Decizie istorică în Uniunea Europeană pentru reducerea deșeurilor de plastic: Tacâmurile, farfuriile, paiele sau bețișoarele de urechi, interzise

de MH     HotNews.ro
Marţi, 21 mai 2019, 17:53 Actualitate | Esenţial


betisoare de urechi
Foto: Twitter
Consiliul Uniunii Europene a adoptat marți măsurile ambițioase propuse de Comisie menite să reducă deșeurile marine provenite de la cele zece articole din plastic de unică folosință care se găsesc cel mai frecvent pe plajele europene, precum și echipamentele de pescuit abandonate și materialele plastice oxodegradabile. Prin noile norme vor fi interzise bețișoarele pentru urechi, tacâmurile, farfuriile, paiele, paharele, recipientele pentru alimente și băuturi fabricate din polistiren expandat și toate produsele fabricate din materiale plastice oxodegradabile. Directiva va intra în vigoare la 20 de zile de la publicare, iar statele membre vor avea apoi la dispoziție doi ani pentru a o transpune.


Normele privind articolele din plastic de unică folosință și echipamentele de pescuit prevăd diferite măsuri care se aplică unor produse și plasează UE în prima linie a luptei mondiale împotriva deșeurilor marine. În cazurile în care există alternative la îndemână și accesibile ca preț, se va interzice introducerea pe piață a articolelor din plastic de unică folosință, cum ar fi tacâmurile, farfuriile și paiele. În cazul altor produse, se pune accentul pe limitarea utilizării, prin reducerea consumului la nivel național, pe cerințele de proiectare și etichetare și pe obligațiile producătorilor în ceea ce privește gestionarea și eliminarea deșeurilor.

"Societatea europeană conștientizează tot mai mult faptul că trebuie să facă urgent tot ce îi stă în putință pentru a pune capăt poluării oceanelor și mărilor noastre cu articole din plastic. Uniunea Europeană răspunde acestei solicitări clare din partea cetățenilor săi. Am întreprins acțiuni ambițioase prin introducerea unor măsuri concrete menite să reducă utilizarea articolelor din plastic de unică folosință. Noile norme adoptate astăzi ne vor ajuta să protejăm sănătatea cetățenilor și mediul, promovând în același timp un model mai durabil de producție și de consum. Putem fi cu toții mândri că Europa stabilește standarde noi și ambițioase, deschizând calea pentru restul lumii”, a declarat prim-vicepreședintele Comisiei Europene, Frans Timmermans, responsabil cu dezvoltarea durabilă.

Vicepreședintele Jyrki Katainen, responsabil cu locurile de muncă, creșterea, investițiile și competitivitatea, a adăugat: "În cadrul unei economii moderne, trebuie să reducem cantitatea de deșeuri din plastic și să ne asigurăm că reciclăm majoritatea articolelor din plastic utilizate. Modurile de producție mai inovatoare și mai durabile vor oferi noi oportunități pentru întreprinderile europene, sporindu-le competitivitatea, precum și noi oportunități în materie de creștere economică și creare de locuri de muncă. Odată puse în aplicare, noile norme nu numai că vor combate poluarea cu articole din plastic, ci vor face din Uniunea Europeană liderul mondial în privința unei politici mai durabile în domeniul articolelor din plastic, stimulând astfel economia noastră circulară".

Comisarul pentru mediu, afaceri maritime și pescuit, Karmenu Vella, a concluzionat că paiele sau tacâmurile din plastic sunt obiecte care, deși sunt mici, pot provoca daune grave, pe termen lung. Legislația privind articolele din plastic de unică folosință va elimina 70% din deșeurile marine, evitând daune asupra mediului care, în caz contrar, s-ar ridica la 22 de miliarde de euro până în 2030, a mai spus comisarul Karmenu Vella.

Noile norme vor introduce:
 • o interdicție privind anumite articole de unică folosință fabricate din plastic, în cazul cărora există alternative pe piață: bețișoarele pentru urechi, tacâmurile, farfuriile, paiele, agitatoarele pentru băuturi, bețișoarele pentru baloane, precum și paharele, recipientele pentru alimente și băuturi fabricate din polistiren expandat și toate produsele fabricate din materiale plastice oxodegradabile;

 • măsuri de reducere a consumului de recipiente pentru alimente și pahare pentru băuturi fabricate din plastic, precum și aplicarea unei marcări și etichetări specifice în cazul anumitor produse;

 • scheme de răspundere extinsă a producătorilor care să acopere costurile aferente eliminării deșeurilor, aplicate unor produse cum ar fi filtrele de tutun și echipamentele de pescuit;

 • un obiectiv de colectare separată a sticlelor din plastic de 90 % până în 2029 (77 % până în 2025) și introducerea unor cerințe de proiectare pentru atașarea capacelor la sticle, precum și obiectivul de a include în proporție de 25 % plastic reciclat în sticlele PET începând cu 2025 și de 30 % în toate sticlele din plastic începând cu 2030.
Etapele următoare

Decizia de marți a Consiliului UE va fi urmată de publicarea textelor în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene. Directiva va intra în vigoare la 20 de zile de la publicare. Statele membre vor avea apoi la dispoziție doi ani pentru a o transpune în dreptul lor național.

