Popularii europeni nu vor lăsa ca acțiunile Guvernului PSD-ALDE de la București să strice viitorul României, a declarat, joi, la Summit-ul PPE de la Sibiu, liderul PPE, Joseph Daul.

Summit PPE SibiuFoto: PNL

"Temerile românilor se aud până la Bruxelles. Am avut ocazia, ca președinte al Comisiei de agricultură, să particip la negocierile pentru intrarea în Uniunea Europeană. M-am întâlnit aseară (miercuri seară -n.r.) și cu agricultori. Democrația europeană nu poate să existe fără statul de drept. Spun asta zilnic peste tot. Independența justiției. Vrem să oferim sprijin acțiunilor domnului Iohannis, Orban în lupta contra corupției. Vreau să salut curajul românilor care au coborât în stradă pentru a manifesta. Nu o să lăsăm ca acțiunile Guvernului socialist și ALDE să strice viitorul României. Ne-am întâlnit pentru a spune că vocea românilor e auzită de la București până la Bruxelles. Justiția trebuie să fie în serviciul tuturor românilor. Românii pot conta pe noi pentru a-i apăra și proteja", a declarat Joseph Daul, la Summit-ul PPE de la Sibiu.

El i-a invitat pe români să iasă la vot în 26 mai, când au de luat o decizie importantă. "Ei trebuie să se exprime cu privire la reforma justiției. Îi invit să exprime ceea ce au apărat cu atâta ardoare în stradă. Contez pe ei pentru a apăra statul de drept și justiția în România", a afirmat Daul.

Weber: Europenii vor o Uniune în care este o prioritate lupta anticorupție și apărarea statului de drept

La rândul său, Manfred Weber, candidatul la președinția Comisiei Europene din partea PPE, a spus că este prioritară apărarea statului de drept și s-a declarat convins că cetățenii europeni vor să trăiască în state în care lupta anticorupție este puternică.

"Părinții fondatori au UE ar fi mândri să ne vadă azi la Sibiu, sprijinind unitatea continentului nostru. Am 46 de ani. Fac parte din prima generație de pe acest continent care poate spune că a trăit în libertate și pace. E un rezultat istoric, care ne face să fim mândri azi de Ziua Europei. Noi suntem unii dintre părinții fondatori ai UE, iar Europa înseamna Europa noastră. Avem tot ce ne trebuie. S-au întors niște voci egoiste, însă noi suntem viitorul Europei. Noi trebuie să construim viitorul acestei UE. În calitate de reprezentant al PPE trebuie să știți că avem o ofertă foarte clară pentru cei care vor merge la vot", a declarat Manfred Weber.

Candidatul la președinția Comisiei Europene din partea PPE a făcut referire și la statul de drept.

"Comparativ cu celelalte două partide de guvernământ din România, PPE e un partid puternic. Românii sunt asigurați că votând pentru PNL votează pentru România. În final vreau să vă spun că viitorul CE sub leadershipul meu va insista asupra principiilor statului de drept. Reprezint întregul mecanism care unește UE, pentru că sunt sigur că oamenii vor să trăiască într-o Europă în care este o prioritate lupta anticorupție și apărarea statului de drept. Așa credem că trebuie să arate societatea. Comisia viitoare va face tot ce îi stă în putere pentru a garanta aceste valori peste tot în UE", a mai declarat Weber.

Orban: Forțe politice încearcă să câștige capital politic dintr-un război absurd cu UE

La rândul său, președintele PNL, Ludovic Orban, i-a criticat pe cai care contestă proiectul european.

„Chiar dacă avem forțe politice, atât în România cât și în alte țări europene, care contestă proiectul european, care pescuiesc în ape tulburi, care încearcă să câștige capital politic dintr-un război absurd cu instituțiile Uniunii Europene, cu Uniunea Europeană, punând de multe ori la îndoială unitatea statelor europene, în ceea ce ne privește pe noi vom lupta alături de partenerii din Partidul Popular European să asigurăm în continuare că Europa va rămâne unită, că Europa va fi un loc în care fiecare cetățean european va putea avea o viață decentă, va avea libertate, i se va respecta demnitatea și toți cei care ocupă funcții publice, indiferent unde ocupă aceste funcții publice la nivel local, județean, național sau european, sunt în serviciul cetățeanului”, a spus Orban.

La Summitul Partidului Popular European (PPE) de la la Sibiu sunt invitaţi şefi de stat şi de guvern, lideri ai partidelor din PPE, preşedinţii Consiliului European, Donald Tusk, Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, şi Parlamentului European, Antonio Tajani. Reuniunea PPE are loc la Complexul Muzeal Naţional Astra, principalul punct pe agendă fiind pregătirea summitului informal al şefilor de stat şi de guvern ai Uniunii Europene, găzduită de preşedintele Iohannis şi care va avea loc tot joi.

Summitul popularilor europeni este găzduit de preşedintele PPE, Joseph Daul.