Sondaj INSCOP: Peste 60% dintre români cred că Rusia rămâne principala amenințare la adresa României, iar Ungaria acționează pentru a obţine controlul asupra Transilvaniei

de MH     HotNews.ro
Luni, 20 mai 2019, 11:36 Actualitate | Esenţial


Piata Rosie din Moscova
Foto: Hotnews
În opinia românilor, cea mai mare amenințare pentru țară în viitorul apropiat o reprezintă corupția, urmată de o nouă criză economică și un eventual război în zonă. În opinia a peste 60% dintre români, Rusia a fost și rămâne principala amenințare la adresa securității României, iar Ungaria acționează pentru a obţine controlul asupra Transilvaniei, conform unui sondaj realizat de INSCOP Research, la comanda LARICS.

Aproape o jumătate din populație consideră că aderarea la Uniunea Europeană a adus României mai degrabă avantaje. Aproape 85% dintre români doresc consolidarea parteneriatului cu SUA sau menținerea sa la același nivel.

Întrebați care ar fi cea mai mare amenințare pentru România în viitorul apropiat, 35% dintre români aleg corupția, 18,9% o nouă criză economică, 15,4% un eventual război în zonă și 13,9% scandalurile provocate de clasa politică. 8,5% aleg dezastre naturale, 5,2% terorismul, 0,7% iredentismul unor țări din zonă și 2,5% nu știu sau nu răspund.

Deloc surprinzător, în topul țărilor vecine care pot fi considerate și prieten conduce Republica Moldova, cu 78,5%, urmată de Bulgaria, cu 59% și Serbia cu 50%. Pe ultimele locuri ale clasamentului se situează Ucraina și Ungaria, cu 40%, respectiv 27,1%.

64,4% dintre români consideră că Rusia a fost și rămâne principala amenințare la adresa securității României și 62,6% că Ungaria acționează pentru a obţine controlul asupra Transilvaniei, într-o formă sau alta. 59,2% cred că România ar trebui să aloce mai mulți bani de la buget pentru Apărare și 58,2% că Ungaria se amestecă într-un mod nepermis în treburile interne ale României.

Aproape o jumătate dintre români (49,2%) consideră că aderarea la UE a adus României mai degrabă avantaje, 35% sunt de părere că nu a adus nici avantaje și nici dezavantaje și doar 12% cred că a adus mai degrabă dezavantaje. Nu știu sau nu răspund 3,7%.

În contextul în care România și Statele Unite ale Americii au încheiat un parteneriat strategic în urmă cu peste 20 de ani, 44,8% dintre români sunt de părere că relațiile dintre România și Statele Unite ale Americii ar trebui să devină și mai apropiate, iar 39% să rămână așa cum sunt. Doar 5,7% dintre români cred că relațiile dintre România și Statele Unite ar trebui să fie mai puțin apropiate. 10,6% reprezintă non-răspunsuri.

Majoritatea românilor (61,4%) este de părere că NATO are interesul ca România să fie un stat puternic. 57,1% sunt de aceeași opinie în ceea ce privește Republica Moldova, 53% în privința Uniunii Europene și 49,6% în privința SUA. Doar 17,4% dintre români consideră că Ucraina are interesul ca România să fie un stat puternic, în timp ce 30,6% sunt de părere că statul vecin are interesul ca România să fie un stat slab. 60,2% cred că Ungaria are interesul ca România să fie un stat slab și 65% sunt de aceeași părere în privința Rusiei.

33,6% din populația României consideră că securitatea țării este cel mai bine apărată de NATO, 24% de institutiile noastre de aparare si ordine publica (armata, serviciile secrete, politia), iar 12,6% consideră că nu reusim sa ne aparam in mod eficient nici singuri si nici cu ajutorul aliatilor nostri. În opinia a 9,7% dintre respondenți securitatea țării este cel mai bine apărată de de Uniunea Europeana și a 9,2% de alianța cu SUA. 10,2% reprezintă non-răspunsuri.

În contextul în care România este practic granița de est a NATO și a Uniunii Europene, 34,5% consideră că țara noastră mai degrabă contribuie la apararea aliatilor din NATO si UE și 31,8% că mai degrabă este apărată de aliații săi. 14,4% sunt de părere că Romania nici nu ar putea fi ajutata si nici nu si-ar putea ajuta aliatii, iar 19,3% nu știu sau nu răspund.

