Presiunea asupra concernului Bayer crește. Compania germană producătoare de îngrășăminte chimice și produse farmaceutice a pierdut în Statele Unite al treilea proces care viza erbicidul glifosat. Compensația stabilită de instanța de judecată din Oakland e uriașă, reclamanții urmând să primească peste 2 miliarde de dolari. Bayer a anunțat că va face apel.

medicamenteFoto: YouTube

Procesul a fost intentat de cuplul Alva și Alberta Pilliod, ambii de peste 70 de ani și care suferă de cancer limfatic. Aceștia dau vina pe folosirea de zeci de ani a Roundup-ului pentru distrugerea buruienilor, care conține glifosat. Avocații lor au revendicat daune de peste 1 miliard de dolari, după cum menționează Welt.de.

În luarea sa de poziție, Bayer a spus că decizia instanței e “dezamăgitoare”. Hotărârea juriului ar fi în contradicție directă cu evaluarea Agenției SUA pentru Protecția Mediului (EPA), care a fost publicată abia luna trecută, în contextul revizuirii aprobării provizorii. În plus, în susținerea cauzei, avocații reclamanților ar fi invocat doar fragmente din studii, care nu ar fi suficiente ca dovezi.

În timpul procesului, care a început la sfârșitul lunii martie, avocații acuzării au încercat să convingă juriul nu numai că produsele companiei Monsanto au provocat cancer, ci și că studiile manipulate de aceasta au minimalizat riscurile.

În SUA, Bayer se confruntă acum cu circa 13.400 reclamanți, datorită erbicidului dezvoltat de Monsanto. În două cazuri, compania a fost deja obligată să plătească despăgubiri în valoare totală de doar 160 de milioane de dolari. Bayer a făcut apel, însă mulți experți apreciază că și în cazul unei înțelegeri amiabile, compensația va fi considerabilă. Prin recentul verdict, această probabilitate a crescut.

Ca și cum nu ar fi fost destul, din cauza pierderilor masive ale prețurilor acțiunilor de la achiziționarea companiei Monsanto și a litigiilor aflate în curs, acționarii au dat și ei în judecată concernul Bayer. Conducerea acestuia a fost aspru criticată de aceștia, la Adunarea generală a acționarilor, din luna aprilie.

În ciuda votului de neîncredere, investitorii importanți vor să dea conducerii o a doua șansă. Ei se tem că o schimbare a managementului ar crește doar haosul deja existent în firmă. Prin achiziția Monsanto, concernul german și-a adus în casă "oaia cea neagră", cel puțin ca percepție ecologistă. Datorită produselor sale modificate genetic, Monsanto a fost în repetate rânduri în centrul criticilor ecologiștilor din Europa și de peste ocean.

În plus, Monsanto produce cel mai utilizat pesticid, "Roundup", care conține glifosat, o substanță bănuită a fi cancerigenă. Acesta e folosit pe câmpurile din Germania în proporție de 40%. În urmă cu trei ani, au apărut rezultate îngrijorătoare, evidențiate în raportul unui institut de mediu german, care a depisat în unele sortimente de bere valori sporite de glifosat, posibil generator de cancer. Am relatat pe larg despre temă în articolul de pe Hotnews „Berea germană la control”.

Bayer AG este un holding listat la bursă, ce constă din 420 societăți și care are 117.000 de angajați. Miezul afacerii este industria chimică și farmaceutică. Societatea pe acțiuni Bayer este listată în DAX, pe bursa de valori din Frankfurt am Main, ca și în Euro Stoxx, fiind considerată una dintre cele mai valoroase firme germane. În anul 2015, cifra sa de afaceri a fost 46,3 miliarde euro, iar profitul 4,1 mld. euro. După achiziția Monsanto, în anul 2018 cifra de afaceri a scăzut la 39.59 mld. Euro.