Proiectul lui Liviu Dragnea privind dublul standard prevede sancționarea celor care vând produse sau servicii "falsificate supuse dublului standard" cu amendă de maxim 4% din cifra de afaceri. În caz de abatere repetată se suspendă autorizația de funcționare a comerciantului pe 6 luni. Mai mult, comercializarea produselor cu standarde duble constituie o ”practică înșelătoare și poate atrage răspunderea civilă, contravențională sau penală”.
Prevederile proiectului de lege se aplică tuturor persoanelor fizice și juridice care desfășoară relații comerciale cu produse de larg consum, produse agroalimentare, carburanți, servicii de telefonie și internet, servicii finaciare, servicii turistice, indiferent de forma de comerț.
Potrivit proiectului, produsele supuse dublului standard vor fi confiscate și retrase de la vânzare.
”În sensul prezentei legi, prin dublu standard de calitate a produselor sau serviciilor pentru consumatori se înțelege producerea și comercializarea unui produs/serviciu ca fiind identic cu aceleași produs vândut în alte state membre, în condițiile în care, în realitate, respectivul produs are în mod semnificativ o compoziție sau caracteristici diferite nejustificate”, arată proiectul.
Comercializarea produselor și serviciilor pentru consumatori cu standarde duble de calitate "constituie o practică înșelătoare și atrage răspunderea civilă, contravențională sau penală după caz".
Constatarea contravențiilor și aplicarea sancțiunilor ar urma să fie făcute de Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorului (ANPC) și după caz Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor.
Conform documentului, ANPC va strânge probe în vederea efectuării analizelor de laborator pentru produsele susceptibile de dublu standard.
"Prezenta lege are ca obiect stabilirea cadrului juridic de constatare a dublului standard la produsele si serviciile catre consumatori în vederea protejării intereselor consumatorilor în conformitate cu prevederile Regulamentului (UE)nr.1169/2011 al Parlamentului European și al Consiliului din 25 octombrie 2011 privind informarea consumatorilor cu privire la produsele alimentare, de modificare a Regulamentelor (CE) nr. 1924/2006 și (CE) nr. 1925/2006 ale Parlamentului European și ale Consiliului și de abrogare a Directivei 87/250/CEE a Comisiei, a Directivei 90/496/CEE a Consiliului, a Directivei 1999/10/CE a Comisiei, a Directivei 2000/13/CE a Parlamentului European și a Consiliului, a Directivelor 2002/67/CE și 2008/5/CE ale Comisiei și a Regulamentului (CE) nr. 608/2004 al Comisiei, a Directivei 2005/29/CE privind practicile comerciale neloiale,Directiva 2011/83/UE privind drepturile consumatorilor", arată articolul 1 al proiectului.
Proiectul de lege a fost publicat marți pe site-ul Camera Deputaților și ar urma să intre în dezbatere în procedură de urgență.
Inițiativa mai este semnată de Valeriu-Andrei Steriu.
stupid people.
Pasta de dinti, periutele, ingrijirea personala, geldus, parfumuri de duzina, toate sunt la mai putin de 50% decat pretul lor din Ro.
Asa ca am decis sa fac ceea ce in general oamenii NU fac in astfel de situatii, ci iau de bune afirmatiile "expertilor" de pe forumurile Internet - o verificare pe un produs banal, pasta mea de dinti, Sensodyne Fluoride.
In magazinele online din Romania, pretul "de lista" pentru tubul de 100 ml variaza intre 13 si 16 lei, deci cam intre 2.7 - 3.3 euro (16 lei e-mag, 13 lei unul necunoscut, gasit pe compari.ro).
In supermarketurile de unde mai cumpar acest produs, in particular Carrefour, pretul e cu cca doi lei mai mare (vorbim de pretul curent la raft, nu despre numeroasele oferte speciale, cand poti lua produsul la 75% din pret sau chiar mai ieftin), deci ca la 2.9 - 3.5 euro.
La Ghermanika, cel mai scazut pret pentru acest produs l-am gsit la notino.de, 3.7 euro. Pe amazon.de (presupun una dintre cele mai ieftine surse de incredere), FARA TRANSPORT produsul - dar la 75ml!!! - costa peste 4 euro.
Vorbim despre un produs Glaxo, fabricat centralizat si distribuit pe diverse canale catre consumatori (in treacat fie spus, starea dezastruoasa a infrastructurii de transport, cu care, fireste, PSD-Dragnea n-au nicio legatura, are si ea un rol deloc de neglijat in pretul la raft - in sensul scumpirii produsului importat in Romania), nu de niste fascisti obscuri a caror obsesie e sa distruga dantura impecabila ad-lui Dragnea.