Directiva prevede date diferențiate de transpunere în ceea ce privește anumite măsuri:
 • interdicțiile și obligațiile de marcare vor trebui să fie transpuse în termen de doi ani de la intrarea în vigoare;

 • dopurile și capacele fixate trebuie să rămână atașate în cazul tuturor recipientelor pentru băuturi de până la 3 litri în termen de 5 ani de la intrarea în vigoare a directivei;

 • obligațiile suplimentare privind responsabilitatea extinsă a producătorilor vor trebui să fie puse în aplicare în perioada ianuarie 2023-31 decembrie 2024, în funcție de produs.
Directiva privind articolele din plastic de unică folosință urmează o abordare similară cu cea a Directivei din 2015 privind pungile de plastic.

Potrivit CE, atunci când vor fi puse în aplicare, noile măsuri vor aduce beneficii atât pentru mediu, cât și pentru economie, ca, de exemplu:
 • evitarea producerii a 3,4 milioane de tone de CO2 echivalent;

 • evitarea aducerii de daune mediului care s-ar ridica la 22 de miliarde de euro până în 2030;

 • economisirea de către consumatori a unei sume estimate la 6,5 miliarde de euro.
Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

16356 vizualizari

 • -22 (38 voturi)    
  cam tarziu (Marţi, 21 mai 2019, 18:00)

  Kosmos [utilizator]

  Ar trbui sa va prezentati demisia si sa fiti constransi sa munciti la cules deseuri
  • +6 (10 voturi)    
   Niciodata nu e prea tarziu.. (Miercuri, 22 mai 2019, 8:51)

   animatron [utilizator] i-a raspuns lui Kosmos

   Produsele si ambalajele din plastic creeaza nu doar probleme de poluare a mediului, ci si de poluare a organismului nostru cu compusi straini de sistemul nostru metabolic.

   In ultimii ani, din ce in ce mai multe studii medicale au aratat cat de daunatoare sunt astfel de substante provenite de la folosirea ambalajelor de plastic, unele au fost deja interzise pt ca produc grave disfunctionalitati hormonale.

   Reduceti cat puteti folosirea plasticului pentru a pastra alimente, incercati sa triati deseurile, evitati daca se poate sa cumparati alimente (solide, lichide) aflate in contact indelungat cu plastic.

   Astea nu sunt fantezii, exista studii in privinta asta si pana acum nu s-au luat masuri pentru ca lobby-urile din industria agro-alimentara sunt extrem de agresive si corup financiar cat pot.

   Bravo Comisiei UE ca a tinut cont de avizul expertilor, felicitari Consiliului UE, chiar in perioada in care Romania are presedintia sa, ca a reusit sa ajunga la o intelegere intre statele membre si a acceptat solutia propusa de Comisia UE.

   Sa speram ca restul planetei va lua exemplu de la Europa si nu vom ramane totusi "fraierii" lumii, supertaxati si cu oceanele in continuare poluate masiv cu plastic de 3 miliarde de chinezi, indieni, africani si asiatici.
   • +5 (5 voturi)    
    In Occident nu se mai gasesc de multa (Miercuri, 22 mai 2019, 9:48)

    bancher [utilizator] i-a raspuns lui animatron

    vreme in magazine....au fost inlocuite de furculite, cutite si linguri din lemn (sau ma rog, un furnir care seamana cu lemnul). Doar pe la noi mai vezi linguri si furculite din plastic.
    Pungile de plastic din magazine sunt inlocuite cu unele de hartie....cinste lor ca au depus eforturi inca inainte ca sa devina obligatoriu.
    • +1 (7 voturi)    
     Pai sunt mai scumpe. (Miercuri, 22 mai 2019, 10:20)

