Primarul PSD din Bacău, Cosmin Necula, apropiat al senatorului Dragoș Benea, susținut de Liviu Dragnea pe listele pentru europarlamentare, îi cere demisia Vioricăi Dăncilă din funcția de premier, spunând că mesajul dat de alegători duminică este clar și transparent - PSD trebuie să plece de la guvernare. El mai afirmă că acest vot delegitimează PSD pentru a conduce Guvernul, iar partidul trebuie să facă o opoziție de stânga puternică, în care "nu își mai pot găsi locul Oprișani, Ștefănești și Bădălăi".

HotNews.roFoto: Hotnews

Primarul Bacăului spune că este momentul ca PSD să înțeleagă mesajul pe care oamenii l-au transmis duminică, clar și transparent, că social-democrații trebuie să plece de la guvernare și să accepte că "acesta nu a fost un simplu vot, iar europarlamentarele din 2019 au echivalența unor alegeri parlamentare".

"Cred că poporul a spus Partidului Social Democrat suficient. (...) Acest vot ne delegitimează pentru a conduce Guvernul României. Consider că în actualul context european și național cei care au câștigat aceste alegeri trebuie să își asume guvernarea. Românii așteaptă ca un nou guvern să rezolve problemele acestei țări. Totodată, am convingerea că România trebuie să aibă o opoziție de stânga puternică. Însă într-o opoziție de stânga veritabilă nu își mai pot găsi locul Oprișani, Ștefănești și Bădălăi!", a scris, pe Facebook, primarul Cosmin Necula.

De asemenea, el le cere demisiile premierului Vioricăi Dăncilă și miniștrilor și trecerea PSD în opoziție: "Rezumând, doamna Dăncilă, vă rog să vă dați demisia! Doamnelor și domnilor miniștri, vă rog să vă dați demisiile! Astăzi, românii spun că PSD trebuie să fie în opoziție".

Liderii PSD urmează să aibă marți o serie de întâlniri la nivel de conducere în care să stabilească ce vor face după pierderea alegerilor europarlamentare și încarcerarea liderului Liviu Dragnea. Miza principală este stabilizarea majorității parlamentare. Conducerea PSD trebuie să evite dezertările din partid și intenționează să facă o înțelegere cu Victor Ponta și cu parlamentarii acestuia.

Potrivit surselor HotNews.ro, liderii PSD vor să-i propună lui Victor Ponta ca un deputat de la Pro România să preia șefia Camerei în schimbul susținerii în Parlament, iar Sorin Câmpeanu ar fi varianta agreată de social-democrați pentru funcția de președinte al Camerei Deputaților.

Viorica Dăncilă a apărut luni în fața presei însoțită de mai mulți lideri ai PSD, între care Olguța Vasilescu, Marian Oprișan, Paul Stănescu, și de o parte a miniștrilor, și a anunțat că, potrivit statutului PSD, ea a preluat șefia partidului. Ea a susținut că PSD va trece cu bine peste aceste momente dificile, că este un partid unit și că nu există tabere. De asemenea, ea a spus că nu demisionează, iar Guvernul rămâne în picioare.