Șeful NASA angajat în aprilie pentru a coordona strategia privind trimiterea de astronauți pe lună până în 2024 a demisionat, pe fondul conflictelor interne și al disputelor privind susținerea programului de către congresul SUA, scrie Reuters.

NASAFoto: Hotnews

Mark Sirangelo, numit în urmă cu doar șase săptămâni ca asistent special al directorului Jim Bridenstine, a părăsit NASA în condițiile în care agenția spațială americană a abandonat planurile de reorganizare internă din cauza rezervelor exprimate de congress, a precizat Bridenstine, într-o declarație de presă.

Potrivit unor surse, Sirangelo a fost escortat în afara sediului NASA din Washington imediat după demisie.

Plecarea sa are loc la scurt timp după ce membrii congresului SUA au respins proiectul de înființare a unui departament separat în interiorul agenției care să se ocupe strict de misiunea de trimitere a astronauților pe lună și de explorarea plantei Marte.

”Propunerea nu a fost aprobată, așa încât vom continua să funcționăm pe actuala organigramă”, a precizat Bridenstine. Săptămâna trecută, administrația Trump a cerut congresului să majoreze bugetul NASA cu 1,6 miliarde de dolari, bani din care ar fi urmat să fie finanțat programul de trimitere a unui nou echipaj pe lună până în 2024, la mai bine de jumătate de secol de la misiunea Apollo 11 (20 iulie 1969).