Președintele executiv al UDMR, Porcsalmi Balint, spune, legat de curiosul caz în care UDMR a obținut zeci de mii de voturi și scoruri de până la 6-7 ori mai mari decât la alegerile din 2016 în județe fără comunități maghiare, că există posibilitatea ca "o parte din aceste voturi să fie greșite, accidentale, sau reflectă un protest general față de partidele mari românești". El mai susține că nu este pentru prima dată când UDMR primește voturi în județe din Moldova, Muntenia sau Oltenia.

Voturile UDMR - 2019 vs 2016Foto: Hotnews

În toate județele ”roșii” (unde PSD a câștigat cele mai multe voturi la europarlamentare), dar și în alte patru, UDMR a obținut zeci de mii de voturi în plus și scoruri de câteva ori mai mari decât la ultimul scrutin care a implicat competiția între partide, parlamentarele din 2016. Rezultatele UDMR au fost chiar spectaculoase în Neamț și Dâmbovița, unde procentele au crescut chiar de 6-7 ori.

Explicația președintelui executiv al UDMR, Porcsalmi Balint, este că "și românii votează UDMR”, iar acest lucru ar putea reflecta și un protest general față de partidele românești.

El a declarat pentru Mediafax că nu este pentru prima dată când UDMR primește voturi în județe din Moldova, Muntenia, Oltenia, în general în județe din afara arcului Carpatic și că duminică din aceste județe UDMR a primit 28.065 voturi (conform datelor preliminare), dacă nu socotim voturile din București si Bacău, unde ar exista comunități maghiare semnificative.

"A apărut și informația conform căreia am primit foarte multe voturi în județe unde nici nu au fost văzuți maghiari. De exemplu, în Teleorman. Într-adevăr, acolo am primit 669 de voturi. Noutatea este însă că acest scor este mai mic dacât în 2007, când Laszlo Tokes și UDMR au luat în total 674 voturi”, a spus Porcsalmi.

El susține că este greșit să corelăm voturile cu ponderea etnică, pentru că în această logică UDMR nu ar fi trebuit să primească niciodată voturi din aceste județe, și că Uniunea are organizații județene sau teritoriale în județe precum Suceava, Galați, Vaslui, Constanța, Gorj, Vâlcea, Mehedinți, unde sunt "oameni inimoși care depun un efort extraordinar în a-și aduce aportul la succesul UDMR”.

"Există posibilitatea ca o parte din aceste voturi să fie greșite, accidentale, sau reflectă un protest general față de partidele mari românești”, a mai afirmat liderul UDMR.

Întrebat dacă a existat o înțelegere prealabilă cu PSD pentru ca cetățeni români să voteze lista UDMR, președintele executiv al Uniunii a răspuns că nu există și nu a existat nicio înțelegere cu PSD sau cu alte partide în acest sens.

CITEȘTE ȘI:INTERACTIV Curiosul caz al rezultatelor UDMR la alegeri: Zeci de mii de voturi și scoruri de până la 6-7 ori mai mari decât la alegerile din 2016 în județe fără comunități maghiare. În Botoșani sunt 18 maghiari înregistrați oficial, dar UDMR a obținut 926 de voturi