     Lok [utilizator] i-a raspuns lui bancher

     Deobicei pretul este un indicator al cantitatii de Petrol utilizat in fabricare. E drept ca lemnul poate fi aruncat in natura. Dar si plasticul poate fi ars in termocentrale.
     • +4 (6 voturi)    
      da, dar cine sta sa adune plasticul (Miercuri, 22 mai 2019, 11:13)

      bancher [utilizator] i-a raspuns lui Lok

      de pe muntii si campiile patriei? e plina tara de deseuri din plastic....macar cele din lemn nu dauneaza mediului..
  • +2 (4 voturi)    
   alo tovarase anti EU (Miercuri, 22 mai 2019, 12:00)

   un oarecare [utilizator] i-a raspuns lui Kosmos

   Cineva sa ii zica lui Kosmos ca nu suntem la Kremlin si nu trimitem oameni la Gulag pentru ca nu ne sunt simpatici...
   Suntem aici in lumea civilizata si vrem sa ramanem aici
   panimaiesi?
 • -11 (37 voturi)    
  Super (Marţi, 21 mai 2019, 18:28)

  CristianG [utilizator]

  Asteptam inca si decizia cu privire GMO.
 • -28 (54 voturi)    
  Multa M... UE (Marţi, 21 mai 2019, 18:58)

  Lok [utilizator]

  Urmeaza taxa pe carbon. Sau scumpirea electricitatii si ne putem declara taxati si unde nu rasare soarele.
  • +15 (37 voturi)    
   du-te ma in rossia (Marţi, 21 mai 2019, 20:36)

   Captain Obvious [utilizator] i-a raspuns lui Lok

   acolo e de tine
  • +7 (7 voturi)    
   te faci (Miercuri, 22 mai 2019, 7:40)

   nahir [utilizator] i-a raspuns lui Lok

   că nu știi că hamsterul tău neprețuit, a luat-o înaintea ăstora cu scumpirea la energie electrică, gaze și combustibili.
   • -6 (6 voturi)    
    Petronela tu esti? (Miercuri, 22 mai 2019, 8:49)

    Lok [utilizator] i-a raspuns lui nahir

    Ce chestie?
   • -7 (9 voturi)    
    :))) (Miercuri, 22 mai 2019, 11:02)

    srpc [utilizator] i-a raspuns lui nahir

    chiar ma miram ca nu-o pomeneste nimeni pe Dragnea la acest subiect atat de "politic"; uitasem ca #rezistentii sunt innebuniti, obsedati, fanatizati pana la os
  • +7 (9 voturi)    
   cineva trebuie sa plateasca.. (Miercuri, 22 mai 2019, 7:55)

   pehash [utilizator] i-a raspuns lui Lok

   poluarea este mult prea ieftina. orice cretin poate sa dea foc la un morman de gunoaie, sa le arunce in rapa din spatele casei sau de pe podul de la capatul satului. cand se strang prea multe si ecosistemele sunt afectate, nimeni nu se inghesuie la curatenie.
   chiar daca duci constiincios sacii de gunoi la tomberon, tot trebuie sa sacrificam kilometri patrati de teren pe care gunoaiele vor fi depozitate "ecologic" si acoperita rusinea cu pamant, desi efectele asupra panzei freatice s-ar putea sa fie resimtite milioane de ani.
   daca am colecta selectiv toate deseurile, daca am recicla tot ce se poate recicla, timpul si costurile ar fi mult mai mari decat pentru a arunca pur si simplu punga de plastic la gunoi. deci avem de ales - platim acum, sau lasam scadenta, cu dobanda incomensurabila, pe generatiile viitoare. din fericire, Consiliul UE ne forteaza sa alegem varianta corecta.
   • -2 (10 voturi)    
    O furtuna tropicala in zonele tropicale (Miercuri, 22 mai 2019, 8:23)

    Lok [utilizator] i-a raspuns lui pehash

    Aduc mai mult plastic in oceane decat poti tu sa arunci. Nu te mai iluziona, nu se va schimba nimic. Dar tu vei fi taxat.
    • +2 (6 voturi)    
     in Europa nu sunt furtuni tropicale (Miercuri, 22 mai 2019, 11:15)

     bancher [utilizator] i-a raspuns lui Lok

     Noi nu traim la tropice....dimpotriva, eu cred ca vor fi mult mai putine obiecte din plastic care sa polueze
   • -3 (7 voturi)    
    Nimeni nu recicleaza plastic. NIMENI. (Miercuri, 22 mai 2019, 8:50)

    Lok [utilizator] i-a raspuns lui pehash

    Toti il fac pachet si il trimit in Asia spre ardere.
    • +1 (1 vot)    
     O lista de "nimeni" (Joi, 23 mai 2019, 13:56)

     pehash [utilizator] i-a raspuns lui Lok

     SUA - CarbonLite. UK - Jayplas si Plastipak.

     Lista poate continua, dar cred ca este suficient ca sa demontam aberatia cu trimisul sutelor de tone de plastic in Asia spre ardere.

