O patrulă a Gărzii de Coastă din Malta a salvat 85 de migranți aflați într-o ambarcațiune de lemn care se scufunda în Marea Mediterană, informează Reuters, citată de Mediafax.

Migranti (foto arhiva)Foto: Politia de Frontiera

Potrivit primelor informații, migranții provin din nordul și estul Africii. Malta este una dintre țările europene care au susținut cel mai mult ideea de redistribuire în statele membre a migranților care sosesc în Europa pe mare, mai ales în contextul în care Italia a interzis accesul mai multor nave care salvaseră refugiați în apele sale teritoriale.

Ultimul asemenea caz a fost cel al navei Alan Kurdi, operată de o organizație non-guvernamentală și care avea la bord 60 de migranți salvați din apele Mediteranei. Italia a interzis accesul ambarcațiunii în apele sale teritoriale, astfel încât Malta a decis să permită debarcarea migranților pe teritoriul său.

Comisarul european pentru Migrație, Dimitris Avramopoulos a vizitat Malta săptămâna aceasta și a felicitat autoritățile pentru modul în care se ocupă de criza refugiaților care traversează Mediterana. „Fără îndoială, Malta se confruntă cu provocări majore în ceea ce privește numărul de migranți, raportat la populația sa”, a declarat acesta. „La nivel european, numărul de migranți care ajung în Europa prin astfel de metode a revenit la nivelul anterior crizei, dar sosirile în Malta au crescut în 2018 ca urmare a operațiunilor de salvare din Marea Mediterană și a situației precare din Libia”, a mai spus Avramopoulos.

Malta a mai primit recent o navă cu 87 de migranți salvați din Marea Mediterană, notează Reuters.