Un scurt-circuit la compresor (motor electric) a fost cauza izbucnirii incendiului care s-a produs în noaptea de marţi spre miercuri, la ieşirea din Valea Lungă spre Blaj, la o locomotivă ce tracta 39 de vagoane încărcate cu uree, au transmis reprezentanţii Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Alba, citați de Agerpres. Un tren IR a stat șase ore în gările Blaj și Teiuș, iar altul a întârziat aproape cinci ore.

Locomotiva care a luat foc langa BlajFoto: Ziarul Unirea

Iniţial, incendiul s-a manifestat într-unul din compartimenele locomotivei, după care s-a extins. Pompierii nu au putut acţiona imediat după ce au ajuns la faţa locului pentru stingerea focului, intervenţia fiind posibilă doar după ce a fost întreruptă alimentarea cu energie electrică a liniei în cauză şi, totodată, după ce linia respectivă s-a descărcat de tensiune.

Locomotiva unui tren de marfă care transporta, în 39 de vagoane, uree, a fost cuprinsă, marţi noaptea, de flăcări. Imediat, locomotiva a a fost desprinsă de restul garniturii, personalul s-a autoevacuat, iar circulaţia pe linia respectivă a fost oprită. Incendiul a fost lichidat după circa cinci ore.

Circulaţia feroviară a fost blocată în acest interval, deoarece era linia principală - magistrala 300. Curentul a fost oprit între orele 1,00 şi 6,00, când s-a reluat traficul feroviar, au transmis reprezentanţii ISU Alba.

Locomotiva a fost tractată în gara din Valea Lungă.

De precizat că două trenuri de pasageri de lung parcurs au acumulat întârzieri uriașe din cauza incidentului. Astfel, trenul IR 1742 Satu Mare - București a acumulat șase ore întârziere și drumul său va dura 21 de ore, în loc de 15 ore. Perechea sa, IR 1741, a acumulat cinci ore întârziere.

Parcursul IR 1742 de la Cluj la Brașov, pe 8 mai