Ministerul Afacerilor Externe (MAE) susține că toate secțiile de votare din străinătate sunt operaționale și funcționează normal. Instituția spune că au existat doar incidente tehnice izolate, care au fost rezolvate rapid, la primele ore ale dimineții. Precizările vin în condițiile în care la secțiile de votare din străinătate s-au format cozi imense.

HotNews.roFoto: Hotnews

Potrivit MAE, toate cele 441 secții de votare organizate în afara României sunt operaționale și funcționează normal.

În afara unor incidente tehnice izolate, care au fost rezolvate rapid, la primele ore ale dimineții, toate activitățile din secțiile de votare din diaspora se desfășoară în parametri normali, susține MAE.

"Prezența la vot a cetățenilor români este substanțială, iar personalul Ministerului Afacerilor Externe implicat în procesul electoral depune eforturi susținute astfel încât ca toți cetățenii români din străinătate să își exercite dreptul de vot", mai spune Ministerul de Externe.

Ministerul Afacerilor Externe mai menționează că a organizat ”un număr record de secții de votare, mai mare decât dublul numărului de secții organizate la scrutinele anterioare”.

”Pe parcursul zilei au fost semnalate aglomerări de persoane la unele secții de votare din străinătate. Au fost semnalate situații punctuale în care grupuri compacte de alegători au sosit simultan la aceeași secție de votare, afectând fluxul procesului de vot (un exemplu punctual vizează un grup de cinci autocare care au ajuns simultan la aceeași secție de votare). De asemenea, au fost semnalate situații în care urnele de vot au fost umplute în urma exercitării votului de către un număr semnificativ de cetățeni, fapt care a condus la întârzieri minore în procesul electoral, ca urmare a înlocuirii urnelor pline cu altele goale", mai transmite MAE.

Ministerul Afacerilor Externe ține să precizeze că a promovat constant informații cu privire la procesul electoral: numărul de secții de votare, locația acestora, atât pe pagina web precum și pe conturile de pe platformele social media ale MAE și ale misiunilor diplomatice și oficiilor consulare ale României în străinătate, iar demersul a fost dublat de către misiunile diplomatice și oficiile consulare ale României.

La multe dintre secțiile de votare din străinătate s-au format cozi mari încă de la ora deschiderii urnelor. Potrivit informațiilor primite până acum, cozi mari sunt: Nurnberg, Londra, Roma, Viena, Torino, Bruxelles, Paris, Marsilia, Ulm, Lutton, Dublin, Valencia, Limassol, Praga, Bristol, Munchen Berlin, Stuttgart, Oslo, Lille, Barcelona, Haga, Wurzburg, Castellon, Luxemburg, Leipzig, Stockholm, Copenhaga, Geneva și Coslada.