     Acum, ma intreb si eu.. tu chiar credeai ce ai scris sau le inventezi pur si simplu ca sa nu ratezi un raspuns?
   • 0 (2 voturi)    
    raspunsul ”orice” cretin: (Miercuri, 22 mai 2019, 11:57)

    Antenistontel [utilizator] i-a raspuns lui pehash

    ”pentru ca putem”!
 • -21 (35 voturi)    
  ok (Marţi, 21 mai 2019, 19:36)

  nikita11 [utilizator]

  ce folosim in loc de betisoare de urechi?
  • +19 (33 voturi)    
   pai daca ar fi de lemn te-ar supara? (Marţi, 21 mai 2019, 20:37)

   Captain Obvious [utilizator] i-a raspuns lui nikita11

   doar ca e mai scump. dar asa si nepotul tau o sa poata manca peste
  • +17 (21 voturi)    
   Betisoare de hartie (Marţi, 21 mai 2019, 20:48)

   Gojifruit [utilizator] i-a raspuns lui nikita11

   Dintr-un fel de carton. Se gasesc de ani de zile in magazine.
  • +13 (23 voturi)    
   Comentariu sters de utilizator (Marţi, 21 mai 2019, 20:56)

   [anonim] i-a raspuns lui nikita11

  • 0 (16 voturi)    
   ba... (Marţi, 21 mai 2019, 21:11)

   Ciacnoris [utilizator] i-a raspuns lui nikita11

   Du-te la orice medic ORL-ist, o sa iti dea peste urechi daca te aude ca folosesti betisoare de urechi. Sunt niste mizerii. Daca ai probleme cu urechi infundate, te duci la doctor, sau iti inmoi ceara din ureche cu apa oxigenata si folosesti o seringa pentru urechi ca sa o cureti cu jetul de apa.
   • -3 (9 voturi)    
    Pai un doctor te-ar sustine. (Miercuri, 22 mai 2019, 8:24)

    Lok [utilizator] i-a raspuns lui Ciacnoris

    Cum Hristos sa dai 3 Roni pe un pachet ce te tine 2 ani. Cand poti veni la control si desfundare de 3 ori pe an la pretul de 100 de roni bucata. Un chilipir.
  • +7 (13 voturi)    
   dreptate (Marţi, 21 mai 2019, 21:48)

   madafaca [utilizator] i-a raspuns lui nikita11

   Captain obvious de sub mine, cam are dreptate, nikita11. :)
  • -9 (17 voturi)    
   hahaha (Miercuri, 22 mai 2019, 5:47)

   john70 [utilizator] i-a raspuns lui nikita11

   Imbecilitatea ecomunista nu cunoaste limite!
   Poluarea oceanelor cu aceste materiale este produsa in proportie de peste 90% de tzari din Asia si Africa.
   Dar hai sa pretindem ca...pfui, ce idioti!
   • +1 (3 voturi)    
    Imi place ecomunista. (Miercuri, 22 mai 2019, 8:26)

    Lok [utilizator] i-a raspuns lui john70

    Si in tarile civilizate au fost furtuni tropicale. Dupa retragerea apelor orice pluteste este tras in oceane. De acolo este poluarea Americilor. De india nu mai pot spune nimic ca aia arunca tot in rauri. Cred ca poti observa pe google maps Asia si rarile lor.
 • +24 (38 voturi)    
  Vești bune (Marţi, 21 mai 2019, 20:00)

  samuraijack [utilizator]

  Cum am putut trăi înainte fără ele, putem trăi și de acum încolo. E jalnic ce vezi pe maluri râurilor de la noi din țară, și nu numai, și dacă educația e greu de făcut atunci trebuie eliminate deșeurile de la sursă. Vor exista și alternative, gen plase făcute din cartofi care se degradează în 6 luni. Ar fi fain și ceva politici legate de PET-uri.
  • +14 (20 voturi)    
   Despre noi (Marţi, 21 mai 2019, 22:04)

   florinos [utilizator] i-a raspuns lui samuraijack

   Noi avem o capitala unde reciclarea este o glumă in timp ce avem orașe ca Brasov, Sibiu, Piatra Neamt unde se reciclează pe bune de ani de zile.
  • +1 (3 voturi)    
   Nimic din ce vezi pe malul raului nu este interzis (Miercuri, 22 mai 2019, 8:49)

   Lok [utilizator] i-a raspuns lui samuraijack

   PET-uri, polistiren, pungi. Toate in plina legalitate. Ideea e ca vor fi interzise curand. Si inafara de inexistenta lor, mizeria de ppe plaje va fi mai multa de la an la an.
 • +6 (42 voturi)    
  Felicitari (Marţi, 21 mai 2019, 20:08)

  Keiiil [utilizator]

  Stiri ca astea ma fac mandru de UE, macar noi mai miscam ceva in privinta mediului. In special in contextul in care in cealalta parte a oceanului, domnul presedinte businessman al SUA neaga existenta incalzirii globale..
  • +10 (40 voturi)    
   Ce treaba are? (Marţi, 21 mai 2019, 20:31)

   Ludwig Petre [anonim] i-a raspuns lui Keiiil

   Buna, nu credc a esti bine informat(a):

   1. Plasticul este mai degraba asociat cu poluarea apelor, in special oceanelor, dezbaterea actuala in jurul plasticului nu prea are treaba cu incalzirea globala.

