Guvernul lui Viktor Orban este acuzat de încălcarea drepturilor omului și de folosirea unei retorici anti-migrație, care nu face altceva decât să încurajeze ”ura, atitudinile xenofobe și fricile”, potrivit unui raport al Consiliului Europei, notează Guardian.

Viktor OrbanFoto: Agerpres/EPA

”Încălcarea drepturilor omului are un impact negativ asupra întregului sistem de protecție și a statului de drept și ar trebui să fie tratată ca o problemă urgentă”, se arată în raportul redactat de comisarul pentru drepturile omului Dunja Mijatović.

Raportul a fost elaborat după discuții cu miniștrii Cabinetului Orban și cu reprezentanți ai societății civile. Documentul reprezintă o critică devastatoare privind sistemul de acordare a azilului din țara vecină, sistem care a dus practic la respingerea pe bandă rulantă a cererilor de azil.

De asemenea, raportul trage un semnal de alarmă asupra ”folosirii excesive a violenței” de către poliție, în acțiunile de evacuare a străinilor, menționând inclusiv faptul că cei cărora li se refuză solicitarea de azil sunt lăsați practic să îndure foamea.

Ungaria nu oferă hrană azilanților, se arată în raport. Mai mult, guvernul este presat să suspende legile speciale pentru situațiile de criză, raportorul precizând că nimic nu justifică necesitatea unor măsuri de urgență în condițiile în care Ungaria a primit doar 671 de cereri de azil în 2018.

În 2015, Viktor Orban a declarat situație de criză din cauza migrației masive și a dispus ridicarea unor garduri de-a lungul graniței de sud cu Serbia. În acel an, sute de mii de refugiați și imigranți au tranzitat teritoriul Ungariei, majoritatea încercând să ajungă în vestul Europei.