Ținând cont că una dintre obligaţiile ţărilor membre NATO este să intervină în apărarea oricărei ţări din NATO care ar fi atacată, respondenții au fost întrebați dacă, în cazul în care România ar fi atacată de o altă ţară, cred că aliaţii noştri din NATO ar veni în apărarea noastră. 61% au răspund afirmativ, 8,1% au răspund negativ, 19,3% nu cred ca exista pericolul ca Romania sa fie atacata, iar 11,5% reprezintă non-răspunsuri.

Întrebați cărei țări ar trebui să îi acordăm ajutor militar în cazul în care ar fi atacată, 80,4% dintre respondenți au ales varianta ”oricărei țări NATO”, 6,4% aleg varianta contrarie, iar 13,2% nu știu sau nu răspund. 76,6% consideră că ar trebui ajutată orice țară membră UE, în timp ce 8,5% aleg varianta contrarie, iar 15% nu știu sau nu răspund. România ar trebui să ajute militar Republica Moldova dacă ar fi atacată, în viziunea a 73,4% dintre respondenți, în timp ce 9,6% se opun acestei idei, iar 17% reprezintă non-răspunsuri. 49,8% dintre cei intervievați cred că ar trebui să ajutăm Ucraina (23,2% consideră că nu ar trebui ajutată, 27% non-răspunsuri) și 53,7% cred că România ar trebui să ajute Serbia (19,6% se opun, iar 26,7% sunt non-răspunsuri).

76,6% dintre români consideră mai degrabă un avantaj economic faptul că România are ieșire la Marea Neagră, în timp ce 17,1% sunt de părere că e mai degrabă un dezavantaj fiindcă suntem la ganita NATO/UE, fiind expusi unor amenintari la adresa securitatii nationale. 6,3% reprezintă non-răspunsuri.

În ceea ce privește politica internațională, 65,8% dintre români se informează din știrile de la televizor, 22,1% de pe Internet, 3,6% de pe rețelele sociale și 2,1% din reviste de specialitate. 6,1% nu sunt interesați deloc de genul acesta de subiecte, iar 0,3% nu știu sau nu răspund.

Barometrul de opinie publică a fost realizat la nivel național de INSCOP Research, la comanda LARICS – Laboratorul de Analiză a Războiului Informațional și Comunicare Strategică, din cadrul Institutului de Ştiinţe Politice şi Relaţii Internaţionale „Ion I. C. Brătianu” al Academiei Române.

Datele sondajului de opinie au fost culese la nivel național în perioada 12 aprilie – 3 mai 2019. Volumul eșantionului a fost de 1050 persoane și este reprezentativ pentru populația României, neinstituționalizată, cu vârsta de 18 ani și peste 18 ani. Eroarea maximă admisă a datelor este de ± 3%, la un grad de încredere de 95%. Sondajul a fost realizat pe baza unui chestionar aplicat de operatorii de interviu la domiciliul respondenţilor în toate județele României și în sectoarele Capitalei.
Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

3092 vizualizari

 • -3 (9 voturi)    
  pai si nimic despre pericolul bulgar ? (Luni, 20 mai 2019, 11:45)

  Poiana lui Occam [utilizator]

  iredentistii bulgari care vor sa ne ia Dobrogea si Teleormanul ?
  • +4 (8 voturi)    
   Pana la pericolul Bulgar, avem pericolul Bucuresti (Luni, 20 mai 2019, 12:56)

   Habermas [utilizator] i-a raspuns lui Poiana lui Occam

   Pana sa ajunga sa ne distruga Rusii intr-un razboi, ne distruge Bucurestiul prin cultura lui pacatoasa, administratie lui corupta si standardele lui morale inexistente.