   2. De ce il aduci in discutie pe presedintele SUA? In primul rand, ce treaba are el? Astea sunt chestii care se hotarasc la nivel de stat (in California au fost interzise mai multe produse plastice curand).

   3. 90% din plasticul care ajunge in oceanele lumii provine din 10 rauri din China si India. Pentru o solutie serioasa este nevoie de implicarea celor doua tari pe aceasta tema, altfel este doar un exercitiu in 'virtue signaling',

   4. In tarile UE (cele civilizate) oricum se recicleaza plasticul. Spre exemplu, in Germania, mai putin de 10% din plastic ajunge in groapa de gunoi. Restul este reciclat. In Romania cam 70% ajunge, impreuna cu gunoiul menajer, la groapa!

   Surse:

   1. https://www.plasticseurope.org/application/files/5715/1717/4180/Plastics_the_facts_2017_FINAL_for_website_one_page.pdf

   2.
   https://www.weforum.org/agenda/2018/06/90-of-plastic-polluting-our-oceans-comes-from-just-10-rivers/
   • +1 (23 voturi)    
    Pai are (Marţi, 21 mai 2019, 20:49)

    Keiiil [utilizator] i-a raspuns lui Ludwig Petre

    Buna, nu stiu daca m-ai inteles bine..
    1. Poluarea apelor, incalzirea globala, tot de mediu vorbim, de aia am facut comparatia. Am zis 'miscam ceva in privinta mediului'.

    2. De ce sa nu il aduc? Pai credeam ca el a fost cel ce a decis sa iasa din tratatul de la Paris in privinta incalzirii globale. Daca ma insel te rog corecteaza-ma. In orice caz, e presedintele celui mai puternic stat din lume, crezi ca daca zice 'incalzirea globala nu exista' nu are nici o importanta?

    3. Asta nu inseamna ca nu ma simt mandru daca UE ia masuri ce duce la protejarea mediului. Ar trebui sa actioneze si ceilalti care dauneaza mai mult ca noi? Clar!

    4. Si eu in UK reciclez plasticul la greu, ma bucura foarte mult faptul ca in Germania numai 10% din plasticul aruncat ajunge la groapa. Dar asta nu inseamna ca reglementarile precum cele de mai sus nu sunt binevenite.

    Intrebari:
    1. Tu nu esti mandru de UE ca incearca protejarea mediului inconjurator? De ce?

    2. Cu ce ne fac rau astfel de reglementari?

    3. Chiar daca celalalte continente dauneaza mai mult ca noi, nu e bine sa le dam un exemplu pozitiv?
    • -7 (13 voturi)    
     Hei (Miercuri, 22 mai 2019, 5:49)

     john70 [utilizator] i-a raspuns lui Keiiil

     Nici nu stii unde ajunge plasticul pe care il "reciclezi" tu.
   • -12 (24 voturi)    
    Deși neagă existența încălzirii globale... (Marţi, 21 mai 2019, 21:01)

    Nyk1 [utilizator] i-a raspuns lui Ludwig Petre

    ...d-l președinte Trump ia totuși măsuri care protejează planeta. De pildă, se știe că amprenta CO2 a unui cetățean din țările dezvoltate (US, Germania, Franța, UK, etc.) este cu mult mai mare decât cea a cetățenilor statelor de lumea a 3-a (Bangladesh, Uganda, Siria, etc.). Ori, prin importul necontrolat de imigranți din lumea a 3-a, se mărește semnificativ amprenta CO2/cap locuitor Terra.
   • +7 (15 voturi)    
    Dar se dă un ton. (Marţi, 21 mai 2019, 22:50)

