​Sute de polonezi susținători ai extremei drepte au mărșăluit sâmbătă pe străzile Capitalei Varșovia în semn de protest față de legea americană privind restituirea proprietăților deținute de evrei și confiscate în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, un subiect tot mai prezent pe agenda electorală din Polonia, scrie Reuters.

PoloniaFoto: freestockphotos.biz

Purtând pancarte cu sloganurile ”Polonia nu are niciun fel de obligații” sau ”Hienele Holocaustului”, manifestanții au mărșăluit de la reședința oficială a premierului până la sediul ambasadei SUA din centrul capitalei.

Polonia a avut una dintre cele mai mari comunități de evrei înainte ca aceasta să fie aproape integral distrusă de ocupanții naziști care au construit aici lagăre de exterminare ca cel de la Auschwitz.

Încă de la căderea comunismului în 1989, foști proprietari și moștenitorii lor au făcut campanie pentru a primi compensații pentru proprietățile pierdute, confiscate de autoritățile poloneze autoritare, însă administrațiile care s-au succedat la putere nu au rezolvat problema fie din cauza lipsei de resurse financiare, fie din cauza lipsei de voință politică.

Naționaliștii partidului de guvernământ Lege și Justiție (PiS) au susținut că, din ipostaza de victimă a celui de-al Doilea Război Mondial, Polonia nu ar trebui să fie constrânsă de nicio obligație financiară.

Polonia va avea alegeri europarlamentare pe 26 mai, iar alegerile parlamentare naționale vor avea loc la toamnă.

Actul privind dreptate pentru supraviețuitorii care nu au fost despăgubiți (JUST Act sau Act 447) cere Departamentului de Stat al SUA să prezinte Congresului un raport referitor la progresele făcute de zecile de țări care au semnat declarația din 2009 privind restituirea proprietăților confiscate în cel de-al Doilea Război Mondial.

Așa-zisa Declarație Terezin include, de asemenea, prevederi potrivit cărora proprietățile celor care nu au moștenitori să fie date unor supraviețuitori ai Holocaustului care au nevoie de asistență financiară sau să le folosească în scopuri educaționale.

Aflat în vizită la Varșovia, miercuri, trimisul special al Departamentului de Stat, Elan Carr, a precizat că Actul 447 obligă doar SUA să monitorizeze situația, însă depinde de Polonia dacă respectă declarația Terezin sau nu.

Suporterii de extremă dreapta spun că legea ar putea face ca organizațiile evreiești să pretindă despăgubiri de 300 de miliarde de dolari.

Peste 3 milioane de evrei polonezi au fost uciși în Holocaust.