Comisia Europeană a reacționat după ce zeci de mii de români din străinătate nu au putut vota duminică, mesajul CE fiind că autoritățile naționale sunt obligate să îi informeze pe alegătorii naționali din statele UE în timp util și într-o manieră adecvată despre condițiile și modalitățile detaliate de exercitare a dreptului lor de vot.

HotNews.roFoto: Hotnews

"Organizarea alegerilor este responsabilitatea și competența autorităților naționale. În ceea ce privește alegerile europene, normele UE (Directiva 93/109 / CE) impun statelor membre să se asigure că resortisanții UE își pot exercita efectiv dreptul de vot. Autoritățile naționale sunt obligate să informeze pe alegătorii naționali din UE în timp util și într-o manieră adecvată despre condițiile și modalitățile detaliate de exercitare a dreptului lor de vot", a precizat un purtător de cuvânt al CE.

Comisia mai spune că, la fel ca în cazul alegerilor europene anterioare, va elabora un raport de evaluare a modului în care s-au desfășurat alegerile în toate statele membre, pentru a fi trase învățămintele.

Zeci de mii de români din străinătate nu au putut vota duminică la alegerile europarlamentare și la referendumul pe justiție, oamenii stând ore în șir la cozi interminabile în fața secțiilor de votare. Biroul Electoral Central a respins solicitările de prelungire a votării după ora 21.00.