Martin, polițistul german de origine română care a încercat duminică să îi ajute pe diasporenii din Munchen să voteze organizându-i în interiorul unui perimetru trasat cu ajutorul unor garduri, a povestit pentru PressOnecă a plâns de frustrare și furie pe 26 mai, la alegerile europarlamentare, pentru că la alegerile din 2014 așteptase, în aceleași condiții, alături de soția lui, mai mult de 8 ore, pentru ca ea să poată vota, lucru care nu s-a întâmplat. ”Eram frustrat și nervos că nu se schimbase nimic de la ultimele alegeri”, a declarat Martin, germanul născut la Brașov.

Politistul din Germania care plange dupa ce i-a ajutat pe romaniFoto: Hotnews

Născut în orașul de sub Tâmpa, într-o familie de sași, Martin, în vârstă de 31 de ani, a venit la doi ani în Germania. Familia lui a emigrat după Revoluție, pentru că tatăl și-a dorit "mai multă democrație și mai puțină corupție".

Acesta povestește cum a descoperit România doar în vacanțe, la Viscri, locul de unde se trage familia lui.

”N-am discutat niciodată cu ei (părinții lui, n.r.) dacă a fost o decizie greu de luat. La acea vreme, întreaga populație se afla într-o situație critică, iar părinții mei nu au făcut altceva decât să încerce să ne ofere nouă, copiilor, un viitor mai bun cu toate libertățile pe care le avem astăzi în Europa, fără represiunea statului.

Pe la 6 ani am început să cuprind și să înțeleg câte ceva din dimensiunea emigrării. Până atunci, nu aveam nici cea mai mică idee că ne-am mutat dintr-o țară în alta. Copil fiind, am descoperit România în vacanțele mele la Viscri. Pe atunci era un loc care promitea aventură și mistere la tot pasul”, povestește Martin, care a început să se identifice cu satul Viscri abia ca adolescent.

Martin spune că deși datorează mult Germaniei, rădăcinile sale sunt românești.

”Eu ajung în România o dată sau de două ori pe an. Sunt căsătorit cu prietena mea din copilărie. Ea e din Viscri. La nunta noastră, din 2014, mulți dintre colegii germani din Poliție au ajuns să cunoască acest loc din Transilvania. S-au întors apoi cu familiile lor în vacanțe”, mai spune omul care a intrat în poliție în 2007, ca apoi să intre în Forțele Speciale Bavareze.

Acesta relatează că simte de ani buni să se întoarcă în țară, mai ales că și sora lui, alături de soț și copii, s-a mutat la Viscri, dar ”acest vis va mai trebui să aștepte o vreme”.

Cât despre seara de 26 mai, Martin povestește că a simțit frustrare și furie, pentru că și-a dat seama că se repetă scenariul din 2014, când a stat alături de soția sa mai bine de opt ore la coadă pentru ca ea să poată vota, dar nu a mai ajuns.

”La alegerile din 2014 așteptasem, în aceleași condiții, alături de soția mea, mai mult de 8 ore. Ea nu a mai apucat să voteze pentru că a trebuit să plece la muncă. Duminică, când mi-am dat seama că scenariul se repetă, am simțit frustrare, furie. Știam că mulți oameni nu vor mai apuca să voteze. Eram frustrat și nervos că nu se schimbase nimic de la ultimele alegeri. Colegii m-au întrebat ce se întâmplă în România și de ce e atât de greu pentru oameni să-și poate exercita niște drepturi elementare. Le-am explicat în mare despre ce e vorba, iar multora nu le-a venit să creadă că așa ceva e posibil într-un stat democratic”, a explicat Martin, care a subliniat că situația creată l-a afectat, iar la final a izbucnit în plâns ”pentru că le promisesem compatrioților mei că vor ajunge să voteze și o vor face toți. Le văzusem speranța, bucuria și eram încântat că noi, poliția müncheneză, puteam da o mână de ajutor. Când a trebuit să le spun că votarea a fost oprită și că nu mai pot vota m-a emoționat tristețea lor, reacția lor”.

Citește tot materialul pe PressOne.