Avocatul Adrian Toni Neacșu, care îl reprezintă pe unul dintre inculpații în procesul angajărilor fictive de la Direcția pentru Protecția Copilului Teleorman, a declarat, luni, la instanța supremă, că există posibilitatea ca judecătorii să amâne pronunțarea sentinței, dar că părerea lui este că o decizie definitivă va fi dată luni. În acest dosar, Liviu Dragnea a fost condamnat la trei ani și jumătate de închisoare.

Liviu DragneaFoto: Digi 24

El a spus că teoretic, pur procedural, există posibilitatea ca sentința să fie amânată de către judecători. "Teoretic, este deci posibil să fie amânat, practic. Eu cred că nu o să se amâne sau nu o să se amâne după 1 (1 iunie, data pensionării unei judecătoare-n.r.)", a declarat avocatul Adrian Toni Neacșu, care o reprezintă în acest dosar pe Olguța Șefu, fost director executiv adjunct al Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC) Teleorman.

Întrebat dacă există posibilitatea să se rejudece acest proces, Toni Neacșu a reiterat ideea potrivit căreia principala sa solicitare, ca apărător, a fost trimiterea spre rejudecare la prima instanță, la completul de 3 judecători. "Pur teoretic, este o soluție cât se poate de procedurală și posibilă. O parte din fapte, pentru unii din inculpați, e posibil să se prescrie, motiv pentru care s-a și invocat această prescripție, însă nu toate. Acum depinde și de cât ar dura această posibilă rejudecare, să spunem".

Chestionat cât de mult contează rezultatele alegerilor în luare unor decizii în instanță, avocatul a precizat: "Dacă românii nu știu, nici eu nu știu sau, mă rog, știu că ar trebui să nu conteze. Acum, trăim cu toții în România și urmează să vedem. Sincer, eu aștept ca soluția să fie dată exclusiv pe baza a ceea ce este în dosar, pe baza apărărilor noastre, respectiv pe baza acuzațiilor procurorilor. Părerea mea e că astăzi va fi dată (o decizie definitivă -n.r.)".

Avocatul a mai spus că dacă judecătorii instanței supreme vor da decizia înaintea de hotărârea Curții Constituționale pe completurile specializate pe corupție, care este așteptată pe 5 iunie, atunci aceasta nu mai poate schimba cu nimic sentința din proces.

Magistrații instanței supreme sunt așteptați să pronunțe, luni, o decizie definitivă în dosarul DGASPC Teleorman, în care liderul PSD Liviu Dragnea este acuzat de instigare la abuz în serviciu și în care a fost condamnat la 3 ani și 6 luni de închisoare cu executare. La ultimul termen al procesului, procurorul DNA a cerut majorarea pedepselor pentru liderul PSD.

Liviu Dragnea a fost întrebat de o ziaristă, duminică seara, după ce a votat, dacă este pregătit să meargă la pușcărie. "Nimeni nu e pregătit, doamnă”, a răspuns Dragnea.

"Sunteți pregătit să mergeți la pușcărie?”, l-a întrebat o ziaristă. "Dumneavoastră sunteți?”, a replicat liderul PSD, după care a adăugat: "Nimeni nu e pregătit, doamnă”.

Ulterior, Liviu Dragnea a declarat, că nu se teme de decizia definitivă pe care instanța supremă ar putea-o pronunța luni în cazul său, susținând că judecătorii sunt supuși unor presiuni inimaginabile. "Eu nu mă tem de nimic. Dacă mă temeam, eram ghiocel. Nu e vorba de teamă, dar completul de judecată dacă va rezista presiunilor inimaginabile vor da achitare, pentru că sunt complet nevinovat, dacă nu vor rezista vor da condamnare", a declarat liderul PSD.

Liviu Dragnea a fost întrebat dacă are "bagajele făcute", răspunsul fiind: "Nu am niciun bagaj făcut".

În iunie 2019, președintele PSD a fost condamnat la trei ani şi şase luni de închisoare cu executare în acest dosar, pentru instigare la abuz în serviciu, fiind achitat pentru infracţiunea de fals intelectual.