Ministrul Agriculturii, Petre Daea, justifică prețul mare al cartofilor prin faptul că producția este de anul trecut și există costuri de depozitare. El spune însă că la Bruxelles "piaţa este de trei ori mai scumpă decât în România". Din categoria mărfurilor alimentare, cel mai mult s-au scumpit în aprilie cartofii, cu 32,33%, comparativ cu decembrie 2018.

HotNews.roFoto: Hotnews

Aflat într-o vizită electorală alături de liderul PSD, Liviu Dragnea, Petre Daea a fost întrebat despre prețul mare al cartofilor, el răspunzând că producția a fost recoltată anul trecut, iar "fermierii i-au ținut în depozite cu temperatură controlată aproape un an ca să-l aducă pe masa consumatorului pe tot timpul anului". Daea spune că depozitarea înseamnă costuri suplimentare care se regăsesc în acest preț final al cartofilor. "Este normal, este firesc, și dacă luați analiza prețurilor din ultimii ani, o să vedeți aceeași tendință și același comportament pe piață".

Ministrul Agriculturii a vorbit apoi despre prețul la roșii, spunând că a găsit în Olt roșii românești cu 8 lei kilogramul și făcând o comparație cu piața din Bruxelles, care este de trei ori mai scumpă decât în România.

"M-am oprit aici, în Olt, tomatele erau 8 lei kilogramul, când toată iarna a stat în solar, când toată iarna a păzit vremea, când toată iarna a băgat lemne ca să poată să aducă aceste tomate pe piață. Am văzut prețurile la Bruxelles, de fiecare dată când mă duc la Bruxelles și în alte țări străine mă duc să văd care este piața și acolo, este de trei ori mai scumpă decât în România. Bine, puteți să-mi spuneți că-s veniturile altele, dar produsele sunt aceleași, iar gustul tomatelor românești și valoarea lor este extraordinară", a susținut Daea.

Majoritatea mărfurilor alimentare şi nealimentare, dar şi a serviciilor, s-a scumpit în România, în luna aprilie faţă de luna martie a acestui an, cele mai importante creșteri ale preţurilor fiind înregistrate în cazul cartofilor (+4,75%), potrivit datelor transmise luni de Institutul Naţional de Statistică.

Comparativ cu luna decembrie 2018, din categoria mărfurilor alimentare, cel mai mult s-au scumpit în aprilie cartofii, cu 32,33%.