Peste 15.000 de deținuți și-au exprimat, în scris, intenția de a vota duminică la alegerile europarlamentare și la referendumul național, din totalul de aproape 18.000 de persoane private de libertate cu drept de vot, informează Administrația Penitenciarelor.

HotNews.roFoto: Hotnews

Din totalul de 20.403 de persoane private de libertate, 17.960 au drept de vot. Potrivit ANP, dintre acestea, 15.652 de persoane private de libertate și-au exprimat intenția, în scris, de a vota la alegerile pentru europarlamentare și 15.271 vor să voteze pentru referendum.

„Alegătorii deținuți în baza unui mandat de arestare preventivă sau care se află în executarea unei pedepse privative de libertate, dar cărora nu li s-a interzis exercitarea drepturilor electorale, votează prin intermediul urnei speciale”, transmite ANP, printr-un comunicat de presă.

În acest sens, la nivelul unităților subordonate din cadrul ANP, au fost dispuse următoarele măsuri: identificarea persoanelor private de libertate cu drept de vot și informarea acestora cu privire la posibilitatea exercitării dreptului de vot prin intermediul urnei speciale; informarea cu privire la necesitatea formulării cererilor privind exercitarea dreptului de vot; depunerea diligenţelor necesare eliberării actelor de identitate persoanelor cu drept de vot care nu posedă sau reschimbării celor al căror termen de valabilitate este expirat; depunerea listelor nominale, împreună cu cererile, la secţia de votare în a cărei rază teritorială se află penitenciarul sau locul de deținere; stabilirea și amenajarea unui spaţiu corespunzător în cadrul unităţii, pentru amplasarea urnelor şi a cabinelor de vot, ţinându-se seama de numărul aproximativ al persoanelor private de libertate participante la alegeri.

Pe data de 26 mai 2019 alegătorii români sunt chemați la vot pentru alegerile europarlamentare și pentru referendumul convocat de președintele României privind lupta anticorupție și ordonanțele de urgență.