In rezumat, prima verificare a tezei dvs., primul esec.
Nu aceasta era discutia propusa de @levier. Daca vreti sa contribuiti la ea in mod constructiv, spuneti-ne cat costa "la bucata" Sensodyne Fluoride in Franta. Asta ca sa pastram un minimum de corectitudine metodologica si sa comparam, cum s-ar zice, mere cu mere.
Am spus cat se poate de clar ca ma refer doar la o anumita pasta de dinti. Asa cum e si normal, cand vrei sa faci o comparatie relevanta. Nu compari un produs relativ de top din Romania cu un no-name din Franta si tragi concluzia geniala ca-n Franta e mai ieftin.
Indiferent care, dar comparati ACEEASI pasta din Franta cu ACEEASi din Romania, ce e atat de greu de priceput???
Si nu veniti cu "argumente" de tipul "in ro o pasta de 2.5 lei probabil n-are nimic in ea" in vreme ce aia de juma de euro din vest e buna... astfel de consideratii sunt pur subiective, fara niciun suport faptic si poate merg pe un forum internet, dar nici un om cu oarecare pregatire nu le va lua ins eama.
Poza e de zilele trecute cu preturi reale. Alta intrebare?!
Gargara electorala.
E rau ca romanii sa aiba pe masa aceleasi standarde de calitate ca si nemtii, este? Cine indrazneste sa zica asta, e sigur anti-Ioropian, vandut lui Putin si cu resedinta in Koreea de Nord!
care e problema ca da o lege care se suprapune cu o directiva?
nu va mai plac directivele UE? mie imi plac, fara ele era sac fara caini pe aici, vezi protectia consumatorului in vest comparativ cu ro
doi ani,speriat fiind de brexit....imi place sa mi fac paste si tot timpul folosesc ingriediente tot de la L..l
Multinationalele, la fel ca firmele romanesti care vor sa-ti vanda ceva, nu-ti baga mana-n buzunar, asa ca afirmatia ca "te fura" este cel mult o floricica retorica. Ideea e ca - macar in FMCG - daca vrei sa eviti multinationalele, le poti evita cam pe toate. Ca-n exemplul de mai sus - exista Sensodyne Fluoride de 16 lei tubul, dar exista si pasta de dinti Cristal, de doi lei tubul de-aceeasi marime.
Si, sigur, pierzi mai mult timp si trebuie sa dai din maini, dar iti poti gati singur cam toata mancarea acasa din ingredientele "bio" la care se refera d-nii Dragnea si Daea cand plang cu lacrimi de crocodil pe umerii fermierilor romani.
Asa ca hai s-o lasma mai moale cu multinationalele care fura romanii.
cat despre profitul exportat, cred ca aveti o problema profunda de intelegere - profitul net al ORICAREI firme apartine actionarilor acesteia. Nu consumatorilor si nici statului. Dvs. daca veniti cu masina personala din Franta in Romania vi s-ar parea normal sa v-o opreasca aia la granita, pe considerentul ca exportati avutia nationala franceza???
Pe de alta parte, in comparatie cu multinationalele, dl. Dragnea este inevitabil. Domnia sa face totul legal, mai exact face legile care-i permit sa faca ce vrea. Inclusiv sa fure nepedepsit.
Mai mult, spre deosebire de multinationalele-cele-exportatoare-de-profit, dl. Dragnea exporta - mai platind un avion privat pentru gagica-sa si pentru sine, mai pe la Fortalezza etc. - bani pe care nu-i are, pentru ca, daca va uitati pe declaratia sa de avere, dl. Dragnea e sarac lipit. Din toti bashtanii pesedisti, doar Valcov e chiar mai sarac decat el.
Asa ca mie ordinea prioritatilor mi se pare clara - sa ne ocupam intai de dl. Dragnea si complicii sai, care imi par mult mai periculosi, iar pe urma mai vedem si cu multinationalele.
A fost suficient sa recunoasca "Tătucul" (L.Dragnea) fenomenul pentru ca liota majoritara sa dea o lege de infierare drastica a fenomenului...Ramane de vazut cum vor proceda...
https://www.politico.eu/article/eastern-europe-wins-battle-over-double-food-standards/
Eu cred ca legea asta trebuie mai bine gandita.
Legea lui Dragnea nu priveste in nici un fel preturile si nici nu ar avea cum. Legea se refera la calitate si atat.
Discutia despre preturi nu isi are locul aici chiar daca tehnic aveti dreptate. Si apropo de scutece, cine va determina calitatea acestora? Ce laboratoare? Ce specialisti? Dar la jucarii? dar la alimente? dar la cosmetice? dar la masini de spalat?