DOCUMENT Ce prevede proiectul lui Dragnea privind dublul standard: Amendă de maxim 4% din cifra de afaceri și suspendarea autorizației pentru abateri repetate

de DG     HotNews.ro
Marţi, 14 mai 2019, 11:33 Actualitate | Esenţial


Liviu Dragnea la Antena 3
Foto: Captura Antena 3
 documente
(14 Mai 2019) PDF, 592KB
Proiectul lui Liviu Dragnea privind dublul standard prevede sancționarea celor care vând produse sau servicii "falsificate supuse dublului standard" cu amendă de maxim 4% din cifra de afaceri. În caz de abatere repetată se suspendă autorizația de funcționare a comerciantului pe 6 luni. Mai mult, comercializarea produselor cu standarde duble constituie o ”practică înșelătoare și poate atrage răspunderea civilă, contravențională sau penală”.

Prevederile proiectului de lege se aplică tuturor persoanelor fizice și juridice care desfășoară relații comerciale cu produse de larg consum, produse agroalimentare, carburanți, servicii de telefonie și internet, servicii finaciare, servicii turistice, indiferent de forma de comerț.

Potrivit proiectului, produsele supuse dublului standard vor fi confiscate și retrase de la vânzare.

”În sensul prezentei legi, prin dublu standard de calitate a produselor sau serviciilor pentru consumatori se înțelege producerea și comercializarea unui produs/serviciu ca fiind identic cu aceleași produs vândut în alte state membre, în condițiile în care, în realitate, respectivul produs are în mod semnificativ o compoziție sau caracteristici diferite nejustificate”, arată proiectul.

Comercializarea produselor și serviciilor pentru consumatori cu standarde duble de calitate "constituie o practică înșelătoare și atrage răspunderea civilă, contravențională sau penală după caz".

Constatarea contravențiilor și aplicarea sancțiunilor ar urma să fie făcute de Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorului (ANPC) și după caz Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor.
Conform documentului, ANPC va strânge probe în vederea efectuării analizelor de laborator pentru produsele susceptibile de dublu standard.

"Prezenta lege are ca obiect stabilirea cadrului juridic de constatare a dublului standard la produsele si serviciile catre consumatori în vederea protejării intereselor consumatorilor în conformitate cu prevederile Regulamentului (UE)nr.1169/2011 al Parlamentului European și al Consiliului din 25 octombrie 2011 privind informarea consumatorilor cu privire la produsele alimentare, de modificare a Regulamentelor (CE) nr. 1924/2006 și (CE) nr. 1925/2006 ale Parlamentului European și ale Consiliului și de abrogare a Directivei 87/250/CEE a Comisiei, a Directivei 90/496/CEE a Consiliului, a Directivei 1999/10/CE a Comisiei, a Directivei 2000/13/CE a Parlamentului European și a Consiliului, a Directivelor 2002/67/CE și 2008/5/CE ale Comisiei și a Regulamentului (CE) nr. 608/2004 al Comisiei, a Directivei 2005/29/CE privind practicile comerciale neloiale,Directiva 2011/83/UE privind drepturile consumatorilor", arată articolul 1 al proiectului.

Proiectul de lege a fost publicat marți pe site-ul Camera Deputaților și ar urma să intre în dezbatere în procedură de urgență.

Inițiativa mai este semnată de Valeriu-Andrei Steriu.
Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

4055 vizualizari

 • -5 (19 voturi)    
  daca dorim calitatea din Occident... (Marţi, 14 mai 2019, 11:37)

  demaGOGU [utilizator]

  ...trebuie sa fim dispusi sa platim preturile din West, pe medie de 2-3 ori mai mari decat in Ro!

  stupid people.
  • +12 (14 voturi)    
   corect (Marţi, 14 mai 2019, 11:55)

   noi2013 [utilizator] i-a raspuns lui demaGOGU

   Dar, preturile la alimentele de baza si de supermarket nu sunt nici pe departe de 2-3 ori decat in RO
   • +8 (14 voturi)    
    Comentariu sters de utilizator (Marţi, 14 mai 2019, 11:59)

