​Papamobilul pentru vizita Sanctității sale Papa Francisc în România a fost conceput de uzina Dacia și SPP, în urma unei analize riguroase, informează reprezentanții SPP. Automobilul a fost deja văzut și agreat de Suveranul Pontif, echipa SPP fiind primită în aprilie, la Vatican, informează Mediafax.

HotNews.roFoto: Hotnews

Papamobilul a fost pregătit special pentru vizita Papei Francisc în România, iar autoturismul a fost conceput de uzina Dacia şi de Serviciul de Protecție și Pază (SPP), în conformitate cu normele de securitate.

Papamobilul românesc a fost conceput ca urmare a unei analize minuţioase a prezenţei Papei Francisc în alte ţări, care conform tradiţiei au oferit şi pus la dispoziţia Suveranului Pontif pentru deplasare, maşini de producţie autohtonă.

Sanctitatea sa Papa Francisc a văzut deja Papamobilul și l-a agreat.

Membrii echipei Serviciului de Protecţie şi Pază, desemnaţi să asigure protecţia Papei pe toată durata vizitei în România, au fost selectaţi dintre ofiţerii cu experienţă, care au participat la misiuni ale SPP în teatrele de operaţii.

Echipa SPP a fost primită, în cursul lunii aprilie, la Vatican, iar Papa Francisc și-a manifestat încrederea în profesionalismul ofițerilor de protecție, pe care i-a binecuvântat.

De asemenea, din echipa de protecţie din România a Suveranului Pontif fac parte, pe lângă ofiţerii români, alți doi ofiţeri din garda Vaticanului, unul dintre ei fiind chiar aghiotantul personal. Echipa SPP a desfăşurat şi o misiune comună la Roma cu echipa de protecţie a Vaticanului.

Papa Francisc va vizita România în perioada 31 mai – 2 iunie și va fi prezent la București, Iași, Blaj și Șumuleu Ciuc.

Potrivit programului, Sfântul Părinte pleacă de la Roma vineri, 31 mai a.c., la ora 8.10 de pe aeroportul Roma – Fiumicino cu direcția București – Otopeni, unde urmează să ajungă la ora 11.30. După primirea oficială de la aeroport, Papa merge la Palatul Prezidențial Cotroceni pentru ceremonia de bun venit, vizita la președintele României și întâlnirea cu premierul. La ora 13.00, la Palatul Cotroceni, pontiful prezintă primul discurs al vizitei în cadrul întâlnirii cu autoritățile, reprezentanții societății civile și membrii Corpului Diplomatic.

La 15.45, Papa Francisc va merge la Palatul Patriarhiei Bisericii ortodoxe române pentru o întâlnire privată cu Patriarhul ortodox, după care urmează întrevederea cu Sinodul permanent al Bisericii ortodoxe, în fața căruia prezintă cel de-al doilea discurs al vizitei. Întrevederea cu reprezentanții Bisericii ortodoxe se încheie cu vizita Papei și a Patriarhului la noua catedrală ortodoxă pentru rugăciunea ”Tatăl Nostru” și cu un cuvânt de salut din partea Succesorului lui Petru. Prima zi a papei în România se încheie cu Sf. Liturghie oficiată în catedrala ”Sf. Iosif” a arhidiecezei romano-catolice de București.