Premierul Cehiei, Andrej Babiš, a pledat, la summitul de la Sibiu, pentru o alianţă de "state puternice" în cadrul Uniunii Europene, subliniind că deciziile trebuie luate de Consiliul European, nu de Comisia Europeană.

Andrej BabisFoto: AGERPRES

"Republica Cehă vrea o alianţă de state europene puternice. Consiliul European, reprezentat de preşedinţii sau de premierii statelor, trebuie să ia deciziile de importanţă. Comisia Europeană trebuie să se asigure că acordurile sunt respectate, dar nu poate fi un organism politic care să acţioneze frecvent ca şi cum ar fi deasupra statelor membre", a declarat Andrej Babiš la summitul Consiliului European de la Sibiu, potrivit Radio Praga, scrie Mediafax.

Cei 27 de lideri ai Uniunii Europene prezenți la summitul informal găzduit de președintele Klaus Iohannis au adoptat Declarația de la Sibiu, un angajament în zece puncte. "Uniunea de astăzi este mai puternică decât cea de ieri și dorim să continuăm să o facem tot mai puternică pentru ziua de mâine. Acesta este angajamentul nostru pentru generațiile viitoare. Acesta este spiritul de la Sibiu și spiritul unei noi Uniuni în 27 pregătită să își îmbrățișeze viitorul ca un corp unitar".