Liderul PSD Liviu Dragnea a anunţat duminică, în Giurgiu, că săptămâna viitoare va depune la Parlament un proiect privind legea dublului standard, potrivit căruia cei care vor aduce în România produse de o calitate inferioară celor comercializate în ţara de origine vor plăti "să-i usture". El a mai anunțat creșterea subvențiilor pentru tomate de la 3.000 la 6.000 de euro și a precizat că o altă măsură este reducerea TVA la 5% pentru produsele tradiționale.

Foto:

"Săptămâna viitoare voi depune în Parlament o lege care va revoluţiona acest sistem: legea dublului standard. Cei care vor mai îndrăzni să aducă în România produse de calitate mai proastă decât în ţara lor vor plăti, ca să-i usture. Asta trebuie să înţeleagă toată lumea. Vor să vină cu produse în România? Perfect, dar să vină cu produse de calitate superioară, aşa cum sunt şi la ei în ţară", a spus Dragnea, la TVR1, citat de Agerpres.

Liviu Dragnea a anunțat extinderea programului de subvenții la legume.

”Am zis că dăm subvenții și am început cu acest 1.300 euro. Acum suntem la 18.000-19.000 de legumicultori intrați în program și numărul va crește. Mergem doi ani și jumătate cu programul, dacă merge îl extindem. Am spus că trebuie să acoperim lunile de iarnă cu produse românești. Atunci pentru asta de la bugetul de stat vor fi plătite centralele termice pentru a asigura încălzirea în solarii sau sere. Pentru cei cu roșii subvenția va crește de la 3.000 euro la 6.000 de euro, anul viitor", a spus liderul PSD, citat de Mediafax.

Dragnea a mai susținut că România trebuie să iasă din situația în care grâul pleacă din țară și se întoarce biscuți, vorbind și despre introducerea cotei TVA de 5% la produsele tradiționale românești.

"O să cer Guvernului, de la anul impozitul pe subvenții trebuie să fie vital. Asta înseamnă venituri mai mari și șansa de a concura cum trebuie. Unul din obiective este să înceapă să se dezvolte prelucrarea aici în România. Putem ieși din situația în care suntem acum, în care grâul nostru e dus afară, făcut biscuiți și readus aici. Dar de ce să nu-i facem aici? Dacă fermierulului îi pot fi date suvenții și eliminarea impozitului, atunci de ce fermierul să nu facă aici, să nu producă aici, să facă o microfabrică", a mai declarat Liviu Dragnea.

Un alt exemplu invocat de liderul PSD se referă la faptul că, potrivit acestuia, românii au ajuns în situația în care cumpără crap românesc crescut în Spania, în timp ce în țară bălțile au rămas neîngrijte din lipsa sprijinului prin subvenții pentru producători. ”Ați fost în Piața Obor? Cum să mâncăm crap românesc adus din Spania? Aici e un potențial foarte mare. Din păcate, nu s-a făcut nimic în anii precedenți. E o sursă de venit foarte importantă. A crescut ponderea în PIB. (...) Avem crap românesc pe care îl cresc alții. E păcat de Dumnezeu. Când eram mic bălțile erau pline de pește. Ungaria produce mai mult pește decât România”, a spus Dragnea.