Darius Vâlcov, consilierul premierului Viorica Dăncilă, este urmărit penal în ancheta DIICOT pentru publicarea pe Facebook a protocolului secret din 2016 între Parchetul General și SRI.

Darius ValcovFoto: Guvernul Romaniei

Reprezentanții DIICOT au precizat, pentru Mediafax, că procurorii au început ancheta in personam privind publicarea pe Facebook de către Darius Vâlcov a protocolului dintre Parchetul instanței supreme și SRI.

Fapta cercetată este divulgarea secretului care periclitează securitatea națională. Dosarul a fost deschis în urma unei sesizări a SRI. Potrivit articolului 407 din Codul penal, alineatul 3, "divulgarea, fără drept, a unor documente sau date care constituie informaţii secrete de stat, de către cel care ia cunoştinţă de acestea în afara îndatoririlor de serviciu, se pedepseşte cu închisoare de la un an la 5 ani”.

În august 2018, Darius Vâlcov a publicat pe pagina sa de Facebook protocolul secret încheiat în 7 decembrie 2016 între parchetul instanței supreme și SRI.

Deşi protocolul nu mai producea efecte, aşa cum au anunţat SRI şi Parchetul General, era un document secret. Tocmai din acest motiv, și Parchetul General a deschis un dosar penal. Protocolul ar fi provenit de la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Constanţa, de unde vine Adina Florea, propunerea lui Tudorel Toader pentru şefia DNA și actual adjunct al șefului Secției speciale de anchetare a magistraților.

Darius Vâlcov, eminența cenușie a programului economic PSD și artizan al mai multor măsuri economice controversate, în calitate de consilier al premierului Viorică Dăncilă, a fost condamnat în 8 februarie 2018 de instanța supremă la opt ani de închisoare cu executare, decizia nefiind definitivă. Darius Vâlcov ar fi săvârșit faptele de care este acuzat în perioada în care era primar al municipiului Slatina.