Noul președinte al Ucrainei Volodimir Zelenski a anunțat luni că dizolvă Parlamentul și declanșează alegeri anticipate, în încercarea de a obține mai multe locuri în legislativul de la Kiev, dominat încă de oameni loiali fostului președinte Petro Poroshenko, relatează Reuters.

HotNews.roFoto: Hotnews

El a mai precizat că prioritatea sa este încetarea focului în estul Ucrainei, însă a adăugat că dialogul cu Rusia poate avea loc numai după ce partea rusă redă teritoriul Ucrainei și eliberează prizonierii de război.

Volodimir Zelenski a depus luni jurământul pentru preluarea mandatului prezidențial, în cadrul unei ceremonii oficiale care a avut loc în capitala Kiev.

Potrivit BBC News, niciun oficial rus nu a fost invitat la ceremonia în cadrul căreia noul președinte a primit simbolurile oficiale, inclusiv un sceptru.

Fostul actor de comedie, lipsit de orice experiență politică, a câștigat al doilea tur al alegerilor prezidențiale din 21 aprilie cu 73% în fața fostului președinte Petro Poroshenko, principala sa temă de campanie fiind combaterea corupției.