Guvernul va adopta marți indicatorii tehnici pentru studiul de fezabilitate pentru construirea spitalului regional din Iași, pasul următor fiind depunerea cererii de finanțare la Comisia Europeană, a precizat premierul Viorica Dăncilă, la începutul ședinței Executivului.

Viorica DancilaFoto: Guvernul Romaniei

”Luăm astăzi o decizie importantă pentru construcția Spitalului Regional de Urgență Iași, un proiect așteptat de cetățenii din această regiune. Aprobăm indicatorii tehnico-economici ai studiului de fezabilitate, pasul premergător depunerii cererii de finanțare la Comisia Europeană. Spitalul va avea 850 de paturi în regim de spitalizare continuă și 45 de paturi pentru spitalizare de zi și va oferi servicii de înaltă complexitate, inclusiv tehnologii avansate de diagnostic și tratament pentru cetățenii din întreaga regiune”, a declarat Dăncilă.

Ea a mai susținut că, în această vară, guvernul va adopta și indicatorii tehnico-economici ai studiului de fezabilitate pentru spitalul de urgență din Cluj, astfel încât și acest obiectiv să aibă o perspectivă certă de finanțare și de realizare.

Comisarul european pentru Politică regională, Corina Creţu, a criticat de nenumărate ori Guvernul legat de construirea spitalelor regionale, spunând că așteaptă de un an ca acesta să decidă în legătură cu finanțarea alocată pentru spitale. Ea spune că România riscă să piardă banii europeni, în condiţiile în care în patru ani s-a reuşit doar "stabilirea amplasamentelor şi studiile de fezabilitate".

”Dacă în patru ani de zile nu s-a reuşit decât stabilirea amplasamentelor şi studiile de fezabilitate, într-adevăr riscă să se piardă banii europeni, pentru că mai urmează licitaţiile, construcţia efectivă, lucruri care sunt greu de crezut că vor fi realizate în acest interval de timp. (...) Regulile europene arată că, dacă până în 2023, 90% din lucrările respective nu sunt făcute se dau toţi banii înapoi, se pierd toţi banii", a susținut, recent, Corina Creţu.