Restricţiile impuse de Ungaria cu privire la achiziţionarea de terenuri arabile de către investitori din alte state membre ale Uniunii Europene încalcă drepturile de bază prevăzute de legislaţia europeană, a decis marţi Curtea de Justiţie a Uniunii Europene (CJUE).

Foto:

Potrivit deciziei CJUE, Ungaria nu şi-a îndeplinit obligaţiile care decurg din principiul liberei mişcări a capitalului şi din prevederile referitoare la dreptul de proprietate. Decizia Curţii de Justiţie a Uniunii Europene este definitivă.

În 2013, Ungaria a adoptat o lege conform căreia dreptul de uzufruct asupra terenurilor agricole din Ungaria poate fi acordat sau menţinut numai pentru persoanele care au legături de familie cu proprietarul terenului agricol respectiv. Dreptul de uzufruct al unei persoane care nu are astfel de legături de familie cu proprietarul poate fi anulat începând cu data de 1 mai 2014, arată același act normativ.

În 2014, Comisia Europeană a notificat Ungaria să îşi modifice legislaţia în acord cu legislaţia UE, iar în 2017 Comisia Europeană a dat în judecată Ungaria, argumentând că a adoptat norme care restricţionează ilegal drepturile investitorilor străini de a achiziţiona terenuri arabile.

Comisia Europeană a apreciat că prin anularea drepturilor de uzufruct, Ungaria a încălcat principiul liberei circulaţii a capitalului şi drepturile de proprietate. Potrivit Comisiei, contractele originale erau supuse unei perioade de tranziţie de 20 de ani, ceea ce înseamnă că ar fi urmat să expire la 1 ianuarie 2033, iar noua lege a eliminat această perioadă, ceea ce înseamnă că toate contractele investitorilor au fost încheiate la 1 mai 2014, fără despăgubiri.

"Deprivarea de proprietate" prevăzută în legislaţia ungară contestată "nu poate fi justificată pe motiv că este în interesul public şi nici prin orice aranjamente prin care o despăgubire corectă este plătită la timp", a decis CJUE.

România, ţara cu cel mai ieftin teren arabil / Dragnea vrea și el să limiteze posibilitatea străinilor de a cumpăra terenuri în România

Potrivit Eurostat, România este ţara cu cel mai ieftin teren arabil (în medie - 1.958 euro, în 2016).

Liderul PSD, Liviu Dragnea, declara, în 12 mai, la România TV, că vrea limitarea accesului străinilor la a cumpăra pâmânt în România şi că legea vânzării terenurilor este în dezbaterea Camerei Deputaţilor, urmând să fie adoptată.

"Au spus că agricultura României este praf, e înapoiată, nu avem şanse, hai să vindem şi terenuri. Avem legea vânzării terenurilor în Camera Deputaţilor, o vom adopta. Asta înseamnă că vreau să limităm accesul străinilor la a cumpăra pâmânt din România. Foarte bine, să cumpere, dar să se stabilească aici", a declarat Dragnea.

El a spus că în cazul celor care deja au cumpărat teren în România nu se mai poate face nimic, dar procesul trebuie stopat.