Nicolae Liviu Popa, unul din secretarii de stat de Ministerul Justiției din mandatul lui Tudore Toader, a fost înlocuit cu Ion Popa, fost director în același minister în timpul mandatului Rodicăi Stănoiu.

Sediul Ministerului JustitieiFoto: Agerpres

Numele lui Ion Popa este unul controversat, Monica Macovei acuzând, în 2005, când acesta a fost numit secretar general al CSM, că numirea este ”o rușine” ce aduce prejudicii imaginii justiției. Adjunctul lui Popa era celebrul Ilie Picioruș, un nume cunoscut pentru scandalul morții procurorului Cristian Panait, dar și al uciderii dizidentului Gheorghe Ursu în timpul regimului comunist.

În mai 2005 Ion Popa a fost dat afară din funcția de secretar general al CSM după un raport al Consiliului în care era criticat ”managementul defectuos”.

Între 2001 și 2002 a fost inspector general judecătoresc în cadrul Inspecţiei Generale din Ministerul Justiţiei, iar în perioada 2002-2004 a fost director în MJ, presa perioadei scriind că era un apropiat al Rodicăi Stănoiu.

La acel moment au fost vehiculate informații că ar fi organizat un examen de promovare în magistratură pentru Curtea de Apel București pe care l-a câștigat, obținând un post de judecător la CAB.