   Dar la ce ne-am astepta de la Bucuresti cand este istoric o capitala ilegitima si de facto un oras captiurat de hoti si transformat intr-un cuib al mafiei?
   • -1 (3 voturi)    
    bulgarii vor sa ne ia Belina ! (Luni, 20 mai 2019, 13:46)

    Poiana lui Occam [utilizator] i-a raspuns lui Habermas

    noroc ca s-a ridicat un haiduc din Teleorman care sa ne scape de faneuroioti.
 • -2 (14 voturi)    
  Iredentismul (Luni, 20 mai 2019, 11:48)

  Ochii_pe_voi [utilizator]

  Ungaria actioneaza prin slugile din gruparea iredentista si anti-nationala udmr, grupare santajista sustinuta de tradatorii de tara ai Ciumei Rosii (Dragneev, Vâlkov, Teodorowitsch, Guvernul Hotiei Nationale, plus penalii din parlamentul rusinii). RO va disparea de pe harta Europei din pricina acestor TICALOSI. E o tara fara viitor
  • -1 (7 voturi)    
   gresit! (Luni, 20 mai 2019, 12:31)

   Hans Sprungfeld [anonim] i-a raspuns lui Ochii_pe_voi

   mdea. stim cu totii cum si ce este udmr-ul. Dar este foarte bine ca exista (teoretic) un partid care sa reprezinte aproape 10% din populatia. Ce este de plans este faptul ca nimeni nu reprezinta romania in alte tari. Deci un desinteres politic imens; ca si 'acasa'.
   • +3 (3 voturi)    
    Gresit Gresit! (Luni, 20 mai 2019, 12:53)

    Habermas [utilizator] i-a raspuns lui Hans Sprungfeld

    6%, cat sunt maghiarii in populatia Romaniei, nu inseamna aproape 10%. Poate vroiai sa spui aproape 5%. Cel mai bine este sa spui exact cat este: 6%.

    Apoi, UDMR-ul nu reprezinta pe Maghiarii din Romania, in orice caz nu are vreo exclusivitate. De unde ai scos ideea asta? Dar ce, au maghiarii vreo interdictie sa voteze alte partide?

    Dar iau altceva din comentariul tau: nevoia ca maghiarofonii sa fie reprezentati bine, si intreb partidele precum PNL, USR-PLUS, PMP - voi cum va apropiati de maghiarofonii din Romania? Ai tradus programul vostru electoral si in Maghiara? Da, stiu, toti cetatenii Romaniei trebuie sa cunoasca Limba Romana. Bine. Dar uite ca oamenii mai vor sa citeasca si in limba lor materna. Deci, ati tradus? Ati mers la oameni? Ati vorbit cu ei? Sau va e jena de UDMR, sau ce? Adica i-ati abandonat pe maghiarofoni UDMR-ului? - daca da, rusine sa va fie!

    Este si vina celorlalte partide ca UDMR a ajuns sa se creaza unicul aparator al intereselor maghiarofonilor.
    • +3 (3 voturi)    
     semi-gresit (Luni, 20 mai 2019, 13:32)

     Hans Sprungfeld [anonim] i-a raspuns lui Habermas

     6%? nu cumva e numarul de pe wikipedia si din 2011? exodul romanilor nu se pune? dar trebuie sa iti dau dreptate. mai degraba 6% decat 10%.

     Ce vroiam sa zic este ca sunt prezenteti (teoretic!) in parlament. Romanii din Italia, Germania, Spania etc. au vreo prezenta? Si asta da dovada de desinteres politic pe toate fronturile.

     Si nu vreau sa iau in aparare UDMR-ul, ba din contra. Dar trebuie zis ca pe plan politic ei sunt mai activi.
     • +3 (3 voturi)    
      Corect. (Luni, 20 mai 2019, 13:59)

      Habermas [utilizator] i-a raspuns lui Hans Sprungfeld

      In comparatie cu UDMR, Romanii din Diaspora nu sunt reprezentati, si asta prin legea stramba a Romaniei strambe actuale.

      Da, este numarul de pe Wikipedia 2011, dar deocamdata este cea mai buna estimare; nu stiu indicii serioase cum ca declinul demografic al maghiarofonilor ar fi in mod semnificativ mai mic decat cel al populatiei generale a Romaniei (tinand cont de toate motivel), poate chiar din contra.
 • -6 (12 voturi)    
  E firesc (Luni, 20 mai 2019, 12:14)

  exis [utilizator]

  Vor trece inca vreo cateva generatii pana ce ''eleganta'' si ''civilizatia'' armatei rosii vor fi uitate. Ce e curios, insa, e ca, usor-usor, ''binefacerile'' comunismului par sa fie trecute cu vederea si comunismul de tip nou pare sa fie
  ' iarasi, seducator. usor-usor sau usr-usr....
  • +2 (4 voturi)    
   Ce amuzant, ba (Luni, 20 mai 2019, 12:51)

