Fostul președinte Traian Băsescu a declarat, joi, că inițiativa Partidului Civic Maghiar de a elimina examenele în limba română pentru elevii maghiari este „de nepermis” și ar afecta chiar comunitatea maghiară pentru că tinerii nu-și vor putea găsi locuri de muncă și nu se vor putea integra în societate.

Traian BasescuFoto: captura B1 TV

”Mi se pare nepermisă inițiativa și face parte din setul de inițiative antiromânești pe care UDMR le-a promovat în ultimii ani. (...) Vin cu acest proiect de lege care este absolut umilitor, dar și dăunător minoritarilor unguri pentru că trăind în România și neștiind limba română își vor găsi foarte greu locuri de muncă, se vor integra foarte greu în societate. În plus limba română este limba oficială a statului român și orice politician este obligat să cunoască limba statului”, a declarat Băsescu, la Ploiești, potrivit Mediafax.

Potrivit lui Băsescu, PMP, partid din care face parte, respinge „cu toată puterea această abordare”.

Deputatul Kulcsár-Terza József-György a depus la Parlament un proiect de lege care prevede eliminarea probei de limba română la Evaluare Națională și BAC pentru elevii maghiari, pe motiv că aceștia ar fi discriminați.

Propunerea legislativă a fost anunțată de Partidul Civic Maghiar la începutul luni mai și nu este susținută de către grupul UDMR. De altfel, deputatul Kulcsár-Terza József-György este membru al PCM și este afiliat grupului UDMR.

Inițiativa propune modificarea articolelor din legea educației referitoare la evaluările de la finalul claselor a VI-a și a VIII-a, precum și la bacalaureat.