Președintele Klaus Iohannis nu a discutat cu șeful Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, despre scrisoarea prin care CE avertiza autoritățile de la București că va fi declanșată o procedură și mai dură decât Mecanismul de Cooperare și Verificare (MCV) dacă intră în vigoare modificările Codurilor penale, a declarat marți purtătorul de cuvânt al Comisiei Europene, Margaritis Schinas. El a precizat că documentul a fost discutat și convenit la reuniunea Colgiului comisarilor din 30 aprilie. Reprezentanții PSD, în frunte cu Liviu Dragnea, au acuzat că Iohannis a discutat la Sibiu cu "stăpânii lui" de la Bruxelles "să mai scoată ceva să-l ajute în campania electorală", Frans Timmermans fiind în "cârdășie" cu Iohannis, care "i-a dictat ce să scrie".

Iohannis-JunckerFoto: Administratia Prezidentiala

Purtătorul de cuvânt al Comisiei Europene, Margaritis Schinas, a fost întrebat, marți, dacă președintele Juncker a discutat scrisoarea cu președintele Iohannis la Sibiu, răspunzând: "Desigur că nu".

El a precizat că s-a decis trimiterea acelei scrisoari înainte ca președintele să meargă la Sibiu, iar documentul a fost discutat în reuniunea Colegiului comisarilor din 30 aprilie, unde a primit "sprijinul complet" al Colegiului.

De asemenea, purtătorul de cuvânt al Comisiei Europene, Margaritis Schinas, a fost întrebat dacă există o legătură între MCV și aderarea României și Bulgariei la Schengen, răspunzând că CE nu face o astfel de legătură, iar dacă există probleme care trebuie abordate în ceea ce privește frontierele, acest lucru trebuie făcut în cadrul procedurilor Schengen dedicate.

"Cu toate acestea, este clar că progresele înregistrate în lupta împotriva corupției nu pot decât să atenueze eventualele preocupări pe care unii le pot avea", a adăugat oficialul Comisiei Europene.

Purtătorul de cuvânt al Comisiei Europene, Margaritis Schinas, a anunțat oficial, luni după-amiază, într-o conferință de presă, că prim-vicepresedintele Comisiei Europene, Frans Timmermans, a transmis o scrisoare președintelui Klaus Iohannis, premierului Viorica Dăncilă și președinților celor două Camere ale Parlamentului, în care avertizează că CE va declanșa "fără întârziere" ”Rule of law Framework” (Cadrul UE pentru Statul de Drept)", procedură care precede activarea Articolului 7, dacă intră în vigoare modificările aduse Codurilor penale.

Citește AICI scrisoarea lui Timmermans

Liderul PSD, Liviu Dragnea, a susținut, luni seară, la Antena 3, că președintele Klaus Iohannis a discutat la Sibiu cu "stăpânii lui" de la Bruxelles "să mai scoată ceva să-l ajute în campania electorală". "Joi sunt la summit la Sibiu, vineri apare scrisoarea, a venit inspirația din Sibiu și nu are nicio legătură că e campanie", a afirmat Dragnea.

CITEȘTE ȘI: Liviu Pop: Frans Timmermans este în "cârdășie" cu Iohannis, care "i-a dictat ce să scrie" / Timmermans să lase demagogia și dubla măsură pe care încearcă să o aplice României