   JustinCase [utilizator] i-a raspuns lui exis

   De parca comunismul ar fi disparut mult din Romania, dupa 30 de ani de guvernare majoritar Iliesciano-pesedista.
   • 0 (0 voturi)    
    ca de la ba la ba (Vineri, 24 mai 2019, 10:32)

    exis [utilizator] i-a raspuns lui JustinCase

    Ba, ai si tu dreptate. dar, tocmai pentru ca-s suprasaturat de comunism, mi-e atat de sila si de neocomunisti.
  • +3 (5 voturi)    
   vor trece (Luni, 20 mai 2019, 12:54)

   sile1 [utilizator] i-a raspuns lui exis

   Care vor trece degeaba pentru ca baietii interesati vor avea grija sa aminteasca iar si iar "eleganta" si "civilizatia " armatei rosii de acum 74 de ani.

   Ca sa avem ce discuta.
  • -5 (9 voturi)    
   Faraoane, comuniștii au alfabetizat populația. (Luni, 20 mai 2019, 13:01)

   prec [utilizator] i-a raspuns lui exis

   Au industrializat, conform posibilităților, țara, ne-au lăsat fără datorii. Iar când zic „conform posibilităților”, am în vedere structura populației, rural/urban, educația sa, o populație aproape în totalitate analfabetă, nivelul de dezvoltare la momentul respectiv (noi n-am fost ca R.D.G-ul și nici Cehia).
   • +2 (6 voturi)    
    si Capitalistii au alfabetizat populatia lor (Luni, 20 mai 2019, 14:41)

    John_english [utilizator] i-a raspuns lui prec

    asa au fost vremurile.

    numai ca politrucii comunisti nu ne-au spus ce se intampla de partea cealalta a zidului. minciuna prin omisiune.

    S-a construit masiv in vest inepand cu anii 60, s-a introdus scoala obligatorie, sistemele de pensii, accesul la sistemul medical, justitia s-a reformat.... asta in timp ce comunistii bagau oamenii in inchisori.

    Alta chestie care nu s-a spus e ca tarile vest europene au avut datorii imense facute pentru sustinerea razboiui pe care au trebut sa le plateasca inapoi. Datoria UK a fost spre exemplu aproape 100% din PIB dupa razboi dar si-au platit-o pana la ultimul banut.
    • +1 (1 vot)    
     John (Luni, 20 mai 2019, 15:57)

     sile1 [utilizator] i-a raspuns lui John_english

     Poate ar fi bine sa nu mai amesteci lucrurile ca risti sa devii necredibil.

     Politrucii comunisti nu ne-au spus ce se intampla in partea ailalta dar ne-a spus-o Europa Libera si Vocea Americii cu subiect si predicat asa ca marea majoritate a populatiei stia ,de aia a fost posibila revolutia sau lovitura de stat din 1989.

     Si in Romania s-a construit imens si scoala a devenit obligatorie si accesul la sistemul medical s-a imbunatatit si sistemele de pensii ( apropo sistemul de pensii a fost introdus in Germania acum peste o suta si ceva de ani de Cancelarul Bismarck ,asta pentru cultura ta generala )

     Si Romania a avut datorii de razboi de platit si le-a platit cu varf si indesat !

     Asadar toate argumentele aduse de tine nu au greutatea necesara ca sa-ti sustina pledoaria ,cu exceptia prigoanei impotriva "dusmanilor poporului".
     • -1 (1 vot)    
      Nu vad problema (Luni, 20 mai 2019, 17:49)

      John_english [utilizator] i-a raspuns lui sile1

      raspunsul era pentru "prec" care nu are idee ce este in afara RO.

      Dupa al 2-lea razboi mondial a fost o competitie ideologica si economica in care estul comunist a falimentat dupa numai 35 de ani de existenta.

      S-a construit mult mai mult in vestul capitalist decat in estul comunist iar libertatea si dreptul la proprietate au facut diferenta.

