Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a desfiinţat sâmbătă criticile internaţionale generate de anularea rezultatului scrutinului municipal de la Istanbul, câştigat de opoziţie, afirmând că turcii "nu vor ceda în faţa ameninţărilor", transmite AFP, citată de Agerpres.

HotNews.roFoto: Hotnews

"Cu permisiunea lui Dumnezeu, poporul nostru nu va ceda ameninţărilor şi presiunilor", a declarat Erdogan la Istanbul, cu ocazia cinei ce întrerupe postul din timpul Ramadanului.

Înfrângerea din 31 martie a AKP la Istanbul, oraş pe care partidul îl controla de 25 de ani, a reprezentat o lovitură fără precedent la adresa preşedintelui Erdogan, care a declarat în mai multe rânduri că "cine câştigă Istanbulul, câştigă Turcia".

După o ploaie de contestaţii din partea AKP, care denunţau "neregularităţi în masă", Comisia Electorală Centrală (YSK) a produs luni un cutremur când a anunţat anularea rezultatelor scrutinului municipal câştigat de candidatul opoziţiei Ekrem Imamoglu şi organizarea de noi alegeri pe 23 iunie.

Decizia a fost criticată de aliaţii occidentali ai Turciei. Washingtonul a declarat că o "democraţie turcă sănătoasă este în interesul Turciei şi a partenerilor săi". Berlinul a apreciat că decizia YSK nu a fost "transparentă" şi este "de neînţeles".

Acestor critici, preşedintele Erdogan le-a răspuns sâmbătă afirmând că "cei care încearcă să îl răstoarne pe preşedintele ales al Venezuelei nu sunt în măsură să vorbească despre democraţie". Şeful statului turc a mai adăugat că "cei care nu pot să se ridice împotriva terorismului israelian nu au nimic de spus în legătură cu lupta noastră pentru respectarea drepturilor".