Ministerul Afacerilor Externe salută anunțul Comisiei Europene privind recomandarea începerii negocierilor de aderare a Macedoniei de Nord la Uniunea Europeană.

Uniunea EuropeanaFoto: pixabay.com

”Peședinția României la Consiliul UE salută, în context, contribuția actualei Comisii Europene, prin acest ultim Pachet extindere publicat în actualul mandat, pentru menținerea politicii de extindere printre prioritățile agendei europene și pentru sprijinul acordat partenerilor în îndeplinirea pașilor necesari pentru avansarea în acest proces”, se arată într-un comunicat de presă al MAE.

România, în calitate de Președinție a Consiliului UE, împărtășește abordarea Comisiei Europene privind politica de aderare ca ”investiție pe termen lung în asigurarea păcii, stabilității, dezvoltării economice și securității Europei”.

Președinția României la Consiliul UE, prin Ministerul Afacerilor Externe, susține necesitatea consolidării acestor evoluții istorice, prin intrarea într-o nouă etapă, cea a utilizării instrumentelor specifice procesului de negociere în vederea aderării la UE, pentru ca efectul pozitiv al acestora să continue să producă rezultate pozitive la nivelul întregii regiuni.

Comisia Europeană a recomandat astăzi, oficial, începerea negocierilor de aderare a Macedoniei de Nord la Uniunea Europeană, relatează Reuters. Recomandarea survine unei reuniuni a Comisiei care a avut loc la Bruxelles, a precizat comisarul european pentru extindere, Johannes Hahn.

Potrivit procedurilor, guvernele statelor UE trebuie să își dea acceptul pentru începerea negocierilor, urmând ca subiectul să fie discutat în iunie. Fosta republică iugoslavă și-a schimbat denumirea din Macedonia în Macedonia de Nord la începutul acestui an, punând capăt unor dispute cu Grecia care revendica numele provinciei istorice și amenința că, în cazul în care nu se ajunge la o înțelegere, va bloca aderarea statului vecin la UE și NATO.

"Este un proces lung, vorbim aici despre câțiva ani”, a precizat Hahn. El a atras atenția că în cazul Croației autoritățile au avut nevoie de nu mai puțin de opt ani până au reușit să îndeplinească toate criteriile de aderare, de la politica privind drepturile omului până la politica financiară.

Macedonia de Nord va fi admisă și în alianța nord-atlantică anul viitor.