      Coreea de Sud spre exemplu are Samsung, LG, Hyundai si Kia, 90% din populatie cu facultate iar in anii 60 erau cultivatori de orez.
      • +1 (3 voturi)    
       Coreea de a reusit (Luni, 20 mai 2019, 19:05)

       Kosmos [utilizator] i-a raspuns lui John_english

       A nationalizat toate bancile in anii '60 ..un amanunt f important si ignorat
      • +1 (3 voturi)    
       John (Luni, 20 mai 2019, 21:30)

       sile1 [utilizator] i-a raspuns lui John_english

       Da,Coreea de Sud are un sistem educational performant vezi : .
       Conform clasamentului din 2017 Coreea de Sud este pe primul loc in lume din acest punct de vedere.
       Totusi:
       With all the success South Korean students have achieved, some of the country’s children suffer from high rates of depression and mental fatigue. That lead to emotional breakdowns that lead to irrational thoughts that leads to suicide.
       Remarca te rog cine urmeaza JAPONIA,RUSIA,Hong-Kong si CHINA in primele 5 locuri din lume.
       Pentru 2018 inca nu s-a facut un clasament
       Romania ,desi de 30 de ani capitalista,e undeva la coada clasamentului mondial ,performantele sistemului nostru educational fiind sub cele din perioada comunista asa dupa cum arata Institutii internationale ( 40% dintre elevii nostri sunt analfabeti functionali )
       Atunci cand faci apologia unui sistem social si politic trebuie sa fii foarte riguros altfel risti sa emiti judecati fara valoare.
       Am sa-ti aduc aminte ca pana in1945 Romania a fost capitalista 100%.
       Care era situatia economica si sociala a tarii...saracie,analfabetism,etc.?
       • -1 (1 vot)    
        Povesti securiste (Marţi, 21 mai 2019, 4:12)

        John_english [utilizator] i-a raspuns lui sile1

        Rezultatele contează nu diplomele, olimpiadele si epoleții.

        Nici un regim nu si-a aruncat populația in închisori, a infometat-o si tinut-o in frig precum comuniștii. cca

        Daca in 90 se deschideau larg granitele Romania se evapora ca stat dat fiind diferentele imense fata de Vest.

        Conform Institutului de Investigare a Crimelor Comunismului in România, în timpul regimului comunist, în România au existat 44 de penitenciare principale şi 72 de lagăre de muncă forţată destinate deţinuţilor politici în care au pătimit peste 3 milioane de români dintre care 800.000 de oameni au murit.
 • -1 (11 voturi)    
  Tema de dezbatere publica (cred eu): (Luni, 20 mai 2019, 12:58)

  Habermas [utilizator]

  Este bine ca avem capitala tarii la Bucuresti?
  Da? De ce ?
  Nu? De ce?
  Nu stiu? De ce?

  Alte optiuni?
  Da? De ce?
  Nu? De ce nu?

  Optiunea X:
  Da? De ce?
  Nu? De ce?
  Nu stiu? De ce?
  • +1 (5 voturi)    
   Budapesta (Luni, 20 mai 2019, 16:59)

   yol [utilizator] i-a raspuns lui Habermas

   Ar trebui sa fie dupa inima ta.Te multumeste raspunsul?
   Iti inteleg scarba fata de PSD, dar topicul era despre rusi nu despre dezbinarea tarii.
   O tot incerci pe aici, pe hotnews...
  • -1 (1 vot)    
   capitala trebuie sa fie la Brasov in inima tarii (Marţi, 21 mai 2019, 11:11)

   Kosmos [utilizator] i-a raspuns lui Habermas

   si de acolo construit autostrazi spre toate colturile tarii..]Din pacate tradatori alogeni infiltrati de sorginte greaca, rusa si turca au impus capitala la Bucuresti ,
   au impus numele de tara dupa o zona din fostul imperiu Otoman , nici de-a face cu istoria noastra
 • +3 (5 voturi)    
  Nimic despre increderea (Luni, 20 mai 2019, 14:07)

  UpNext [utilizator]

  in institutiile romanesti? Datele cercetarii (omise in articol) arata falimentul durabil al institutiilor statului democratic modern in fata celor traditionale - armata si biserica. Aceste institutii, specifice democratiilor (de tip european) - in primul rand partidele, cu 92% neincredere, parlamentul (90%), guvernul (89%) sau media/presa (cca. 75%) se situeaza la cote minime de incredere, punand sub semnul intrebarii legitimitatea si oportunitatea functionarii lor in acest mod iresponsabil si inept.

  Si nu e vorba de un anumit guvern, anumite partide sau media, ci de aceste institutii in sine!


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by