Președintele Klaus Iohannis a declarat, luni, că românii care au votat covârșitor DA la referendum au dat o lecție dură populismului și demagogiei. De asemenea, a precizat șeful statului, rezultatele de la alegerile europarlamentare arată că PNL și USR-PLUS pot constitui alternativa la actuala „majoritate falimentară”.

Foto:

Cele mai importante declarații ale președintelui:

  • Peste 6 milioane de români au spus „DA!” la Referendumul pe care l-am convocat pentru viitorul României și au dat, astfel, o lecție dură populismului, o lecție dură dată populismului, demagogiei și discursului anti-european și anti-justiție promovat în campanie, și nu numai, de PSD.

  • Ieri, dragii mei, a câștigat România europeană, România democratică, România în care justiția este și trebuie să rămână independentă, România în care hoții și infractorii stau la pușcărie, nu în fruntea statului.
  • Mobilizarea extraordinară a românilor din țară și de peste hotare a fost impresionantă. Votul de astăzi ne arată că democrația s-a maturizat, că cetățenii înțeleg ce armă puternică este votul - rezultatul de astăzi, votul de ieri, 26 mai.
  • Este, însă, inacceptabilă bătaia de joc a autorităților la adresa românilor din Diaspora. Românii au fost supuși unei noi umilințe din partea unor guvernanți incapabili să înțeleagă că rolul lor este să fie în slujba cetățeanului, nu împotriva cetățeanului.
  • Eu cer autorităților responsabile ca, după incidentele foarte grave din 2014, deja, care s-au repetat, în mod regretabil, ieri, să ia măsuri urgente astfel încât românii din Diaspora să poată vota în condiții normale, fără a sta la cozi interminabile ore în șir doar pentru a-și putea exercita un drept constituțional, dreptul la vot.
  • Votul covârșitor pro-european exprimat de români face ca țara noastră să se detașeze clar în rândul statelor europene care susțin cu tărie proiectul european.
  • Dacă vorbim despre partide, și vreau să vorbim și despre partide, fiindcă nu s-a votat doar pentru Referendum, ci și pentru Parlamentul European, este de remarcat că Partidul Național Liberal a obținut un scor istoric, și îi felicit pentru acest lucru. Europarlamentarele au fost câștigate de Partidul Național Liberal. Astfel, PNL este pe cale să devină cel mai important partid politic din România. Salut și votul pentru alte partide. Este remarcabil rezultatul obținut de Alianța USR – PLUS, care arată că în România se poate construi o alternativă serioasă, credibilă la actuala majoritate falimentară și s-a văzut foarte clar că românii cred în așa ceva și își doresc o astfel de alternativă. Dacă adunăm voturile, atunci ne dăm seama că PNL împreună cu USR - PLUS pot pune baza unei colaborări care vine ca o alternativă la actuala guvernare eșuată a PSD-ului.
  • PSD a primit cea mai aspră sancțiune pentru modul dezastruos în care guvernează și pentru atacurile permanente la adresa justiției. PSD a avut dreptate să se teamă de votul românilor, dar nu l-a putut, din fericire, împiedica în ciuda tuturor eforturilor făcute de PSD de a boicota scrutinul de duminică. În acest context, m-a bucurat că și electoratul PSD a înțeles că agenda anti-justiție a liderilor PSD este greșită și că a votat acest electorat la referendum. Nimeni nu este și nimeni nu trebuie sa fie mai presus de lege. Acest lucru nu a fost doar acceptat, a fost înțeles de toată lumea și de aceea votul la referendum mă bucură cu atât mai mult. Nimeni, dar nimeni nu poate folosi guvernarea în România în interes propriu. Și pentru asta PSD a primit votul de blam!
  • De astăzi, dragii mei, începe schimbarea în bine în România. Avem, din păcate, multe de reparat după dezastrul produs de PSD în doi ani și jumătate, dezastrul produs nu numai în domeniul justiției, dar acolo impactul s-a văzut cel mai puternic, dezastrul din economie, din sănătate, din educație. Avem mult de lucru. Să ne apucăm!

Duminică seară, președintele Klaus Iohannis a avut prima intervenție după închiderea urnelor și după anunțarea rezultatelor exit-poll, el spunând că participarea la votul de la alegerile europarlamentare și la referendumul pe justiție este una senzațională, iar referendumul a trecut cu brio.

"Dragi români, sunteți fantastici. Vă felicit. Ați participat azi în număr mare la alegerile europarlamentare și la referendum. Participarea e senzațională. Avem în jur de 50% prezență la europarlamentare și în jur de 40% prezență la referendum. Dragi români, vă mulțumesc", a declarat Iohannis, la Palatul Cotroceni.

El a mai spus că votul de duminică arată "cum văd românii această guvernare pesedistă eșuată și că este clar că acest accident al democrației românești care este guvernarea PSD trebuie să dispară".

De asemenea, Iohannis a spus că PSD și-a bătut joc pentru a doua oară de români prin modul de organizare a votului, mai ales în diaspora, unde au fost cozi imense la secțiile de votare, iar mii de oameni nu au reușit să voteze.

Biroul Electoral Central (BEC) a anunțat luni, la ora 11.00, după centralizarea a 96,96% din procesele-verbale, rezultatele parțiale pentru alegerile europarlamentare 2019 - PNL este pe primul loc, cu 26,23%, urmat de PSD, cu 23,68% și Alianța 2020 USR-PLUS, cu 20,51%.