Codrin Ștefănescu a declarat, în cadrul emisiunii Dosar de Politician de la B1TV, difuzată pe data de 30 aprilie 2019, că România ar avea „cel mai mare grad de absorbție” al banilor europeni. Site-ul Detectorul de minciuni.presshub.ro, un nou proiect de fact checking, arată că datele oficiale prezentate de Ministerul Fondurilor Europene îl contrazic pe secretarul general al PSD. Cifrele oficiale arată că România are o rată de absorbție a fondurilor europene sub media europeană.

Codrin StefanescuFoto: Agerpres

”Legat de bani europeni, avem cel mai mare grad de absorbție, dacă vedeți toate schemele și lucrurile pe care le-am publicat”, a declarat Codrin Ștefănescu pe data de 30 aprilie 2019 la B1TV, adăugând că “inclusiv cei din Europa recunosc faptul că suntem printre țările fruntașe”.

Potrivit situației la zi, așa cum este ea publicată oficial pe site-ul Ministerului Fondurilor Europene, adevărații “fruntași” ai Europei sunt Finlanda, cu o rată de absorbție de 56%, Austria și Irlanda, cu o rată de 50%. România se află, potrivit raportătilor publicate de ministerul de resort, în cea de-a doua parte a clasamentului, cu 28% rată de absorbție, adică 8.590.002.425.

Nu se poate vorbi așadar despre România în ipostază de “țară fruntașă” în privința absorbției de fonduri europene, dar din datele oficiale rezultă o creștere a ratei de absorbție față de perioada 2015 – 2017, scrie site-ul de fact checking.

Citește întregul material pe "Detectorul de minciuni".