    LNS [utilizator] i-a raspuns lui Ludwig Petre

    You lead by example și prin modificarea cererii. Domino-ul trebuie să înceapă undeva.
   • +2 (2 voturi)    
    Hai să ne informăm corect atunci (Miercuri, 22 mai 2019, 12:43)

    trotuar [utilizator] i-a raspuns lui Ludwig Petre

    1. Parțial adevărat dar nu uitați că plasticul se produce totuși din petrol, cărbune sau gaz natural
    2. Președintele SUA care susține că încălzirea globală e un "fake news" și dă legi pentru susținerea producătorilor de cărbune și reducerea standardelor de poluare nu are nicio treabă?
    3. O știre senzațională care a făcut înconjurul lumii dar incorectă. Studiul afirmă despre 90% din plasticul ajuns în ocean via râuri/fluvii nu 90% din totalul plasticului ajuns în ocean (au verificat 57 de fluvii).
    Există și alte surse de poluare cum ar fi aruncatul ilegal al deșeurilor în ocean, containere pierdute pe mare (în medie 700 containere pe an fără a lua în calcul accidentelor navale)
    În plus țarile alea importă deșeuri din țarile vestice, China a oprit importul recent și chiar a făcut o prioritate să curețe râurile.
    4. O statistică incorectă (vedeți că primul link prezentat de dumneavoastră vine de la producătorii de plastic care au interesul să umfle statistica)
    Mai jos sunt două link-uri care se rezumă așa: statisticile umflate sunt bazate pe plasticul recuperat nu pe plasticul aruncat, chiar și cel mai avid ecologist va avea probleme să separe plasticul din diverse produse/ambalaje de restul de materiale plus că Europa încă exportă jumătate din deșeuri în afara UE.
    http://www.europarl.europa.eu/news/en/headlines/society/20181212STO21610/plastic-waste-and-recycling-in-the-eu-facts-and-figures
    https://www.dw.com/cda/en/plastic-waste-and-the-recycling-myth/a-45746469
  • 0 (2 voturi)    
   UE care isi marea din pix sursele regenrabile (Miercuri, 22 mai 2019, 8:46)

   Lok [utilizator] i-a raspuns lui Keiiil

   UE asta?
   https://www.hotnews.ro/stiri-mediu-23010096-euractiv-tarata-tribunal-pentru-sustine-biomasa-forestiera-calitate-energie-regenerabila.htm
  • +1 (1 vot)    
   sceptic nu neaparat ca neaga (Miercuri, 22 mai 2019, 11:28)

   Dragoon [utilizator] i-a raspuns lui Keiiil

   Presedintele Trump a iesit din acordul de la Paris ca nu il considera util si ca ii costa prea mult pe americani.
   In acelasi timp isi asuma ca o sa indeplineasca telurile acordului pentru tara lui, doar ca nu o sa mai dea bani pentru altii. E sceptic nu neaga cu totul, incalzirea globala este imposibil de negat dar sunt alte lucruri care ii face pe oameni sceptici la cat de grav este sau ce ar trebui sa facem sa prevenim o catastrofa. De exemplu calota glaciara din antartica creste in loc sa scada (asta vine de la NASA si nu de la Tump)
   https://www.nasa.gov/feature/goddard/nasa-study-mass-gains-of-antarctic-ice-sheet-greater-than-losses
   In ultimii 140 de ani temperatura medie pe glob a crescut cu 0.8 grade celsius (care desi e mult nu e atat de ingrozitor - problema e ca tot creste in loc sa se stabilizeze)
   https://earthobservatory.nasa.gov/world-of-change/DecadalTemp
 • +19 (39 voturi)    
  Bravo!!! (Marţi, 21 mai 2019, 20:22)

  Gojifruit [utilizator]

  Cu toata birocratia, coruptia si problemele Uniunii Europene, nu se poate nega ca este o constructie care macar din punct de verdere moral, nu prea are egal in lume.
  • -10 (16 voturi)    
   hei (Miercuri, 22 mai 2019, 5:50)

   john70 [utilizator] i-a raspuns lui Gojifruit

   Si ca imbecilitate, UE e depasita doar de ONU.
 • -9 (23 voturi)    
  Ce solutie este in locul lor ? (Marţi, 21 mai 2019, 21:13)

  mihai2015 [utilizator]

  Lucrez pe santier si zilnic primim mancare in cazoleta de plastic cu tacimuri de unica folosinta tot de plastic.
  Solutie sigura igienic (plastic prin turnare neted si usor de dezinfectat) Cu ce le inlocuim ?
  Cred ca se deschide cale libera pentru Meningita, Hepatita, Otita, Dizenterie. Poate le facem din lemn, sa taiem padurile ...
  Vad ca e mai multa grija pentru pesti decat pentru oameni. Multa Bafta
  • +3 (5 voturi)    
   grija pentru oameni (Miercuri, 22 mai 2019, 8:21)

   KayT [utilizator] i-a raspuns lui mihai2015

   Oamenii fac si ei parte din ecosistemele in care traiesc. Nu traim izolati pe o planeta sterila. Cand nu o sa mai avem deloc pesti in ocean, cand toti polenizatorii vor muri din cauza pesticidelor, ce o sa mai mancati dumneavoastra (sau copiii dumneavoastra, daca aveti)? Plastic?