    [anonim] i-a raspuns lui noi2013

    • +5 (5 voturi)    
     Mai scump dar de fapt mai ieftin in DE (Marţi, 14 mai 2019, 12:52)

     adfox [utilizator] i-a raspuns lui

     Sunt mai mari cu putin (10%-15%) In Germania , dar ca putere de cumparare sunt cu mult mai ieftine ca la noi
  • -3 (7 voturi)    
   pe bune? (Marţi, 14 mai 2019, 12:15)

   levierul [utilizator] i-a raspuns lui demaGOGU

   Toate lucrurile sunt mai ieftine in afara tarii decat in tara. Daca este sa comparam aceleasi lucruri, Lidl cu Lidl si Carrefour cu Carrefour, ca doar nu comparam supermarketul din Ro cu cel din coltul strazii in occident.
   Pasta de dinti, periutele, ingrijirea personala, geldus, parfumuri de duzina, toate sunt la mai putin de 50% decat pretul lor din Ro.
   • +5 (5 voturi)    
    M-a socat putin afirmatia dvs. (Marţi, 14 mai 2019, 13:06)

    Prostu' satului [utilizator] i-a raspuns lui levierul

    Mai exact tonul categoric si convingerea ca "toate... sunt la mai putin de 50%".
    Asa ca am decis sa fac ceea ce in general oamenii NU fac in astfel de situatii, ci iau de bune afirmatiile "expertilor" de pe forumurile Internet - o verificare pe un produs banal, pasta mea de dinti, Sensodyne Fluoride.
    In magazinele online din Romania, pretul "de lista" pentru tubul de 100 ml variaza intre 13 si 16 lei, deci cam intre 2.7 - 3.3 euro (16 lei e-mag, 13 lei unul necunoscut, gasit pe compari.ro).
    In supermarketurile de unde mai cumpar acest produs, in particular Carrefour, pretul e cu cca doi lei mai mare (vorbim de pretul curent la raft, nu despre numeroasele oferte speciale, cand poti lua produsul la 75% din pret sau chiar mai ieftin), deci ca la 2.9 - 3.5 euro.
    La Ghermanika, cel mai scazut pret pentru acest produs l-am gsit la notino.de, 3.7 euro. Pe amazon.de (presupun una dintre cele mai ieftine surse de incredere), FARA TRANSPORT produsul - dar la 75ml!!! - costa peste 4 euro.

    Vorbim despre un produs Glaxo, fabricat centralizat si distribuit pe diverse canale catre consumatori (in treacat fie spus, starea dezastruoasa a infrastructurii de transport, cu care, fireste, PSD-Dragnea n-au nicio legatura, are si ea un rol deloc de neglijat in pretul la raft - in sensul scumpirii produsului importat in Romania), nu de niste fascisti obscuri a caror obsesie e sa distruga dantura impecabila ad-lui Dragnea.

    In rezumat, prima verificare a tezei dvs., primul esec.
    • +1 (1 vot)    
     Comentariu sters de utilizator (Marţi, 14 mai 2019, 13:46)

     [anonim] i-a raspuns lui Prostu' satului

     • 0 (0 voturi)    
      Comentariu sters de utilizator (Marţi, 14 mai 2019, 13:53)

      [anonim] i-a raspuns lui

     • +1 (1 vot)    
      N-am inteles... (Marţi, 14 mai 2019, 14:09)

      Prostu' satului [utilizator] i-a raspuns lui

      ...ce-ati demonstrat, de fapt. Datele dvs. par sa fie o comparatie intre mai multe tipuri de paste de dinti dintr-un magazin francez?
      Nu aceasta era discutia propusa de @levier. Daca vreti sa contribuiti la ea in mod constructiv, spuneti-ne cat costa "la bucata" Sensodyne Fluoride in Franta. Asta ca sa pastram un minimum de corectitudine metodologica si sa comparam, cum s-ar zice, mere cu mere.
      • -2 (2 voturi)    
       Comentariu sters de utilizator (Marţi, 14 mai 2019, 14:18)

