În plină campanie electorală, ministrul PSD al Transporturilor, Răzvan Cuc, nu își respectă promisiunea și riscă închiderea aplicațiilor de mobilitate urbană care sunt folosite de peste 2,5 milioane de români. Și asta pentru că tergiversează adoptarea unui act normativ pentru reglementarea industriei de ridesharing.
La sfârșitul lunii martie, Răzvan Cuc a semnat modificările aduse la legea taximetriei exact așa cum i-au fost cerute de patronii firmelor de taxi, care își doresc reinstaurarea monopolului pe piața transportului public de persoane. Astfel, în acea Ordonanță de Urgență “a strecurat” mai multe prevederi restrictive la adresa industriei ridesharing, a pasagerilor și șoferilor parteneri care muncesc prin intermediul acestor aplicații. Toate aceste măsuri urmează să intre în vigoare de săptămâna viitoare și vor face practic imposibilă funcționarea în continuare a acestor servicii.
Cu toate acestea, la acel moment, ministrul Transporturilor și-a luat angajamentul că în maxim o lună va veni cu o ordonanță de urgență și pentru industria de ridesharing. În acest sens, Răzvan Cuc a format un grup de lucru la nivelul Guvernului care ar fi trebuit să se ocupe de elaborarea actului normativ pentru crearea cadrului legal pentru funcționarea în bune condiții a aplicațiilor, astfel încât acestea să nu fie afectate de modificările aduse legii taximetriei.
Timpul a trecut, iar ministrul Cuc nu s-a întâlnit cu nimeni din industria ridesharing și a refuzat orice cale de dialog care să conducă la găsirea unei soluții legislative pentru evitarea închiderii aplicațiilor.
Dacă ministrul Cuc nu va veni cu un text de act normativ în următoarea ședință de Guvern care să deblocheze situația, atunci 2,5 milioane de pasageri vor ramane fără transport și 20.000 de șoferi parteneri fără venituri. Statul român poate să piardă aproximativ 21 de milioane de euro din taxe și impozite (conform studiului PricewaterhouseCoopers). În marile orașe unde Bolt, Clever și Uber funcționează 2,5 milioane de români vor avea neplăcuta surpriză de a nu mai putea folosi aceste aplicații.
Care vor fi implicațiile? Cu două săptămâni înainte de alegeri 2,5 milioane de români vor fi nevoiți să sune la dispecerate și să aștepte minute în și pentru un taxi. Și pentru că cererea va depăși cu mult oferta de taxiuri disponibile, vor fi tot mai mulți oameni care își vor scoate propriile mașini. Consecința: orașe blocate, trafic și mai sufocant, oameni și mai nervoși.
În aceste condiții, rămâne de văzut dacă intenția ministrului Cuc de a scoate de pe piață serviciile de ridesharing în plină campanie electorală va avea efecte negative. Sunt peste 2,5 milioane de cetățeni care folosesc în prezent aplicațiile
Uber, Bolt și Clever, peste 20 de mii de șoferi parteneri care aduc un venit familiilor prin intermediul acestor platforme și 21 de miloane de euro taxe către stat. Pentru toți, închiderea aplicațiilor ar putea fi un motiv suficient de bun să se mobilizeze în următoarele două săptămâni.
În altă ordine de idei, Cuc ăsta, total incompetent cum este, m-ar mira să fie în stare să-și respecte vreo promisiune, chiar și dacă ar vrea...
In alte tari, servicii de genul asta includ si Uber/Lyft/Bolt.
Poate e nevoie de cateva reguli pe ride-sharing (au inceput sa apara masini foarte ieftine, sunt discutiile despre fortare tarifului "dinamic" prin refuzul unor comenzi, poate si atestat), dar orice concurenta e benefica.
De curand, galatenii au testat o astfel de abordare pe o firma de taxi la care erau nagajati 10 taximetristi care au batut un client.
Un boicot de numai 3-4 saptamani in Bucuresti ar arata taximetristilor cum este sa privesti pistolul din capatul celalalt al tevii...
Chestia că dă factură este TOTAL DE AIUREA chiar demonstrază ilegalitatea acestor servicii.
O firmă de taxi ÎN PLUS faţă de Uber, Lyft, etc are, conform legii următoarele condiţii :
- şoferii au atestat profesional
- autoturismele taxi au ITP mai des
- asigurarea include şi vătămare şofer şi clienţi
- taxă licenţă la primărie
- taxe CAS, CASS, şi impozite relative şoferului
UBER este clar înafara legii şi face concurenţă neloială !
Că UBER o fi având maşini frumoase şi taxi nu, chiar NU MAI INTERESEAZĂ !!
Când o fi UBER în cadrul legal bine, dar până atunci NICI NU AU DREPTUL LA COMPARAŢIE.
Plus că 20% din banii la transportul uber se duc în SUA la UBER care şi aici este de investigat o eventuală EVAZIUNE FISCALĂ în detrimentul României !!
Așa că nu-i văd bine pe cei care-i desconsideră!
Ni se spune ca multi oameni isi vor pierde joburile. Nu ni se spune ca Uber, ca si Amazon, viseaza la automatizare completa, adica sa scape de salariati.
Nimeni nu are nimic impotriva Uber daca ar plati taxele pentru ceea ce presteaza de fapt. Ei declara ca platesc impozite mari, dar nu platesc nimic ca transport de persoane. E ca si cum as lua 1 kg de rosii, dar as plati 2 kg de banane. Practic platesc ceva, platesc mai mult, dar nu platesc ce iau....
D-asta multe tari din Europa dezvoltata le baneaza in continuare.
Asta normal, nu inseamna ca taxi e mai bun, ci e clar mai prost, d-asta multi preferam sa mergem cu Uber/Bolt desi sunt ilegale.
Dar despre transportatorul de persoane Black Cab, nimic?
Dar despre șoferii de la Ambulanță, SMURD, Poliție care la negru s-au făcut taximetriști, nimic?
Majoritatea taximetristilor sunt o masa de manevra politica si sindicala a Ciumei Rosii , niste spagari ordinari care indraznesc sa invoce autorizatiile lor luate cu spagi, uitand de aparatele lor maimutarite, RCA-urile lor SF, masinile lor legate cu sfoara, etc,etc...........