Premierul Viorica Dăncilă a declarat, privitor la extrădarea lui Radu Mazăre, că justiția și-a făcut prompt datoria, precizând că a fost la curent cu întreg procesul de aducere a fostului edil în țară din Madagascar.

HotNews.roFoto: Hotnews

„Justiția trebuie să își facă datoria. Și-a făcut datoria chiar foarte prompt și acest lucru trebuie să fie privit în mod egal indiferent de nume. Vorbim despre un gest de normalitate”, a afirmat Viorica Dăncilă, marți la Frasin, citată de Mediafax.

Întrebată dacă, în opinia ei, statul de drept în România funcționează, Viorica Dăncilă a răspuns: „Eu zic că da. Este vizibil că da. Eu nu aș lega statul de drept de o persoană. În România statul de drept funcționează. În România trebuie să respectăm drepturile cetățenilor în mod egal”.

Chestionată dacă a fost o coincidență momentul aducerii fostului primar al Constanței în România, în preajma alegerilor europarlamentare, șeful Executivului a replicat: „Nu știu dacă e o coincidență sau nu. Pot să spun că am fost la curent cu tot procesul de aducere în țară din Madagascar și noi am procedat în mod corect. Nu vreau să leg această acțiune (aducerea lui Radu Mazăre în țară – n.r.) de vot”.

Fostul primar al Constanței Radu Mazăre, extrădat din Madagascar pentru a-și ispăși pedeapsa de 9 ani de închisoare cu executare în România, a fost escortat cu Poliția până la Penitenciarul Rahova. Fostul edil a fost adus cu un avion de linie Tarom, aeronava având escală la Paris. Potrivit procedurilor, după ce este adus în țară, fostul primar trebuie încarcerat și apoi plasat în perioada de carantină de 21 zile.

Radu Mazăre a fost plecat în Madagascar mai bine de un an, iar acolo a făcut demersuri, potrivit avocaților săi, pentru a obține azil. Fostul primar al Constanței a fost dat în urmărire internațională după ce, pe 8 februarie 2019, magistrații Înaltei Curți de Casaţie şi Justiţie l-au condamnat definitiv la nouă ani închisoare în dosarul retrocedărilor ilegale de terenuri din Constanţa, Mamaia, plajă şi faleză.