       [anonim] i-a raspuns lui Prostu' satului

       • 0 (0 voturi)    
        Aveti dificultati de intelegere... (Marţi, 14 mai 2019, 16:36)

        Prostu' satului [utilizator] i-a raspuns lui

        ... a unui text scris?!?
        Am spus cat se poate de clar ca ma refer doar la o anumita pasta de dinti. Asa cum e si normal, cand vrei sa faci o comparatie relevanta. Nu compari un produs relativ de top din Romania cu un no-name din Franta si tragi concluzia geniala ca-n Franta e mai ieftin.
        Indiferent care, dar comparati ACEEASI pasta din Franta cu ACEEASi din Romania, ce e atat de greu de priceput???
      • 0 (2 voturi)    
       Comentariu sters de utilizator (Marţi, 14 mai 2019, 14:30)

       [anonim] i-a raspuns lui Prostu' satului

       • 0 (0 voturi)    
        Repet (Marţi, 14 mai 2019, 16:39)

        Prostu' satului [utilizator] i-a raspuns lui

        Daca vreti sa aduceti un argument, trebuie sa comparati produse identice - fie ele si ieftine. Eu l-am ales pe asta pentru ca pe asta il cunosc mai bine, asta-i tot. E o simpla chestie de metodologie corecta.
        Si nu veniti cu "argumente" de tipul "in ro o pasta de 2.5 lei probabil n-are nimic in ea" in vreme ce aia de juma de euro din vest e buna... astfel de consideratii sunt pur subiective, fara niciun suport faptic si poate merg pe un forum internet, dar nici un om cu oarecare pregatire nu le va lua ins eama.
  • +1 (3 voturi)    
   Lidl UK vs. RO (Marţi, 14 mai 2019, 12:33)

   greentrancer [utilizator] i-a raspuns lui demaGOGU

   https://i.vgy.me/Laei8C.jpg

   Poza e de zilele trecute cu preturi reale. Alta intrebare?!
   • +1 (3 voturi)    
    Lidl (Marţi, 14 mai 2019, 14:43)

    levierul [utilizator] i-a raspuns lui greentrancer

    Lidl este cel mai bun exemplu. Toate preturile de la Lidl sunt mai mici oriunde in west decat in Ro.
 • -2 (6 voturi)    
  inca un control (Marţi, 14 mai 2019, 11:42)

  Dimijoarei_Obt [utilizator]

  politic ! Inca un sut in dos capitalismului !
 • +10 (12 voturi)    
  dublu standard (Marţi, 14 mai 2019, 11:47)

  levierul [utilizator]

  poti sa fi presedintele Camerei Deputatilor, poti sa fi ales in functii publice, si sa fi platit exclusiv din bani publici desi ai fost condamnat pentru faptul ca ai furat din banii publici, dar nu poti sa fi angajat portar sau orice alta functie platita din bani publici. Asta e dublu standard. Dragnea este condamnat penal si trage toata tara in jos pentru ca vrea sa scape de procesele aflate pe rol!
  • +3 (5 voturi)    
   Corect ... (Marţi, 14 mai 2019, 12:37)

   astronaut [utilizator] i-a raspuns lui levierul

   asa este , s-a imbogatit din FURT s'acum face pe ''lupul moralist '' , jigodiile PSD-iste , trebuie inlaturate !!
 • +5 (9 voturi)    
  Comentariu sters de utilizator (Marţi, 14 mai 2019, 11:49)

  [anonim]

 • +8 (12 voturi)    
  Nu uitati (Marţi, 14 mai 2019, 11:52)

  florinos [utilizator]

  Nu uitați ca înainte de alegerile din 2016 se lăudau cu o lege care sa oblige Supermarketurile din România sa vândă minim 50% produse românești, au trecut aproape 3 ani de guvernare PSD si nu au dat legea.

