Ambasadorul României la Copenhaga, Alexandru Grădinar, spune că a vrut ca toți românii din Danemarca aflați la cele șapte secții de votare să poată vota, că a cerut în repetate rânduri prelungirea programului și că nimeni nu a știut că aplicația folosită în procesul electoral urma să fie dezactivată. El îi felicită pe români pentru "superba lecție de democrație pe care au oferit-o întregii Europe" și îi îndeamnă să depășească acest moment.

HotNews.roFoto: Hotnews

Ambasadorul României în Danemarca a transmis, pe pagina de Facebook a reprezentanței diplomatice, un mesaj către românii care duminică au stat ore în șir la cozi la secțiile de votare, în ploaie și în frig, pentru a putea vota.

"Modul în care s-a derulat votul de duminică în secțiile din Danemarca v-a lăsat decepționați pe toți cei care ați participat și ați așteptat ore întregi, mulți dintre voi fără a mai putea vota. Înțeleg pe deplin aceste sentimente, pe care le consider legitime și întemeiate. Și vă admir pentru superba lecție de democrație pe care ați oferit-o întregii Europe, alături de toți ceilalți români de pretutindeni, prin multele ore petrecute în ploaie și în frig pentru a vă exercita dreptul la vot", transmite ambasadorul Alexandru Grădinar.

El spune că marea provocare a comisiilor electorale a constat în respectarea procedurii de vot deosebit de complexe. Astfel, mulți nu au putut vota, deși Danemarca a avut, pentru prima oară, șapte secții de votare, un număr aproape dublu față de ultimele alegeri.

Potrivit ambasadorului, aproape 8.000 de români din Danemarca și-au exprimat opțiunile de vot la scrutinul de duminică, ceea ce înseamnă că în toate secțiile din această țară au votat, în medie, 1,5 oameni pe minut, iar cei din comisii au făcut "eforturi supraomenești".

Ambasadorul României la Copenhaga mai spune că a vrut să voteze toți românii din Danemarca prezenți la cele șapte secții, că a solicitat, în repetate rânduri, prelungirea programului de votare, că a mers în mijlocul oamenilor de la cozi să se asigure că au posibilitatea să voteze și că nimeni nu a știut că aplicația folosită în procesul electoral urma să fie dezactivată.

"Haideți să depășim acest moment. Am realizat foarte multe lucruri împreună pentru binele românilor din Danemarca. Și mai avem încă multe de făcut împreună. Sper să pot conta și în continuare pe sprijinul și susținerea voastră", își încheie mesajul ambasadorul român în Danemarca.