Premierul Ungariei, Viktor Orban, a declarat vineri, la Sânpaul, la inaugurarea celei mai moderne fabrici de nutreţuri combinate din Europa, în urma unei investiţii româno-ungare de peste 15 milioane de euro, că există unele probleme în privinţa cooperării cu România. Acesta a subliniat că Ungaria este o ţară puternică, va fi puternică, iar în 5-10 ani vrea să investească în zonă. De asemenea, Orban i-a îndemnat pe cetățenii români să se prezinte la alegerile europarlamentare.

Viktor OrbanFoto: Flickr

"Guvernul Ungariei a înfiinţat instrumente financiare pentru a realiza şi alte investiţii. Puteţi avea încredere în ajutorul nostru, în investiţii pe viitor. Discutăm despre cum putem să ajutăm dezvoltarea unor societăţi maghiaro-române din Transilvania şi din România. Vă îndemn să fiţi atenţi la aceste informaţii, să căutaţi posibilităţile de a apela la aceste instrumente economice şi financiare pentru a crea un viitor fericit pentru comunităţile noastre. Folosiţi aceste instrumente şi aceste posibilităţi. Ungaria este o ţară puternică şi va fi puternică şi în 5-10 ani noi dorim să investim în această zonă şi dorim să putem coopera împreună cu românii, cu sârbii, cu slovacii şi aşa mai departe şi cred că toţi putem beneficia. Cei care cooperează cu Guvernul Ungariei vor fi de succes", a declarat Viktor Orban, potrivit Agerpres.

Premierul Ungariei a spus că are ”o cooperare excepţională cu Serbia şi cu Slovacia”, dar parcă ”nu suntem atât de avansaţi în legătură cu cooperarea cu România”.

"M-aş referi la Europa Centrală, există aici naţiuni, popoare, care trăiesc împreună. Există conflicte, desigur, dar sunt unele interese care sunt comune. Şi dacă aceste popoare din Europa Centrală nu înţeleg că este nevoie de cooperare şi din punctul de vedere al investiţiilor, niciodată nu vom fi într-o poziţie de top. Trebuie să înţelegem că este nevoie de cooperare pentru a fi de succes şi în Uniunea Europeană. Aş vrea să vă dau un exemplu, avem o cooperare excepţională cu Serbia şi cu Slovacia şi am analizat şi felul în care comunitatea germanilor şi saşilor, care este foarte mică, în România, cum face acest lucru, cum colaborează. Aş vrea să vă spun că în cooperarea noastră cu Serbia şi cu Slovacia am avansat mai mult şi parcă nu suntem atât de avansaţi în legătură cu cooperarea cu România şi sper că, dacă vor exista investiţii ca şi aceasta, atunci cooperarea dintre cele două ţări va fi tot mai bună", a declarat premierul Ungariei.

Viktor Orban a arătat că se spune că din Uniunea Europeană se primesc mulţi bani, iar acest lucru este adevărat, dar că trebuie privit şi la cifre, care vor indica faptul că "investitorii străini duc afară din ţară mai mulţi bani decât aduc".

"Trebuie să investim ca să progresăm şi trebuie să intrăm în această competiţie, trebuie să cooperăm. Chiar dacă pare o iluzie, cred că în 10-15 ani, această distanţă între ţările care au fost într-un sistem comunist şi cele care nu au fost, se va diminua şi va fi tot mai mică. Pot să spun că lucrurile arată foarte bine din punct de vedere economic în Ungaria şi ştiu asta de la firmele prezente şi cele care doresc să coopereze cu actorii din România. În Ungaria există instituţii financiare, de exemplu Banca Exim, care încearcă să finanţeze aceste proiecte de cooperare dintre Ungaria şi ţările din jurul ei. S-a realizat această investiţie cu ajutorul lor", a afirmat Orban.

Premierul ungar a precizat că există unele probleme în privinţa cooperării şi din acest motiv se discută cu Guvernul României despre o serie de investiţii de infrastructură.

"Avem unele probleme din punct de vedere al cooperării, continuăm să discutăm cu Guvernul României referitor la investiţii şi în celelalte sectoare, de exemplu problema autostrăzilor şi conectarea sistemului autostrăzilor din România şi Ungaria. Suntem în negocieri să înfiinţăm un tren de mare viteză care să conecteze România cu Europa de Vest. Sunt investiţii incredibil de mari, dar cred că dacă am reuşit să ajungem la o cooperare cu cei sârbi, referitor al calea ferată între Belgrad şi Budapesta, nu văd de ce nu am reuşi şi aici", a arătat Viktor Orban.

Orban a îndemnat românii să meargă să voteze la europarlamentare

Viktor Orban i-a îndemnat pe cetăţenii români să se prezinte la alegerile europarlamentare şi astfel să dorească să aibă o voce la nivel european.

"Urmează alegeri foarte importante. Este foarte important şi punctul dumneavoastră de vedere ce se întâmplă şi din punctul de vedere al Ungariei nu este absolut indiferent pentru noi ce se întâmplă la Bruxelles. L-am auzit pe domnul preşedinte (al UDMR, n.r.) cum a vorbit despre acest lucru. Trebuie să alegem, dragă Hunor, şi nu numai în Ungaria, nu numai la Bruxelles, trebuie să trimitem reprezentanţi care să ne reprezinte interesele din România, din Ungaria, din Europa Centrală. Aş dori să îi îndemn pe cetăţenii români să se prezinte la alegerile europarlamentare, să dorească să aibă o voce în acest domeniu", a precizat Viktor Orban.

Premierul Ungariei a participat, vineri, la Sânpaul, la inaugurarea uneia dintre cele mai mari fabrici de nutreţuri combinate, UBM Feed Romania SRL, având ca acţionari UBM Ungaria, East Grain, East Consulting şi Oprea Avicom, în urma unei investiţii de peste 15 milioane de euro.

Noua fabrică de furaje are o capacitate de producţie de 30 tone/oră, cca. 220.000 tone/an şi un flux tehnologic de ultimă generaţie, fiind una dintre cele mai moderne fabrici la nivel european.