  Gargara electorala.
  • +2 (4 voturi)    
   Nici nu o sa se dea (Marţi, 14 mai 2019, 12:59)

   adfox [utilizator] i-a raspuns lui florinos

   Nu se va da legea aia , pentru ca infrigement (piata competitiva) . Legea aia e ingropata de anul trecut.....
 • -2 (14 voturi)    
  Hai, (Marţi, 14 mai 2019, 11:55)

  newlook [utilizator]

  Hai, sariti! Nu-i nimic bun, bineinteles! E propus de "Dragnia, Dragnia" (Se pronunta cu spume la gura, vena de la gat umflata, ochii rosii si bulbucati!).

  E rau ca romanii sa aiba pe masa aceleasi standarde de calitate ca si nemtii, este? Cine indrazneste sa zica asta, e sigur anti-Ioropian, vandut lui Putin si cu resedinta in Koreea de Nord!
  • +6 (8 voturi)    
   promulgata in UE (Marţi, 14 mai 2019, 12:21)

   adi345 [utilizator] i-a raspuns lui newlook

   legea a fost data de parlamentul european jagardea comunista :)) ce face asta e sa se simuleze ca mai face ceva :))
   • -1 (3 voturi)    
    si atunci care e problema ca o da si dragnea? (Marţi, 14 mai 2019, 14:05)

    Bocu' lu'Ioha [utilizator] i-a raspuns lui adi345

    ca vad unii mai sus care cica e sut in fund pt capitalism, ca nu vom avea bani sa cumparam, ca bla-bla
    • 0 (2 voturi)    
     Comentariu sters de utilizator (Marţi, 14 mai 2019, 15:56)

     [anonim] i-a raspuns lui Bocu' lu'Ioha

     • 0 (2 voturi)    
      ce dezbatere publica daca legea e data de UE? (Marţi, 14 mai 2019, 18:51)

      Bocu' lu'Ioha [utilizator] i-a raspuns lui

      asa zic oamenii mai sus, ca nu mai era nevoie sa o dea si dragnea, ca a dat deja ue directiva
      care e problema ca da o lege care se suprapune cu o directiva?
      nu va mai plac directivele UE? mie imi plac, fara ele era sac fara caini pe aici, vezi protectia consumatorului in vest comparativ cu ro
  • +1 (3 voturi)    
   deci spume la gura, ochi bulbucati, vena la gat (Marţi, 14 mai 2019, 16:17)

   AliKimiku [utilizator] i-a raspuns lui newlook

   Te uitai in oglinda cand descriai simptomele?
 • +9 (11 voturi)    
  Comentariu sters de utilizator (Marţi, 14 mai 2019, 11:59)

  [anonim]

 • +2 (8 voturi)    
  Comentariu sters de utilizator (Marţi, 14 mai 2019, 12:20)

  [anonim]

  • 0 (6 voturi)    
   SUSBCRIU (Marţi, 14 mai 2019, 13:16)

   Toni_Romania [utilizator] i-a raspuns lui

   intrebare - de corporatiile vest de ce nu se sufla o vorba in massmedia? ca si ele sunt complice (asa spunea grupul Visegrad cand a depus acea reclamatie la BRX acum 2 ani)
  • -3 (3 voturi)    
   deci e clar... (Marţi, 14 mai 2019, 13:24)

   Toni_Romania [utilizator] i-a raspuns lui

   ... de ce a "cazut' comunismul
 • -1 (1 vot)    
  oameni buni! (Marţi, 14 mai 2019, 13:07)

  ceoteldrum [utilizator]

  ascultati!nu stiu daca imi va fi publicat comentariul dar totusi il scriu....sunt un om din clasa de mijloc care isi face cumparaturile la L--l.am trait timp de 10 ani in uk,m am retras in tara acum
  doi ani,speriat fiind de brexit....imi place sa mi fac paste si tot timpul folosesc ingriediente tot de la L..l
 • +1 (5 voturi)    
  Comentariu sters de utilizator (Marţi, 14 mai 2019, 13:12)

  [anonim]

  • -3 (3 voturi)    
   bravo (Marţi, 14 mai 2019, 13:27)

