​Ministerul Justiției va începe în regim de urgență procedurile pentru extrădarea fostului primar al Constanței Radu Mazăre, reținut de autorități în Madagascar, a anunțat vineri ministrul interimar al Justiției, Ana Birchall. Ea a precizat că din 8 mai Mazăre este în arest provizoriu pentru 6 zile, ceea ce înseamnă că Ministerul Justiției are la dispoziție doar două zile pentru a trimite în Madagascar documentele care însoțesc cererea de extrădare, iar volumul de muncă este foarte mare, dosarul având peste 600 de pagini care trebuie traduse.

Radu Mazare (foto arhiva)Foto: Agerpres

Ministrul interimar al Justiției, Ana Birchall, a anunțat că ministerul a primit astăzi la ora 13.15 de la instanțe - Curtea de Apel București și Înalta Curte de Casație și Justiție - documentele prin care s-a constatat îndeplinirea condițiilor legale pentru a se solicita extrădarea lui Radu Mazăre din Madagascar.

Ea a spus că a dispus ca în baza acestor documente Ministerul Justiției să înceapă în regim de urgență procedurile pentru a trimite cererea de extrădare a fostului primar al Constanței.

Ministrul interimar al Justiției a afirmat că volumul de muncă este foarte mare și le-a mulțumit celor din minister implicați în aceste demersuri, arătând că este vorba despre un dosar cu peste 600 de pagini care trebuie traduse într un timp extrem de scurt. Mazăre este în arest provizoriu pentru 6 zile, iar termenul curge din 8 mai, ceea ce înseamnă că Ministerul Justiției are la dispoziție doar două zile pentru a putea trimite toate documentele care însoțesc cererea de extrădare.

Fostul primar al Constanței, Radu Mazăre, a fost reținut de autorități în Madagascar, el primind un mandat de arest de șase zile. Mazăre are de executat o condamnare definitivă de 9 ani de închisoare în dosarul privind retrocedarea plajelor.

Consulul onorific al Madagascarului în România, Serge Rameau, a declarat, într-un interviu pentru Europa Liberă, că extrădarea lui Radu Mazăre în România poate fi rezolvată ușor, dacă autoritățile de la București vor dori acest lucru, pentru că în țara sa noul președinte este ferm împotriva corupției.

Mazăre nu se ascundea, locuia în complexul lui turistic, unde se practică sporturi extreme, a spus oficialul malgaș, precizând că nu are, până în acest moment, o confirmare oficială din Madagascar privind reținerea lui Radu Mazăre.

Radu Mazăre se află, de la finele anului 2017, în Madagascar.

Judecătorii instanţei supreme l-au condamnat, în 8 februarie, la 9 ani de închisoare cu executare pe fostul primar al Constanţei, Radu Mazăre, decizia fiind definitivă. De asemenea, o pedeapsă cu executare a fost dispusă şi pentru Cristian Borcea, acesta primind 5 ani. Borcea s-a întors în detenţie după ce a fost eliberat condiţionat în urmă cu câteva luni.

Mazăre a fost acuzat, alături de alţi funcţionari, de atribuirea nelegală a unor terenuri (plaje şi faleze din Constanţa), prejudiciul estimat de DNA ridicându-se la 114 milioane de euro. Decizia instanţei a venit după nouă ani de procese şi alte opt amânări consecutive de pronunţare a unei sentinţe.