​Președintele american Donald Trump l-a lăudat pe premierul Ungariei, Viktor Orban, pe care l-a primit luni la Casa Albă, într-o vizită oficială, prima din ultimii 14 ani a unui înalt oficial ungar. Trump a spus că acesta a făcut o treabă excelentă apărându-și țara în fața valului de imigranți.

HotNews.roFoto: Hotnews

"Viktor Orbán a făcut o treabă fantastică ... foarte respectată peste tot în Europa. Probabil că este la fel ca mine, un pic controversat, dar e OK. Ați făcut o treabă bună și v-ați protejat țara”, a comentat Trump, la primirea în Biroul Oval.

Trump a mai spus că este onorat să îl primească și că vor discuta despre parteneriatul în interiorul NATO și despre relațiile comerciale.

Aprecierile la adresa lui Orban vin în contextul în care liderul de la Budapesta este criticat la nivelul UE, ca urmare a politicii sale în problema imigrației, dar și a statului de drept.

De altfel, Parlamentul European a votat pentru declanșarea procedurii prevăzute de articolul 7 din tratat împotriva Ungariei, regimul de la Budapesta fiind acuzat de încălcarea valorilor europene și de ale statului de drept. Mai mult, partidul lui Orban, Fidesz a fost suspendat din PPE.

La rândul său, Orban a spus că are mari așteptări de la discuțiile cu președintele american, în care vor fi abordate consolidarea alianței dintre cele două state, dar și subiecte fierbinți de pe agenda internațională, în condițiile în care multe lucruri se schimbă la nivel global.

”Suntem alături de SUA în lupta împotriva imigrației, a terorismului și pentru protejarea comunității creștine din întreaga lume”, a sublinat liderul de la Budapesta.

Este primul premier al Ungariei care vizitează Casa Albă din 2005 până acum. Orban a mai fost în Biroul Oval în urmă cu 20 de ani.

De asemenea, notează politico.eu, Viktor Orban este singurul șef de stat din Uniunea Europeană care l-a susținut pe Trump în campania electorală din 2016. Cu toate acestea, el nu a reușit să obțină o invitație oficială la Casa Albă timp de doi ani, în ciuda eforturilor diplomatice ale Budapestei.