Ministrul de Externe, Teodor Meleșcanu, susține că sesizarea consulului onorific al Madagascarului se referea la mandatul de arestare, și nu la procedura de extrădare a lui Radu Mazăre, iar discuția pe care o invocă oficialul este anterioară condamnării fostului primar al Constanței. MAE român știa că Madagascarul este gata să-l extrădeze pe Radu Mazăre, dar nu a răspuns nici solicitării oficiale privind eliberarea unei copii după mandatul internațional de arestare pentru a-l extrăda, a declarat la RFI, Serge Rameau, consul general onorific al Madagscarului la București.

Teodor MelescanuFoto: Agerpres

Meleșcanu a declarat, vineri, la Antena 3, că consulul onorific nu are competențe pentru a menține relații cu țara respectivă, rolul său fiind doar "în promovarea contactelor umane, a dezvoltării relațiilor comerciale".

El spus că, într-adevăr, consulul din Madagascar a fost în audiență la Ministerul român de Externe, în februarie 2018, când a spus că ar fi interesat să coopereze în ceea ce îl privește pe Mazăre, Meleșcanu susținând că nu știe însă dacă acea idee "a fost personală sau a autorităților malgașe".

"La momentul respectiv am făcut o adresă către Inspectoratul General al poliției în care am rugat să ne dea o copie a mandatului respectiv. A fost transmisă foarte rapid copia, am dat instrucțiuni pe data de 27 februarie 2018 la ambasada din Italia, în care am informat pe ambasador că îi trimitem în anexă documentul primit de la biroul internațional Interpol cu privire la cetățeanul român Radu Mazăre, care fusese dat în urmărire internațională și în legătură cu care se considera că existau informații că ar dori să obțină un permis de ședere pe teritoriul cu pricina, Madagascar. Documentul respectiv a fost înaintat ambasadei noastre de la Roma și transmis apoi către partea malgașă potrivit procedurilor biroului național Interpol cu scopul de a bloca obținerea permisului de ședere în Madagascar de către persoana care era urmărită internațional. Acestea sunt lucrurile”, a declarat Meleșcanu.

El a susținut că întârzierea cu care a fost arestat Radu Mazăre este o chestiune care ține exclusiv de funcționarea sistemului judiciar din Madagascar.

”Am cerut și informații suplimentare de la autoritățile malgașe în legătură cu această problemă. A fost și o notă verbală transmisă în acest sens de către ambasada noastră la Roma către ambasada Republicii Madagascar.. (...) Această sesizare pe care a făcut-o consulul onorific se referă la cu totul altceva, la mandatul de arestare, și nu la procedura de extrădare a domnului Radu Mazăre. (...) Am solicitat părții malgașe prevederi referitoare la cooperarea judiciară penală, cu care ocazie s-a menționat că în Madagascar nu există noțiunea de azil politic, în timp ce extrădarea se poate realiza prin simplu ordin administrativ. În acest context s-a sugerat părții române să solicite pe cale electronică informațiile concrete care interesează cu privire la cadrul existent (...). Ultimul demers, nu am toate hârtiile la mine, probabil din martie 2018. Din momentul în care a existat o condamnare s-au făcut de către Ministerul de Justiție aceste acte de extrădare”, a mai spus ministrul Afacerilor Externe.

Ministerul român de Externe știa că Madagascarul este gata să-l extrădeze pe Radu Mazăre, dar nu a răspuns nici până astăzi solicitării oficiale privind eliberarea unei copii după mandatul internațional de arestare, de care autoritățile acestei țări aveau nevoie, potrivit legii, pentru a-l extrăda, a declarat la RFI România Serge Rameau, consul general onorific al Madagascarului la București.

Fostul primar al Constanței Radu Mazăre a fost reținut de autorități în Madagascar, el primind un mandat de arest de șase zile.

Ministerul Justiției va începe în regim de urgență procedurile pentru extrădarea fostului primar al Constanței Radu Mazăre, reținut de autorități în Madagascar, a anunțat vineri ministrul interimar al Justiției, Ana Birchall.

Ea a precizat că din 8 mai Mazăre este în arest provizoriu pentru 6 zile, ceea ce înseamnă că Ministerul Justiției are la dispoziție doar două zile pentru a trimite în Madagascar documentele care însoțesc cererea de extrădare, iar volumul de muncă este foarte mare, dosarul având peste 600 de pagini care trebuie traduse.

Radu Mazăre se află, de la finele anului 2017, în Madagascar.

Judecătorii instanţei supreme l-au condamnat, în 8 februarie, la 9 ani de închisoare cu executare pe fostul primar al Constanţei, Radu Mazăre, decizia fiind definitivă. De asemenea, o pedeapsă cu executare a fost dispusă şi pentru Cristian Borcea, acesta primind 5 ani. Borcea s-a întors în detenţie după ce a fost eliberat condiţionat în urmă cu câteva luni.

Mazăre a fost acuzat, alături de alţi funcţionari, de atribuirea nelegală a unor terenuri (plaje şi faleze din Constanţa), prejudiciul estimat de DNA ridicându-se la 114 milioane de euro. Decizia instanţei a venit după nouă ani de procese şi alte opt amânări consecutive de pronunţare a unei sentinţe.