Premierul Viorica Dăncilă a declarat, într-o conferință de presă la finalul ședinței convocate la PSD după condamnarea la trei ani și jumătate de închisoare a liderului PSD, Liviu Dragnea, că, indiferent de sentimentele pentru Dragnea, condamnarea acestuia reprezintă un moment dificil pentru PSD, care "trebuie să iasă întărit". Ea a spus că marți vor avea loc două ședințe ale PSD, în care liderii PSD vor stabili pașii de urmat și vor lua împreună deciziile. Dăncilă, care a venit la declarații însoțită de mai mulți lideri ai partidului și de o parte a miniștrilor, a ținut să sublinieze din nou că nu va demisiona din Guvern și că în partid nu există tabere.

Viorica Dancila, lideri PSDFoto: Agerpres

Viorica Dăncilă a venit însoțită de mai mulți lideri ai PSD, între care Olguța Vasilescu, Marian Oprișan, Paul Stănescu, și de o parte a miniștrilor, și a anunțat că, potrivit statutului PSD, ea a preluat șefia partidului. Ea a susținut că PSD va trece cu bine peste aceste momente dificile, că este un partid unit și că nu există tabere. De asemenea, Viorica Dăncilă a anunțat că marți va avea loc o ședință a Comitetului Executiv Național al PSD.

Viorica Dăncilă a mai susținut că pentru Liviu Dragnea și pentru familia sa condamnarea la închisoare este o dramă, iar PSD este alături de el.

Ea a ieșit la declarații chiar în timp ce Liviu Dragnea ajungea la Penitenciarul Rahova.

Principalele declarații ale Vioricăi Dăncilă:

 • I-am convocat pe o parte din liderii PSD și pe miniștri pentru a decide în aceste momente importante pentru PSD
 • Indiferent de sentimentele față de Liviu Dragnea, condamnarea lui reprezintă un moment dificil pentru PSD
 • Este o dramă pentru el și pentru familia sa și suntem alături de el
 • Nu vom comenta decizia instanței
 • Suntem un partid unit, am strâns rândurile. Mâine va avea loc Biroul național, la ora 11.00, și Comitetul executiv, la ora 18.00. Vom stabili cum vom putea acționa într-un mod care să arate unitatea PSD
 • Vreau să vă asigur că nu îmi voi da demisia, indiferent de solicitările unora sau altora
 • Vom respecta decizia luată în Parlament în urma unei moțiuni de cenzură, dacă aceasta va fi depusă, dar asta nu înseamnă că dacă cineva cere demisia imediat trebuie să acceptăm acest lucru.
 • Suntem un partid responsabil, avem o guvernare responsabilă, ne dăm seama că este importantă stabilitatea țării, este important că încă deținem președinția rotativă a Consiliului UE
 • Mulțumesc electoratului pentru votul dat, vom continua programele începute și acordarea fondurilor pentru primari
 • Nu există tabere în partid, discuțiile le vom avea în partid. Chiar dacă vor fi discuții contradictorii, vom ieși mai întăriți
 • Conform statutului, preiau funcția de președinte al partidului, iar celelalte lucruri le vom stabili în forurile statutare ale partidului

La finalul declarației de presă, Viorica Dăncilă nu a răspuns niciunei întrebări a jurnaliștilor.

După decizia instanței supreme de condamnare a lui Liviu Dragnea, liderii PSD s-au reunit la sediul partidului din Băneasa, toți miniștrii fiind convocați la ședință.

Conform statutului PSD, Viorica Dăncilă preia interimar șefia partidului până la organizarea unui congres extraordinar al partidului în care se va alege noua conducere. De altfel, cu câteva ore înaintea anunțării sentinței, Dăncilă a strâns toți miniștrii la Guvern și, potrivit surselor HotNews.ro, a discutat cu toți liderii PSD din teritoriu pentru a-i asigura că nu demisionează, iar Guvernul rămâne în picioare.

Temele ședinței Comitetului Executiv Național de marți al PSD vor fi interimatul la șefia PSD, convocarea congresului partidului în luna iunie și președinția Camerei Deputaților. Pe lângă Comitet Executiv și Birou Național, marți la ora 14.00 va avea loc o ședință a grupurilor reunite ale PSD.