Preşedintele Klaus Iohannis amână evenimentul programat pentru 20 mai dedicat Revoluţiei, pentru "a elimina orice fel de suspiciune cu privire la asocierea Revoluţiei Române cu perioada electorală în care ne aflăm în prezent şi din profund respect pentru toţi cei care au luptat pentru democraţie şi libertate în anii tiraniei comuniste", anunţă Administraţia prezidenţială. Decizia este luată în contextul criticilor că șeful statului și-ar face campanie electorală prin organizarea unui astfel de eveniment acum.

Klaus IohannisFoto: HotNews / DP

Administraţia prezidenţială spune că în ultimele zile în spaţiul public au apărut speculaţii cu privire la oportunitatea organizării, în 20 mai, la Palatul Cotroceni, a ceremoniei solemne în cadrul căreia, la 30 de ani de la Revoluţia Română din Decembrie 1989, anul 2019 urma să fie declarat "Anul omagierii victimelor comunismului”.

”Pentru a elimina orice fel de suspiciune cu privire la asocierea Revoluției Române cu perioada electorală în care ne aflăm în prezent și din profund respect pentru toți cei care au luptat pentru democrație și libertate în anii tiraniei comuniste, președintele Klaus Iohannis a decis să amâne evenimentul pentru o dată ulterioară”, anunță Președinția.

Potrivit instituției, încă de la preluarea mandatului, Iohannis "a acționat constant pentru condamnarea crimelor și abuzurilor aparatului represiv al regimului comunist, precum și pentru omagierea victimelor totalitarismului".

”Președintele Klaus Iohannis consideră că lecțiile trecutului nu pot fi ignorate, iar asumarea corectă a istoriei și a ororilor pe care comunismul le-a produs în România trebuie să reprezinte pentru noi toți un exercițiu civic permanent”, adaugă Administrația prezidențială.

La ceremonie erau invitaţi foşti deţinuţi politic, disidenţi anticomunişti, revoluţionari, urmaşi ai familiilor eroilor martiri, fiul Doinei Cornea anunţând deja că nu va participa.

Federaţia Loja de Onoare a Revoluţionarilor din Decembrie 1989 - LORD ’89, cu sediul la Timişoara, i-a adresat o scrisoare preşedintelui Klaus Iohannis, cerându-i să nu folosească Revoluţia Română în scopuri electorale, după ce şeful statului a anunţat că va declara 2019 drept "Anul omagierii victimelor comunismului", într-o ceremonie care va avea loc, luni, la Palatul Cotroceni, în contextul împlinirii a 30 de ani de la Revoluţia din Decembrie 1989. Scrisoarea este transmisă în condiţiile în care Iohannis se va afla vineri la Timişoara.

De asemenea, Leontin Iuhas, fiul disidentei anticomuniste Doina Cornea, a făcut miercuri seară un apel către ceilalți invitați ai președintelui Klaus Iohannis la evenimentul de comemorare, pe 20 mai, a revoluției din decembrie 1989: ”să se gândescă bine dacă participă sau nu la această manifestare”. El a refuzat invitaţia preşedintelui de a participa la ceremonia din 20 mai, spunând că nu înţelege care este motivul pentru care un astfel de eveniment are loc în luna mai și că "există riscul ca victimele regimului comunist să fie sărbătorite tocmai de torţionarii lor.

Consilierul prezidenţial Andrei Muraru a explicat că preşedintele Klaus Iohannis a ales ziua de 20 mai pentru lansarea programului dedicat Revoluţiei pentru semnificaţia acesteia, întrucât aminteşte de primele alegeri libere desfăşurate în perioada postcomunistă.