Președintele Klaus Iohannis a declarat, pentru TVR, că românii își doresc să facă parte din Uniunea Europeană, iar mesajul de la summit va fi unul de unitate, în ciuda faptului că există politicieni care au ca singur scop să își rezolve problemele din justiție și au un mesaj anti-european, scrie Mediafax.

Klaus IohannisFoto: Presidency.ro

"Și la noi există lideri populiști, persoane cunoscute, mai degrabă discurs antieuropean, un discurs împotriva străinilor, este păcat. România merită un discurs pro-european. Românii nu-și doresc să plece din Europa. Există acest populism care spune că Europa nu e soluția bună, că UE trebuie desființată, că UE creează problemele naționale. Și noi trebuie să suportăm pe unii politicieni care poate cu scopul de a-și curăța dosarele au pus în dificultate întreaga justiție. Avem acea discuție nefericită despre statul de drept în România. Sunt politicieni care își doresc altceva, să nu răspundă pentru faptele lor, ce vină au românii? Românii vor o țară europeană, prosperă", a declarat Klaus Iohannis, la TVR.

Președintele a declarat, înainte de summitul informal UE de la Sibiu, că mesajul care va fi dat prin "Declarația de la Sibiu" este unul de unitate.

"Pas cu pas ne-am apropiat de ce vom avea mâine. (...) Trebuie să arătăm românilor, europenilor, că dorim să rămânem împreună, vrem o Uniune puternică. Vom aproba Declarația de la Sibiu care vine să consfințească, vrem o Uniune Puternică, prosperă, care apără europenii. Mesajul va fi clar de optimism, de unitate, de solidaritate și din această declarație și celelalte discuții se va cristaliza agenda pentru 2019-2024 care ulterior va fi aprobată la ședința din iunie. (...) Brexit a generat multe probleme, dar a generat și câteva lucruri pozitive, noi ceilalți 27 suntem hotărâți să rămânem împreună, nu se mai discută de plecarea niciunei țări. A creat și multă unitate și solidaritate", a mai spus președintele.