Autoritatea Electorală Permanentă a anunțat că, pentru alegerile europarlamentare din 26 mai, au fost comandate 20.104.459 de buletine de vot pentru a fi folosite la secţiile de vot din România, iar pentru cele din străinătate un număr de 1.333.500 de buletine de vot.

Stampila votFoto: AGERPRES

Potrivit anunțului afișat pe site-ul AEP, au mai fost comandate 18.545.515 de timbre autocolante şi 93.650 de ştampile cu menţiunea „votat” pentru secțiile de vot din țară. Pentru străinătate au fost comandate 1.301.230 de timbre autocolante, 2.147 de ştampile cu menţiunea „votat”.

Instituția reamitește că, potrivit art. 12 alin. (3) al Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 6/2019, la alegerile pentru Parlamentul European din 2019 sumele necesare sunt asigurate din bugetul de stat, prin bugetul AEP, banii fiind necesari pentru a acoperi: a) cheltuielile pentru tipărirea buletinelor de vot şi a publicaţiilor destinate birourilor electorale; b) cheltuielile pentru confecţionarea ştampilei Biroului Electoral Central şi a ştampilelor cu menţiunea „VOTAT”; c) cheltuielile pentru confecţionarea timbrelor autocolante; d) indemnizaţiile membrilor Biroului Electoral Central şi ale personalului tehnic auxiliar al acestuia, precum şi indemnizaţiile prevăzute la art. 16 alin. (9); e) cheltuieli pentru hârtia necesară imprimării buletinelor de vot; f) cheltuielile privind dotarea şi funcţionarea Biroului Electoral Central, precum şi orice alte cheltuieli generate de activităţile specifice procesului electoral.

Președinții birourilor electorale ale secțiilor și locțiitorii acestora vor fi desemnați, duminică, prin tragere la sorți computerizată, anunță Autoritatea Electorală Permanentă.

Conform legislației electorale în vigoare, preşedintele biroului electoral al secţiei de votare şi locţiitorul acestuia sunt desemnaţi de către AEP, în ședință publică, anunţată cu 48 de ore înainte, prin tragere la sorţi computerizată, organizată la nivel judeţean sau al municipiului Bucureşti, cu 15 zile înainte de ziua de referință, pe funcţii, dintre persoanele înscrise în Corpul experţilor electorali, cu domiciliul sau reşedinţa în judeţul respectiv, pe baza criteriului apropierii domiciliului sau reşedinţei de sediul secţiei de votare, precum şi pe baza criteriului studiilor absolvite, arată instituția, într-un comunicat de presă publicat pe site.

Corpul experților electorali este o evidenţă permanentă a persoanelor care pot deveni preşedinţi ai birourilor electorale ale secţiilor de votare sau locţiitori ai acestora, înființată, gestionată și actualizată de către AEP.