Un arbore de Tisa de 6,6 tone, aflat în parcarea Spitalului Municipal Timișoara, care ar fi trebuit să fie tăiat pentru a se realiza în acel spațiu un buncăr pentru un aparat medical, a fost salvat de către angajații unității prin strămutarea lui într-un parc din apropiere.

Stramutare copacFoto: Captura YouTube

Directorul Spitalului Municipal Timișoara, medicul Olimpia Oprea, a declarat Mediafax că ideea de a realiza operațiunea de strămutare a copacului îi aparține.

"Este vorba de un arbore de Tisa, protejat, cu o greutate de 6,6 tone, 54 de centimetri diametru și 170 de centimetri circumferință. Ideea a fost a mea, am zis să încercăm să facem ceva pentru a-l salva. Copacul se afla în parcarea Clinicilor Noi, iar în acel loc se va construi un buncăr pentru un accelerator liniar pentru tratamentul cancerului, care urmează să fie achiziționat. Trebuia să începem construcția buncărului și atunci ne-am gândit ce putem face pentru a salva copacul. Cu o macara am ridicat copacul, care a fost dus în Parcul Botanic și plantat pe un spațiu care aparține Spitalului Municipal Timișoara", a afirmat medicul Olimpia Oprea.

Directorul Spitalului Municipal Timișoara a precizat că arborele de Tisa a trecut cu bine peste o furtună puternică, fiind ancorat în patru puncte.

Inițiativa reprezentanților unității medicale i-a inspirat pe angajații Primăriei Timișoara, care se gândesc să apeleze la aceeași operațiune de strămutare în cazul unui copac de dimensiune mare aflat într-o locație în care se desfășoară lucrări la drumuri.

"Pe modelul nostru, și reprezentanții Primăriei Timișoara speră că vor reuși să mute copacul. Aceștia au mai multe lucrări la drumuri și un copac de dimensiuni mari îi împiedică să desfășoare una dintre lucrări", a afirmat medicul Olimpia Oprea.