   Mancam deja plastic, apropo. Direct, din tacamuri si PET-uri, sau indirect, din peste si apa pe care o bem.

   Solutii pentru tacamurile dv. exista o groaza. Da, lemn, care e o resursa regenerabila, sau, nu stiu, tacamuri clasice din inox? Refolosibile si igienice? De-alea de care noi, restul, folosim in fiecare zi?

   Incercati pentru o secunda sa va imaginati ca masa dv de pranz nu e cel mai important lucru de pe planeta asta.
  • -1 (1 vot)    
   Există soluții (Miercuri, 22 mai 2019, 11:31)

   bilbofil [utilizator] i-a raspuns lui mihai2015

   O grămadă de bani se cheltuiesc în acest moment pentru a înlocui tacîmurile și vesela din plastic obișnuit cu altele din materiale biodegradabile, plastic sau produse vegetale. Prețul, cel puțin acum, cînd tehnologiile sînt la început, brevetele nou-nouțe, vor fi mai mari.

   Pe termen mai lung vor scădea, aproape de sau sub prețul actual al plasticelor. Între timp, niște bani se vor muta dintr-un buzunar în altul prin grija lobby-urilor ecologiste de la Bruxelles/Strassbourg. Iar mediul și oamenii vor suporta consecințele neprevăzute (neprevăzute altfel decît prin semnalul clar și de bun simț al prețurilor), ca în cazul bio-carburanților.
 • -9 (23 voturi)    
  pe cind (Marţi, 21 mai 2019, 21:36)

  victor L [utilizator]

  instructiuni cum sa mincam, cit sa dormim?
  • -9 (19 voturi)    
   Too late! (Miercuri, 22 mai 2019, 4:56)

   Amerlocu [utilizator] i-a raspuns lui victor L

   Pai astea sunt deja reglementate de mai multe normative UE. Esti in urma
  • 0 (0 voturi)    
   la timpul lor (Miercuri, 22 mai 2019, 13:46)

   Dragoon [utilizator] i-a raspuns lui victor L

   Toate la timpul lor. O sa vina reglementari pentru toate. Doar nu ai iluzia ca e democratie aici?
 • -12 (18 voturi)    
  Comentariu sters de utilizator (Marţi, 21 mai 2019, 22:12)

  [anonim]

 • +7 (17 voturi)    
  URAAAA!!!! (Marţi, 21 mai 2019, 22:47)

  LNS [utilizator]

  În sfârșit. Took us long enough. Ar trebui cât mai curând să se pună în aplicare.
 • -7 (17 voturi)    
  Nu am nevoie de betisoare in urechi (Marţi, 21 mai 2019, 23:43)

  Lucian Ilea [utilizator]

  in schimb de tacamuri am nevoie
  is numa jumate dragon si simt nevoia sa le folosesc
  ce ma fac acuma pe plaja?>
  gagicile ma tin ocupat
  nu am mai fost la mare din 1997
  • +5 (7 voturi)    
   Ok, in urechi nu ai nevoie de betisoare. (Miercuri, 22 mai 2019, 6:10)

   Alius [utilizator] i-a raspuns lui Lucian Ilea

   Dar, in alte parti ai nevoie de betisoare?...
  • +5 (5 voturi)    
   Care-i problema? (Miercuri, 22 mai 2019, 8:50)

   harapalb [utilizator] i-a raspuns lui Lucian Ilea

   Cauta pe google "tacamuri biodegradabile", gasesti la greu produse. Au la baza un amidon (sunt facute 100% din plante), rezista pana la 85-90 grade C si arata chiar mai bine ca cele din plastic.Am socotit si cat ar costa un singur tacam biodegradabil - cam 20 de bani.

   Care e problema?
 • -12 (18 voturi)    
  ...moda retro... (Miercuri, 22 mai 2019, 7:21)

  baligosul [utilizator]

  Ne întoarcem la sistemul cu farfurii din faianță, linguri, furculițe și cuțite din metal, nu întotdeauna bine spălate și bine șterse...Oare pe paharele de sticlă se vor mai vedea urmele buzelor celui, celei care a folosit paharul înainte?
  • +3 (5 voturi)    
   poftim? (Miercuri, 22 mai 2019, 8:30)

   KayT [utilizator] i-a raspuns lui baligosul

   Farfuriile de portelan si tacamurile de inox sunt "demodate"?? Dumneavoastra mancati si acasa din farfurii de plastic? Si va duceti numai la restaurante fast-food?

