Comisia Juridică a Senatului a decis ridicarea imunității în cazul liderului ALDE și al Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, pentru care DNA a cerut încuviinţarea începerii urmăririi penale.

HotNews.roFoto: Hotnews

Procurorii spun că Tăriceanu ar fi primit indirect, în perioada 2007 - 2008, când era premier, foloase materiale de aproximativ 800.000 de dolari de la o firmă austriacă. Decizia senatorilor din comisiei a fost luată după șase luni de tergiversări.

Plenul este cel care va avea ultimul cuvânt de spus. Votul ar putea fi dat săptămâna viitoare.

”Avem un vot neutru, au fost trei voturi pentru, două abțineri și un vot împotrivă. Noi, Comisia juridică, vom propune plenului Senatului efectuarea urmăririi penale față de domnul Tăriceanu, urmând ca plenul Senatului să decidă în consecință”, a anunțat președintele Comisiei juridice din Senat, Robert Cazanciuc.

Surse politice declarau pentru HotNews.ro că liderii PSD și ALDE au convenit respingerea solicitării DNA în plen, având majoritatea necesară pentru blocarea demersului procurorilor.

Tăriceanu ar fi dat asigurări PSD că va continua să sprijine guvernul, în schimbul respingerii solicitării DNA, susțin sursele citate.

Procurorii DNA au cerut Senatului să încuviințeze începerea urmăririi penale pentru fapte de corupție în 7 noiembrie, anul trecut. Tăriceanu este acuzat de luare de mită. Concret, liderul ALDE ar fi primit aproape 800.000 de dolari de la reprezentanţii unei companii austriece pentru a încheia mai multe acte adiţionale la un contract comercial, banii fiind folosiţi pentru campania electorală.

Firma la care fac referire procurorii este Fujitsu Siemens Computers, cea de al cărui nume a fost legat şi dosarul Microsoft, în care au fost implicaţi mai mulţi demnitari români. În anul 2014, Fujitsu Siemens GmbH Austria a făcut un denunţ cu privire la infracţiuni efectuate de angajaţii români în legătură cu încheierea şi derularea contractului pentru licenţe Microsoft din 2004 cu Guvernul României.

Fujitsu Siemens Computers a mai fost implicată în alte cauze penale privind închirierea de licenţe Microsoft. În sesiunea parlamentară de toamnă, senatorii din comisia juridică l-au audiat pe Tăriceanu dar au amânat elaborarea unui raport pe motiv că trebuie să studieze documentele. În cadrul audierilor, Tăriceanu a susținut că demersul procurorilor DNA în cazul său are scopul de a îl intimida în lupta pe care a început-o pentru semnalarea ”abuzurilor” comise în România.

La reluarea lucrărilor Parlamentului, în sesiunea din februarie, Biroul permanent al Senatului a stabilit că termenul definitiv pentru ca membrii comisiei juridice să dea un aviz este 2 aprilie. Raportul comisiei este, oricum, unul consultativ, plenul fiind suveran în luarea unei decizii.

Tăriceanu nu poate fi urmărit penal, fără acordul Senatului, pentru că este vorba despre fapte săvârșite în perioada mandatului de premier.