Radu Mazăre a fost dus luni de la Penitenciarul Jilava la sediul instanței supreme pentru a fi confirmat mandatul de arestare din dosarul Polaris în care a fost condamnat, în primă instanță, la aproape 10 ani de închisoare. Radu Mazăre a refuzat să dea declarații, marți, în fața instanței supreme, procurorul solicitând confirmarea mandatului emis în lipsă. Magistrații au rămas în pronunțare.

Radu MazareFoto: Antena 3

15. 24: Radu Mazăre nu a dorit sa dea declarații în fața instanței.

Procurorul a spus: „Această măsură a fost dispusă în ianuarie 2018. Acesta a încălcat obligațiile prevăzute. În mod just, instanța a făcut o analiză a prevederilor privind luarea arestării preventive. Apreciem că motivele instanței subzistă și acum. În acest moment, s-a pronunțat deja instanța în 3 mai 2019. Sunt întrunite condițiil analizate în baza cărora s-a dispus mandatul de arestare preventivă. Confirmați mandatul de arestare emis în lipsă”.

La rândul său, apărătorul lui Mazăre a spus în fața instanței că lasă la aprecierea Înaltei Curți decizia. Completul a rămas în pronunțare.

„Nu l-au judecat atâția ani și fac ce vor (magistrații, n.r.)? Mai contează acum ce mai zice (Mazăre, n.r.)? (...) A vorbit destul atâția ani. 10 ani a tot vorbit, au tot fost audieri”, a declarat, la ieșirea din sediul instanței supreme, avocatul lui Mazăre, Lizeta Haralambie.

14.53: Radu Mazăre se întoarce la penitenciar.

14.15: Radu Mazăre a ajuns la Instanța Supremă, potrivit Mediafax.

Radu Mazăre va fi transferat, luni, de la Penitenciarul Rahova la Înalta Curte de Casație și Justiție, ca instanța să confirme mandatul de arestare preventivă dispus în dosarul Polaris.

În acest dosar, Mazăre a fost condamnat în primă instanță la 9 ani și 10 luni de închisoare. Fostul primar al Constanței Radu Mazăre, extrădat din Madagascar pentru a-și ispăși pedeapsa de 9 ani de închisoare cu executare în România în alt dosar, cel al retrocedărilor, a fost escortat cu Poliția până la Penitenciarul Rahova.

Fostul edil a fost adus cu un avion de linie Tarom, aeronava având escală la Paris. Potrivit procedurilor, după ce este adus în țară, fostul primar trebuie încarcerat și apoi plasat în perioada de carantină de 21 zile. Radu Mazăre a fost plecat în Madagascar mai bine de un an, iar acolo a făcut demersuri, potrivit avocaților săi, pentru a obține azil.