   Toni_Romania [utilizator] i-a raspuns lui

   esti primul care vbeste de multinationale (regele in popowul gol)
   • +1 (1 vot)    
    Mie mi s-a parut mai degraba... (Marţi, 14 mai 2019, 14:30)

    Prostu' satului [utilizator] i-a raspuns lui Toni_Romania

    ... ca vorbeste de Dragnea, dar, deh, fiecare cu ce-l doare.
    Multinationalele, la fel ca firmele romanesti care vor sa-ti vanda ceva, nu-ti baga mana-n buzunar, asa ca afirmatia ca "te fura" este cel mult o floricica retorica. Ideea e ca - macar in FMCG - daca vrei sa eviti multinationalele, le poti evita cam pe toate. Ca-n exemplul de mai sus - exista Sensodyne Fluoride de 16 lei tubul, dar exista si pasta de dinti Cristal, de doi lei tubul de-aceeasi marime.
    Si, sigur, pierzi mai mult timp si trebuie sa dai din maini, dar iti poti gati singur cam toata mancarea acasa din ingredientele "bio" la care se refera d-nii Dragnea si Daea cand plang cu lacrimi de crocodil pe umerii fermierilor romani.
    Asa ca hai s-o lasma mai moale cu multinationalele care fura romanii.
    cat despre profitul exportat, cred ca aveti o problema profunda de intelegere - profitul net al ORICAREI firme apartine actionarilor acesteia. Nu consumatorilor si nici statului. Dvs. daca veniti cu masina personala din Franta in Romania vi s-ar parea normal sa v-o opreasca aia la granita, pe considerentul ca exportati avutia nationala franceza???

    Pe de alta parte, in comparatie cu multinationalele, dl. Dragnea este inevitabil. Domnia sa face totul legal, mai exact face legile care-i permit sa faca ce vrea. Inclusiv sa fure nepedepsit.
    Mai mult, spre deosebire de multinationalele-cele-exportatoare-de-profit, dl. Dragnea exporta - mai platind un avion privat pentru gagica-sa si pentru sine, mai pe la Fortalezza etc. - bani pe care nu-i are, pentru ca, daca va uitati pe declaratia sa de avere, dl. Dragnea e sarac lipit. Din toti bashtanii pesedisti, doar Valcov e chiar mai sarac decat el.

    Asa ca mie ordinea prioritatilor mi se pare clara - sa ne ocupam intai de dl. Dragnea si complicii sai, care imi par mult mai periculosi, iar pe urma mai vedem si cu multinationalele.
    • -1 (1 vot)    
     da (Marţi, 14 mai 2019, 14:57)

     Toni_Romania [utilizator] i-a raspuns lui Prostu' satului

     da, politicienii de la noi sunt pacostea majora, evident, dar vezi ca vbim de produse care vin de la companii din VEST. nu din Rusia sau Azerbaidjan - si ca acu doi ani grupul Visegrad (Hu+PL+cehia+Slovacia+BG) s-au plans ele primele de ce trimit aceste companii in europa est
     • 0 (0 voturi)    
      Nu mai cumparati produse fabricate in vest (Marţi, 14 mai 2019, 16:41)

      Prostu' satului [utilizator] i-a raspuns lui Toni_Romania

      Nu va obliga nimeni. Punct.
    • -1 (1 vot)    
     Comentariu sters de utilizator (Marţi, 14 mai 2019, 18:58)

     [anonim] i-a raspuns lui Prostu' satului

 • +1 (5 voturi)    
  Cand tarile estice Cehia, Ungaria... (Marţi, 14 mai 2019, 13:18)

  Olyx [utilizator]

  si Polonia au atras atentia asupra fenomenului, Romania a fost singura care a tacut "mâlc" !!!... Ministrul Daea confirma la vremea respectiva ( in 2017 ) ca Romania nu dispune de proceduri privind dublul standard si, mai mult, recunoscand standard-ul (!!!) acelasi ministru spunea "Niciun produs cu dublu-standard vândut în România nu este periculos" !...
  A fost suficient sa recunoasca "Tătucul" (L.Dragnea) fenomenul pentru ca liota majoritara sa dea o lege de infierare drastica a fenomenului...Ramane de vazut cum vor proceda...
 • -1 (5 voturi)    
  cam tarziu (Marţi, 14 mai 2019, 13:26)

