Preşedintele Klaus Iohannis conduce în preferinţele românilor în perspectiva alegerilor prezidenţiale din toamna acestui an, potrivit Barometrului de Opinie Publică lansat luni de Academia Română, transmite Agerpres.

Klaus IohannisFoto: Facebook - Klaus Iohannis

Conform studiului, şeful statului întruneşte 45,8% dintre preferinţe, fiind urmat de Călin Popescu Tăriceanu (ALDE) - 18%, Liviu Dragnea (PSD) - 14,3%, Dacian Cioloş (USR şi PLUS) - 9,9%.

Chestionaţi pentru cine ar opta în cazul unui al doilea tur în care ar avea de ales între Klaus Iohannis (PNL, USR şi PLUS) şi Liviu Dragnea (PSD, ALDE), respondenţii au spus în proporţie de 41,6% că ar vota cu actualul şef al statului, 18% preferându-l pe preşedintele PSD.

În cazul în care Klaus Iohannis (PNL, USR şi PLUS) ar intra în turul al doilea al prezidenţialelor cu Călin Popescu-Tăriceanu (PSD, ALDE), 38,1% l-ar alege pe actualul şef al statului, iar 26% pe liderul ALDE. Un procent de 19,6% dintre respondenţi se declară nehotărâţi, 9% spun că nu vor merge la vot, iar 7,2% nu ştiu/nu răspund.

În situaţia unui tur al doilea de scrutin între Klaus Iohannis (PNL) şi Dacian Cioloş (USR şi PLUS), primul ar obţine 33,7%, iar cel de-al doilea - 14,6%. 29,8% se declară nehotărâţi, 13,7% spun că nu vor merge la vot, în timp ce 8,2% nu ştiu/nu răspund.

Dacă, actualul preşedinte ar intra într-un ipotetic tur doi cu Gabriela Firea, el ar fi preferat de 37,4% dintre respondenţi, primarul general al Capitalei obţinând 21% dintre voturi. Un procent de 22,5% se declară nehotărâţi, 10,3% spun că nu vor merge la vot, iar 8,8% nu ştiu/nu răspund.

Studiul a fost realizat de Inscop Research, în perioada 12 aprilie - 3 mai, pe un eşantion reprezentativ de 1.050 de persoane cu vârsta de 18 şi peste 18 ani, cu o eroare maximă de plus/minus 3%, la un grad de încredere de 95%. Sondajele au fost realizate în toate judeţele şi în sectoarele Capitalei.