   Ca mie niciodata nu mi-a adus un chelner intr-un restaurant normal, nicaieri in lumea asta, mancarea pe farfurii de plastic. As refuza-o politicos daca mi s-ar intampla...
  • +4 (4 voturi)    
   huh? (Miercuri, 22 mai 2019, 8:42)

   harapalb [utilizator] i-a raspuns lui baligosul

   Tu la restaurant ceri pahar si tacamuri din plastic?! ca nu am inteles ce vrei sa spui. La ce context te referi?

   Nenorocirea aia de cafea ieftina o poti bea si in pahar de hartie.

   Chiar incerc sa-mi dau seama in ce situatie preferi tu paharelele/tacamurile din plastic si nu pe cele traditionale..
   • +1 (3 voturi)    
    mda (Miercuri, 22 mai 2019, 11:45)

    KayT [utilizator] i-a raspuns lui harapalb

    Incerc din rasputeri sa imi inchipui din ce motive ar prefera cineva pahare de plastic, ieftine si pline de chimicale, paharelor de sticla.

    "as dori un pahar de bordeaux, dar neaparat sa mi-l aduceti in pahar de plastic, va rog!" :D
   • +1 (1 vot)    
    bine ca le scot (Miercuri, 22 mai 2019, 13:55)

    Dragoon [utilizator] i-a raspuns lui harapalb

    E bine ca le scot, multi probabil sunt un pic suparati, si eu de altfel, de ce ue baga reglementari locale si de aici apar motivele astea ciudate si fara sens.
    Inteleg ca baga norme cand e vorba de tranzit intre tari, nivelul de calitate a produselor facute in UE - mai ales in export si chiar unele legi interne - vrei ca cetatenii europeni sa fie tratati egali in orice tara europeana, se leaga de libera circulatie intr-un fel. Dar decizia asta cu plasticul sau cote de migratii sunt decizii care ar trebui sa se ia la nivel national nu la nivel european.
    E doar parerea mea, nu ma impuscati.
  • -5 (7 voturi)    
   Iti dai seama ca pe aici sunt multi care regreta (Miercuri, 22 mai 2019, 8:52)

   Lok [utilizator] i-a raspuns lui baligosul

   schimbarea regimului. Si isi doresc o introarcere la valorile trecute.
 • +6 (6 voturi)    
  betisoarele sunt vax. (Miercuri, 22 mai 2019, 8:51)

  Bolovanul [utilizator]

  Toata presa e plina acum cu poveste betisoarelor! aia e cand ai jurnalisti puturosi!

  De faptt setul de masuri este mult mai complex si nu se reduce la paie de plastic si betisoare de urechi.
 • +5 (7 voturi)    
  Unde sunt cismelele si tisnitorile de pe strazi? (Miercuri, 22 mai 2019, 10:10)

  D-or [utilizator]

  Cind eram copil, erau pe toate bulevardele si pe toate strazile. Pe peroanele din gari erau tisnitori din 50 in 50 metri.
  Au disparut pentru ca unii au vrut profit din apa imbuteliata.

  Dar pentru societate, costul ar fi mult mai mic daca apa ar fi gratis.
  • +1 (3 voturi)    
   hai ca exagerezi (Miercuri, 22 mai 2019, 11:17)

   bancher [utilizator] i-a raspuns lui D-or

   nu erau asa de dese....iar asta cu tasnitori din 50 in 50 de metri e chiar comica.
   • -1 (3 voturi)    
    poate nu asa dese (Miercuri, 22 mai 2019, 13:01)

    Toni_Romania [utilizator] i-a raspuns lui bancher

    dar ERAU
   • +2 (2 voturi)    
    Asa e, in Gara de Nord erau mai dese. (Joi, 23 mai 2019, 17:13)

    D-or [utilizator] i-a raspuns lui bancher

    Acum mai e vreuna? Nu. Daca nu ai 5 lei - atit costa o sticla de ceva in gara - lesini de sete. Dupa care ni se reproseaza ca prea bem sucuri cu mult zahar.

    Iar in statiile intermediare tisnitorile erau puse in asa fel incit sa fie cite una in dreptul fiecarui vagon. Calatorii coborau sa-si umple sticlele si bidonasele de plastic.

    Cindva, cind era rau.
  • 0 (0 voturi)    
   poti intra in audienta la primarul firea! (Miercuri, 22 mai 2019, 15:01)

   Antenistontel [utilizator] i-a raspuns lui D-or

   daca primeste in audienta!
 • -1 (1 vot)    
  cifre din sectorul plasticului (Miercuri, 22 mai 2019, 11:39)

  Toni_Romania [utilizator]

  https://www.weforum.org/agenda/2018/08/the-world-of-plastics-in-numbers


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by