Ambasadorul României la Copenhaga, Alexandru Grădinar, spune că a vrut ca toți românii din Danemarca aflați la cele șapte secții de votare să poată vota, că a cerut în repetate rânduri prelungirea programului și că nimeni nu a știut că aplicația folosită în procesul electoral urma să fie dezactivată. El îi felicită pe români pentru "superba lecție de democrație pe care au oferit-o întregii Europe" și îi îndeamnă să depășească acest moment.
Ambasadorul României în Danemarca a transmis, pe pagina de Facebook a reprezentanței diplomatice, un mesaj către românii care duminică au stat ore în șir la cozi la secțiile de votare, în ploaie și în frig, pentru a putea vota.
"Modul în care s-a derulat votul de duminică în secțiile din Danemarca v-a lăsat decepționați pe toți cei care ați participat și ați așteptat ore întregi, mulți dintre voi fără a mai putea vota. Înțeleg pe deplin aceste sentimente, pe care le consider legitime și întemeiate. Și vă admir pentru superba lecție de democrație pe care ați oferit-o întregii Europe, alături de toți ceilalți români de pretutindeni, prin multele ore petrecute în ploaie și în frig pentru a vă exercita dreptul la vot", transmite ambasadorul Alexandru Grădinar.
El spune că marea provocare a comisiilor electorale a constat în respectarea procedurii de vot deosebit de complexe. Astfel, mulți nu au putut vota, deși Danemarca a avut, pentru prima oară, șapte secții de votare, un număr aproape dublu față de ultimele alegeri.
Potrivit ambasadorului, aproape 8.000 de români din Danemarca și-au exprimat opțiunile de vot la scrutinul de duminică, ceea ce înseamnă că în toate secțiile din această țară au votat, în medie, 1,5 oameni pe minut, iar cei din comisii au făcut "eforturi supraomenești".
Ambasadorul României la Copenhaga mai spune că a vrut să voteze toți românii din Danemarca prezenți la cele șapte secții, că a solicitat, în repetate rânduri, prelungirea programului de votare, că a mers în mijlocul oamenilor de la cozi să se asigure că au posibilitatea să voteze și că nimeni nu a știut că aplicația folosită în procesul electoral urma să fie dezactivată.
"Haideți să depășim acest moment. Am realizat foarte multe lucruri împreună pentru binele românilor din Danemarca. Și mai avem încă multe de făcut împreună. Sper să pot conta și în continuare pe sprijinul și susținerea voastră", își încheie mesajul ambasadorul român în Danemarca.
La prezidentiale am stat 5 ore in frig crunt, acum 8 ore.
Mereu gasiti un motiv.
DEMISIA daca aveti un minim de onoare!
Mafiotul CORLATEANU, unul dintre ticalosii care au comis aceasta CRIMA, este inca liber si propus vice-PM. O RUSINE si un nou scuipat pe obrazul diasporei,
Dreptul la vot e GARANTAT DE CONSTITUTIE!
Cand ti se fura un drept si nu faci nimic, ii inviti pe guvernanti sa-ti fure si alte drepturi! Pe baza principiului “Constitutia bate orice lege”, trebuie facute plangeri penale impotriva tuturor care v-au furat acest drept, inclusiv impotriva ambasadorului de la Copenhaga. Constitutia il obliga sa tina sectiile de votare deschise pana votau toti cei care doreau sa voteze! Nu. A lasati furati si prostiti chiar asa! Nu mai fiti mamaligi care stau degeaba 10 ore sa voteze si apoi acceptati asta ca un fapt oarecare!
Evident, data viitoare va fi la fel sau mai rau.
Sa nu mai spun de ce atitudinea celor de la ambasada. O tanti comunista urla la lume pe acolo si se criza.
Atitudine de stapani, nu de angajat pe banii nostri.
Oricum sunt toti PILE in copenhaga. Nici unul dintre ei nu ar fi angajat la o firma privata.
Legea electorala la articolul 46 (1) prevede ca "Votarea începe la ora 7,00 și se încheie la ora 21,00 ." De aceea, la ora 21 in Danemarca, Germania, Spania etc s-a blocat sistemul, pentru ca Biroul Electoral Central de la Bucuresti a refuzat sa prelungeasca orarul de vot in strainatate.
Este lamentabil ceea ce s-a intamplat, si acum si la prezidentiale. Si eu am asteptat 6 ore si nu am apucat sa votez. Si e cel mai usor sa dam vina pe cei din sectii si pe Ambasade, dar acei oameni sunt obligati sa respecte legea electorala si instructiunile primite de la Bucuresti (http://www.europarl.europa.eu/external/appendix/ee2019/legea-nr-33-2007-privind-organizarea-si-desfasurarea-alegerilor-pentru-parlamentul-european.pdf).Guvernul, care e responsabil de aplicarea si operationalizarea legii electorale, este direct responsabili pentru umilirea la care sunt supusi romanii din diaspora ... se pare ca asta e linia de partid. Daca vrem sa se schimbe ceva, trebuie sa cerem schimbarea legii electorale.
Nu înțeleg de ce nu s-a folosit aceeași procedura in țara și străinătate (scanare CI / pașaport - CNPul fiind vizibil in ambele) și s-au mai completat de mâna informații pe 2 liste.
Probabil ca răspunsul a fost ca nu s-a vrut.
Nu mai spun de votul prin corespondenta și de cel electronic.
Doar ca erau 6 cabine de vot si doua tablete pentru scanarea CI. Si scrisul de mana pe liste de doua ori aceleasi informatii cand afara erau 800 metri pana la 1 km de coada a ingreunat inutil procesul.
Acesta va fi cand voi avea exact aceleasi conditii la vot cum le am la votarea cu cea dea doua cetatenie.
Si anume cu cateva luni inainte de vot primesc o scrisoare acasa prin posta. In plic este formularul de cerere pentru votarea prin corespondenta. Trimit plicul inapoi si dupa ceva timp primesc un nou plic cu tot ceea ce este necesar votarii. Completez acest document si il trimit inapoi. Asta a fost. Si nu ma costa un cent. Va rog totodata sa-mi explicati de ce numai Romania s-a afisat asa in toata lumea si de ce altii (polonezi, slovaci, cehi, unguri, etc) nu sunt in stiri cu cozi infernale la vot?
Va garantez votul meu anti PSD pe viata. Asa ca mai bine faceti tot ce puteti sa ma impiedicati sa votez.