Începând din octombrie 2018 și până acum, în România au fost 9 cazuri de distrugere și furt sau tentativă de furt din bancomate prin metoda detonării, acest mod de operare fiind unul importat din alte state europene, spun reprezentanții Poliției Române. Potrivit acestora, în cazurile din străinătate, de exemplu în Austria și Spania, au fost implicați și români. Poliția susține că în cazurile din România nu a fost folosită pentru detonarea bancomatelor substanța TATP ( Triacetonă-Triperoxid) - "Mama lui Satan -, explozibilul folosit de jihadiști în atacuri.

Explozie bancomat (foto arhiva)Foto: Captura YouTube

Ultimul caz a avut loc luni, la o filială bancară de pe bulevardul Theodor Pallady din Capitală, unde un bancomat a fost detonat, hoții furând peste 350.000 de lei.

Poliția Română a transmis, miercuri, că primul caz de acest gen, în România, s-a înregistrat în luna octombrie 2018, iar de atunci și până în prezent la nivel national au avut loc, în total, 6 cazuri de distrugere și tentativă de furt calificat și 3 cazuri de distrugere și furt calificat.

Potrivit reprezentanților Poliției, acest mod de operare este unul importat din alte state ale Uniunii Europene, unde în ultimii ani au fost comise fapte de acest gen. Din datele existente, în comiterea unor astfel de infracțiuni în statele europene sunt implicați și cetățeni români, întrucât autoritățile din aceste state, de exemplu Austria și Spania, au probat activitatea infracțională a unor grupuri de români.

În cazurile înregistrate în România, polițiștii fac cercetări sub supravegherea procurorilor și, de asemenea, se cooperează, la nivel european, cu Europol și au avut loc mai multe întâlniri cu autoritățile din Spania, Italia, Franța, Germania și Austria, stabilindu-se că sunt mai multe grupuri infracționale. În cazurile din Timiș (distrugere și tentativă de furt) și Arad ( distrugere și furt), au fost reținuți și ulterior arestați membrii unei grupări.

Poliția mai susține că "în urma verificărilor nu a rezultat folosirea substanței cunoscute cu denumirea de TATP ( Triacetonă-Triperoxid) - ,<>".