Comisarii de la Protecția Consumatorilor au găsit la controalele făcute în hypermarketuri din Bucureşti și Ilfov peşte alterat sau păstrat la temperaturi necorespunzătoare și au retras de la vânzare 1,6 tone de marfă, dând amenzi de 200.000 de lei. Șeful Autorității pentru Protecția Consumatorilor, Marius Pîrvu, susține că, din punctul său de vedere, peștele este adus deja stricat și contaminat. Potrivit Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorilor (ANPC), au fost făcute controale în 11 hypermarketuri și supermarketuri din Capitală și din Ilfov, fiind verificată depozitarea, procesarea și comercializarea peștelui.

peste stricatFoto: ANPC

În urma problemelor constatate, a fost oprită de la vânzare cantitatea de 1,6 tone de pește și produse din pește, în valoare de 40.000 lei și au fost date amenzi de 200.000 de lei.

Pricipalele nereguli descoperite au fost:

  • pește refrigerat expus la vânzare fără respectarea regimului termic impus și fără strat de gheață protector
  • comercializarea de icre sărate vrac și fructe de mare pentru care la locul de vânzare nu se respectau condițiile de temperatură impuse și declarate pe etichetele produsului
  • comercializarea de pește congelat, ambalat, cu acumulare cantitativă de gheață în ambalaj sau arsuri de congelare
  • comercializarea de pește refrigerat cu miros nespecific, culoare modificată
  • comercializarea de pește impropriu consumului uman din cauza caracteristicilor calitative neconforme (alterat / branhii închise la culoare / mucus abundent / ochi opaci)
  • comercializarea de creveți decorticați congelați rapid, cu modificări organoleptice (arsuri de congelare și conglomerate de gheață în ambalaje)
  • comercializarea de pește afumat care avea data limită de consum depășită
  • informații incomplete la bazinul cu pește viu (nu se specifică metoda de producție și zona în care peștele a fost capturat sau crescut)
  • depozitare de pește refrigerat în cutii din polistiren expandat, în care exista un lichid de culoare maron închis, fără respectarea condițiilor de păstrare impuse de legislația în vigoare.

Șeful Autorității pentru Protecția Consumatorilor, Marius Pîrvu, susține că, din punctul său de vedere, peștele este adus deja stricat și contaminat.

"Constat o practică permanentă a acestor supermarketuri, hipermarketuri, care, deși au proces de calitate destul de bine pus la punct pe hârtie, în realitate nu se întâmplă. Și asta am constatat ieri la controale, când am încercat să verificăm calitatea produsului încă de la locul de depozitare, în zona frigorifică. Din punctul meu de vedere peștele e adus deja stricat si contaminat. Mă frapează ca aceste supermarketuri au în locurile de depozitare oameni specializați care în mod normal ar trebui să oprească produsul să ajunga pe raft. Există două filtre de control și cu toate acestea găsim astfel de produse și este inadmisibil", a spus, vineri dimineață, la Antena 3, președintele ANPC.

Anchetatorii au depistat recent o grupare formată din sute de persoane (români, francezi, italieni și maghiari), care ar fi creat un adevărat mecanism pentru procurarea ilegală a peștelui, din afara țării, pentru transportul acestuia și, ulterior, pentru comercializarea lui în România.

Procurorul Teodor Niţă de la Parchetul Curții de Apel Constanţa, care coordonează ancheta în acest caz, spunea că peştele provenea din fluvii extrem de poluate din Spania şi Italia, unde pescuitul este interzis. Peştele era transportat în condiţii improprii, iar pe drum se strica, însă membrii grupării îl marinau sau îl spălau cu oţet ca să nu mai miroasă, acesta fiind comercializat apoi în diverse magazine.