Aplicaţia WAZE a creat o secţiune specială dedicată Summitului UE de joi de la Sibiu, unde localnicii și turiștii vor putea vedea ce restricţii de trafic sunt în zona centrală. În mai puțin de 24 de ore, la Sibiu va avea loc Summitul la care sunt așteptați 27 de șefi de stat și de guvern din Uniunea Europeană, 36 de delegaţii oficiale, 400 de invitaţi de rang înalt, aproximativ 900 de jurnalişti şi 100 de traducători.

Sibiu summitFoto: Facebook Primaria Sibiu

"Aplicaţia WAZE a creat evenimentul Summit-UE pentru a veni in sprijinul cetăţenilor şi al turiştilor care se află în Sibiu în aceste zile. Aplicaţia arată restricţiile auto din zona centrală, respectiv din apropierea locului de desfăşurare a Summitului, şi le oferă utilizatorilor rutele ocolitoare pentru a putea circula în aceste zile, în condiţii normale", a precizat purtătorul de cuvânt al Poliției Sibiu, Elena Welter.

Primăria Sibiu şi Poliţia Locală au organizat un call center non-stop, cu tarif normal, la numărul 0269/208.978, unde cetăţenii pot afla informaţii cu privire la restricţiile de trafic şi devierile unor rute de transport public, în contextul Summitului de joi.

Pentru cei care utilizează mijloacele de informare electronice, Primăria Sibiu oferă informaţii cu privire la aceste restricţii pe site-ul www.sibiu.ro, într-o secţiune specială pe homepage numită SIBIU SUMMIT INFO TRAFIC. Accesul pietonilor în centrul istoric din Sibiu va fi restricţionat joi, în ziua Summitului informal al şefilor de stat şi de guvern din Uniunea Europeană.

Ultimele pregătiri

În mai puțin de 24 de ore, la Sibiu va avea loc Summitul la care sunt așteptați 27 de șefi de stat și de guvern din Uniunea Europeană, 36 de delegaţii oficiale, 400 de invitaţi de rang înalt, aproximativ 900 de jurnalişti şi 100 de traducători.

Zeci de persoane care se ocupă de organizare pregătesc ultimele detalii, în Piața Mare fiind pus covorul roșu, în fața Primăriei, unde au loc lucrările Summitului. În Piața Mare a fost amplasată scena unde va avea loc un spectacol de muzică pop și folclor, joi seara, iar miercuri au loc ultimele repetiții ale artiștilor, scrie Mediafax.

Steaguri ale Uniunii Europene și ale României au fost montate pe străzile principale ale orașului și pe aleile din centru, iar gurile de canal au fost sigilate, ca măsură de securitate.

Miercuri, de la ora 22.00, traficul auto pe străzile din centrul Sibiului va fi restricționat, până joi, la ora 20.00, pe următoarele străzi, cu excepția riveranilor: str. A. Xenopol, str. Mitropoliei, str. Centumvirilor, str. Al. Odobescu, str. Ocnei, str. A. Iancu, str. Gen. Magheru (tronsonul Filarmonicii – Constituției), str. Felinarului, Pasajul Școlii, str. Manejului, str. Filarmonicii, str. Tribunei, str. Azilului. De asemenea, traficul auto va fi închis, în perioada 8 mai, ora 22.00 - 9 mai, ora 20.00, pe următoarele străzi, inclusiv pentru riverani: str. Gheorghe Lazăr, str. Arhivelor, str. Gen. Magheru (tronsonul dintre Filarmonicii și Piața Mare). Piața Unirii, pe tronsonul dintre strada Andrei Șaguna și str. N. Bălcescu, se va închide traficului auto începând din 8 mai, ora 18.00 și se va redeschide în data de 9 mai, ora 20.00. De asemenea, va fi restricționat și traficul pietonal, însă doar în data de 9 mai, între orele 6.00 și 22.00, în câteva zone din centrul orașului.

În data și intervalul orar menționate accesul pietonal pe următoarele străzi și în următoarele piețe va fi posibil doar pentru riverani: Cetății, între intersecția str. Cetății - Nicolae Bălcescu și ieșirea din parcarea “Cazarma 90”, A.D. Xenopol, Mitropoliei, Centumvirilor, Al. Odobescu, Ocnei, Tribunei, Gh. Lazăr, între str. Timotei Popovici și Ghe. Magheru; Piața Mare nr. 6, 2, 1 și str. Samuel von Brukenthal nr. 1-4; Piața Mică, Piața Huet (în cazul acestor două piețe, accesul pietonal va fi restricționat începând din data de 8 mai, ora 6 până în data de 9 mai, ora 20).

Cei domiciliați în aceste zone vor avea acces la proprietăți în baza documentelor de identitate însoțite de ecusonul nominal de acces, iar angajații societăților comerciale din aceste zone vor avea acces la locul unde își desfășoară activitatea în baza unui ecuson nominal de acces și a unui document de identitate. De asemenea, turiștii cazați în unitățile hoteliere din aceste zone vor avea acces la locul de cazare în baza unui ecuson nominal de acces și a unui document de identitate.

Summitul șefilor de stat sau de guvern din UE, care va avea loc pe 9 mai la Sibiu, este cel mai așteptat eveniment politic european în perioada deținerii de către România a Președinției Consiliului UE. În acest context, liderii europeni vor discuta despre noua agendă a UE pentru 2019-2024.

Summitul informal al șefilor de stat sau de guvern din UE va fi găzduit de președintele Klaus Iohannis iar președintele Consiliului European, Donald Tusk, va prezida reuniunea. La eveniment vor participa lideri din 27 de state membre UE, președintele Comisiei Europene (CE), Jean-Claude Juncker, și președintele Parlamentului European (PE), Antonio Tajani.