  Toni_Romania [utilizator]

  mulinationalele si-au cam facut "plinul" in 25 ani
  https://www.politico.eu/article/eastern-europe-wins-battle-over-double-food-standards/
 • -1 (3 voturi)    
  .... (Marţi, 14 mai 2019, 13:38)

  tirolez [utilizator]

  Eu am o problema cu legumele conservate de import cu etichete in limba romana . Nu stiu cata lume citeste unde sunt de fapt produse(e scris in general mic si nu la loc vizibil) si probabil chiar au impresia ca-s romanesti. Surpriza, Turcia. Dar si Bulgaria si uneori Ungaria. Sa mergeti la un Mega sa vedeti, gogosari in otet 1 singura marca romaneasca, la pret dublu fata de celelalte. Li se va aplica si lor legea asta cu calitatea? Sau si cele turcesti produse pentru turci sunt atat de proaste incat nu putem vorbi de dublu standard?
 • +3 (3 voturi)    
  Comentariu sters de utilizator (Marţi, 14 mai 2019, 13:47)

  [anonim]

 • +3 (3 voturi)    
  pun si eu o intrebare (Marţi, 14 mai 2019, 13:51)

  frum [utilizator]

  Am un supermarket, am contract cu un furnizor sa imi livreze cosmetice. Sunt revanzator, nu fac analize de laborator fiecarui produs sa vad daca e conform cu anumite standarde si totusi eu sunt amendat ca vand acel produs? De ce nu producatorul/importatorul care il pune pe piata din Ro?

  Eu cred ca legea asta trebuie mai bine gandita.
  • +2 (2 voturi)    
   Comentariu sters de utilizator (Marţi, 14 mai 2019, 15:35)

   [anonim] i-a raspuns lui frum

 • -1 (1 vot)    
  Comentariu sters de utilizator (Marţi, 14 mai 2019, 14:34)

  [anonim]

  • +2 (2 voturi)    
   Comentariu sters de utilizator (Marţi, 14 mai 2019, 15:45)

   [anonim] i-a raspuns lui

   • 0 (0 voturi)    
    Comentariu sters de utilizator (Marţi, 14 mai 2019, 19:01)

    [anonim] i-a raspuns lui

  • +1 (1 vot)    
   Stimate nimeni_2342, (Marţi, 14 mai 2019, 16:39)

   AliKimiku [utilizator] i-a raspuns lui

   Sunteti total pe langa subiect.
   Legea lui Dragnea nu priveste in nici un fel preturile si nici nu ar avea cum. Legea se refera la calitate si atat.
   Discutia despre preturi nu isi are locul aici chiar daca tehnic aveti dreptate. Si apropo de scutece, cine va determina calitatea acestora? Ce laboratoare? Ce specialisti? Dar la jucarii? dar la alimente? dar la cosmetice? dar la masini de spalat?
   • +1 (1 vot)    
    Ne pierdem vremea cu totii (Miercuri, 15 mai 2019, 10:10)

    Prostu' satului [utilizator] i-a raspuns lui AliKimiku

    E limpede pentru toata lumea, inclusiv pentru cei care discuta discutii ca n-au cu ce sa-si omoare timpul, ca legea asta e pur electorala. Praf in ochii electoratului pesedist, abureala cum ca PSDragnea lupta eroic cu Occidentul cel rau pentru drepturile romanilor. Pana formuleaza legea, pana o discuta, pana ies normele de aplicare... mai trec niste randuri de alegeri. De facut n-or sa faca nimic, ca de obicei, dar intre timp se vor fi impaunat la toate alegerile cu prostioara asta, deci scopul real va fi fost atins. Exact ca si cu idiotenia aia numita OUG 114.


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by